Tutustu siidereihin

Siideri on pääosin omenamehusta käymisteitse valmistettu alkoholijuoma, joka sisältää tavallisesti hiilihappoa. Perinteisissä siiderimaissa – Englannissa, Ranskassa ja Espanjassa – siiderit valmistetaan omena- tai päärynämäskeistä. Pohjoismaissa raaka-aineena on sen sijaan lähes aina mehutiiviste tai aromiuute.

Siiderien tyyppejä

Siideri voi olla kuplatonta eli still. Se voi olla suodattamatonta ja sameaa eli cloudy tai kirkasta ja kuplivaa eli sparkling. Aidoissa siidereissä tuoksuvat omena, hunaja, tammi ja jopa talli. Myös päärynöistä tehdään siideriä, esimerkiksi Irlannissa. Sitä kutsutaan perryksi.

Aito siideri syntyy valikoiduista omenalajikkeista

Aito siideri valmistetaan omenoista. Valmistukseen tulee käyttää tiettyjä omenalajikkeita. Mitä vähemmän omenoita käsitellään, sitä aromikkaampaa juomaa syntyy. Tuoreena puristettu mehu tai tiiviste käytetään erityisen siiderihiivan avulla. Pienet paikalliset panimot saattavat käyttää villihiivoja. 

Ensimmäisen käyttämisen aikana siideriin syntyy alkoholi. Siideri käytetään teräksisissä tankeissa tai puusammioissa. Kypsytys tapahtuu yleensä terästankeissa. Jos siideriin halutaan tammen aromi, se muodostuu tammitynnyrikypsytyksessä. Ranskalaiset valmistajat käyttävät siiderin toiseen kertaan pullossa. Käytettyyn mehuun lisätään sokeria ja kuohuviinihiivaa kuplien synnyttämiseksi. Vastaavaa englantilaista siideriä kutsutaan nimellä vintage.

Millaista ruokaa siiderin kanssa?

Siideri valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Espanjan Asturiassa nautitaan siideriä makkaran ja vahvan homejuuston, el Cabralesin, kanssa. Ranskalaisille ja belgialaisille siideri maistuu täytettyjen kreppien, vaalean lihan sekä camembertin kera. Englantilaiset hörppivät siiderinsä sellaisenaan munuaispiiraan tai lammaspaistin painikkeena.

Siiderinystävät sovittavat ruokansa siiderille sopivaksi. Suodattamattoman siiderin kanssa maistuvat grillattu tai paistettu possu, voimakkaat juustot tai omenapiiras. Kuivan siiderin kanssa sopivat caesarsalaatti, kala tai äyriäiset.