Mitä on saison-olut?

Saison-oluesta ennustetaan seuraavaa muotijuomaa, mutta mitä on saison-olut?

Belgian eteläiseltä, ranskankieliseltä alueelta kotoisin oleva saison-olut on ponkaissut nopeasti kaukaa historiasta moderniksi, ympäri maailmaa tavattavaksi oluttyypiksi. Hedelmäinen ja raikas olut kiehtoo nyt monia. Oluttyyppinä se sallii panimoille paljon vapauksia reseptiikan suhteen: saisoneihin luodaan kernaasti oma, persoonallinen kädenjälki. Alkon valikoimissa on tällä hetkellä noin 20 saison-olutta.

Saison-oluen historia

Saison tarkoittaa ranskaksi vuodenaikaa. Se viittaa olosuhteisiin vuosisatojen taa, jolloin panimoiden toiminta oli vielä paljolti ulkona vallitsevan lämpötilan armoilla. Kesän kuumuudessa olutta pilaavat bakteerit olivat yksinkertaisesti liian ärhäköitä. Maatilojen yhteydessä toimivien panimoiden työvoima tarvittiin tietenkin kevään edetessä ensisijaisesti peltotöihin.

Maanviljelijöiden käsissä syntyneiden oluiden maku vaihteli erästä toiseen ja siihen vaikuttivat vuotuisen sadon laatu, kulloinkin viljeltävät viljalajit ja saatavilla olevat humalat tai mausteet. Oluenpanoon käytetyn kaivoveden laatukin on vaihdellut vuodenaikojen myötä. On siis hyvin vaikea sanoa, minkä makuista oli esimerkiksi 1800-luvun saison.

Oli tärkeää saada pantua keväällä tarpeeksi olutta varastoon, jotta sitä riittäisi heinänteon lomassa virkistäytymiseen. Olutta piti riittää myös pitkälle syksyyn, sillä panimotöihin päästiin vasta ilmojen viilennyttyä.

Voidaan toki arvella saisonin olleen maultaan suhteellisen kuivaa ja hieman tavallista vahvempaa, koska hiivalla oli runsaasti aikaa tehdä työtään. Pidempi varastointi saattoi myös edesauttaa happamuuden ja kenties siiderimäisten aromien kehittymistä.

Saison on perinteisesti hedelmäinen ja raikas

Tänä päivänä saison on oluttyyppinä melko vapaa. Väri vaihtelee oljenkeltaisesta jopa mahonginruskeaan. Hiivan tuomat aromit ovat yleensä runsaita ja makun pääasiassa kuiva. Humalan katkeroa voi olla myös hyvin vaihtelevasti. Perinteisiä saisonin piirteitä ovat hedelmäisyys, raikkaus, pieni kirpeys ja runsaan hiilidioksidin tuoma muhkea vaahtoaminen. Unohtamatta tietynlaista vaikeasti määriteltävää maanläheisyyttä, joka saattaa lähestyä jopa tallimaisuutta.

Saison ja sinisimpukat ovat täydellinen parivaljakko

Ruokapöydässä runsasaromiset, maultaan kirpeän raikkaat mutta suutuntumaltaan kevyet saisonit ovat kuin kotonaan. Ne tukevat thai-ruoan pirteitä makuja, leikkaavat juustojen rasvaisuutta, sulautuvat salaattien ja kasvisten hapokkaaseen makumaailmaan omalla pienellä happamuudellaan. Saisonin tavallista runsaampi hiilidioksidipitoisuus on osaltaan makuaistia puhdistava ja virkistävä elementti.

Sinisimpukat ovat saisonille täydellinen pari missä tahansa liemessä keitettyinä. Rasvaiselle kalalle kuten lohimedaljongeille saison antaa osaltaan sitruunaista raikkautta ja mausteisuutta, grillatulle kanalle ja porsaalle pieni yrttisyys ja pippurisuus ovat erinomainen loppusilaus. Saison on myös kirpeällä raikkaudellaan ja hapokkuudellaan hyvin perusteltu valinta aterian päättävälle juustotarjottimelle.