Tutustu kuohuviineihin

Mitä kuohuviini on? Millä tavoin kuohuviinejä valmistetaan? Miltä kuohuviinit maistuu? Tässä osiossa tutustutaan kuohuviinin perusteisiin, erilaisiin kuohuviinityyppeihin ja -tyyleihin.

Kuohuviineille on tunnusomaista viinin sisältämät kuplat. Kuplien tyyli vaihtelee kepeästä pirskahtelusta lasissa viipyvään poreiluun. Kuohuviinin kuplat johtuvat viinin sisältämästä hiilidioksidista.

Kuohuviinien makeusasteet ja väri

Kuohuviinit luokitellaan makeusasteensa perusteella viiteen eri luokkaan: erittäin kuiva, kuiva, puolikuiva, puolimakea ja makea.

Muita kuohuviinejä erottavia tekijöitä ovat aromikkuus, hapokkuus, kehittyneisyys sekä viinien väri, joka vaihtelee vaalean viherkeltaisesta tummanpunaiseen.

Kuohuviinien makumaailma ja makutyypit

Kuohuviinit ovat tyyliltään usein raikkaita ja hedelmäisiä. Kuohuviinityylistä ja valmistustavasta riippuen niistä voidaan löytää myös lempeää makeutta, mineraalisuutta tai jopa paahteisuutta.

Alkon valikoimassa kuohuviinit on lajiteltu valkoviinien tavoin viiden eri makutyypin mukaan: pehmeä ja kepeä, lempeä ja makeahko, pirteä ja hedelmäinen, vivahteikas ja ryhdikäs, runsas ja paahteinen. Tutustu makutyyppien tarkempiin kuvauksiin tästä.

Kuohuviinien valmistusmenetelmät

Valmistusmenetelmä vaikuttaa huomattavasti kuohuviinien voimakkuuteen ja makeuteen. Kuohuviinin valmistus voidaan jakaa neljään eri tapaan: impregnointi (hiilidioksidin lisääminen viiniin), siirtomenetelmä, tankkikäyminen ja samppanjamenetelmä eli perinteinen menetelmä. Valta osa maailman laadukkaimmista ja arvostetuimmista kuohuviineistä valmistetaan samppanjamenetelmällä.

Kuohuviinityypit

Kuohuviinejä tuotetaan ympäri maailmaa ja niitä voidaan tyypitellä esimerkiksi niiden valmistustavan sekä alueen mukaan. Näistä tunnetuimpia ovat Ranskan Champagnen alueelta tulevat samppanjat,
ranskalaiset crémantit, espanjalaiset cavat, italialaiset astitproseccot ja franciacortat.

Kuohuviinien tarjoilulämpötilat

Kuohuviinit ja samppanjat tarjoillaan erittäin hyvin viilennettynä, noin 6–8 °C. Juomien tulisi saavuttaa tarjoilulämpötilansa tasaisen rauhallisesti. Pakastinta ei suositella kuohuviinien viilentämiseen.

Kuohuviinit ja samppanjat Alkon valikoimassa

Alkon valikoimassa on yli 1 200 erilaista kuohuviiniä ja samppanjaa. Kuohuviinejä voi hakea Alkon verkkokaupasta suodattamalla niitä esimerkiksi tyylin, maan, vuosikerran, ruoan, hinnan tai pakkauksen mukaan.