Argentiinan viinit ovat muutakin kuin Malbecia

Mendozan viinialue ja sen tuhdit Malbec-lajikkeen viinit ovat liki synonyymi argentiinalaiselle viinille. Ne eivät kuitenkaan ole maan koko kuva. Myös muut tyylit, lajikkeet ja nousevat viinialueet kannattaa pitää mielessä.

Andien vuoriston juurella sijaitseva Mendoza on Argentiinan suurin viinialue, joka viljelee jopa 70 prosenttia maan tuotannosta. Alue tunnetaan Malbec-lajikkeen muhkeista viineistä, jotka pitävät pintansa koko Argentiinan tärkeimpänä viinityyppinä. Maa valmistaakin peräti kolme neljäsosaa maailman malbecviineistä.

Mendoza ja Malbec sopivat yhteen

Mendozan alueella köynnökset saavat kasvukauden aikana paljon aurinkoa ja lämpöä, mikä kypsyttää rypäleet hyvin. Tarhojen sijainti korkealla pitää kuitenkin yöt viileinä. Lämpötilaeron ansiosta rypäleiden kuoret paksuuntuvat, joten viini saa paljon väriä ja aromia sekä ryhtiä antavia tanniineja.

Mendozan malbecviinit ovat usein täyteläisiä ja kypsän hedelmäisiä. Ne ovat siksi täydellinen kumppani Argentiinan lihapainotteiselle keittiölle. Grillattu naudanpihvi, yrttinen chimichurri-kastike ja malbec ovat hieno yhdistelmä.

Uusia vivahteita Malbecin sävyihin

Mendozan malbecviinit ovat saaneet uutta vivahteikkuutta, sillä alueen johtavat tuottajat panostavat vahvasti laatuun. Tyyli ei ole enää aina hilloisen lämmittävä, vaan monessa viinissä on keveyttä, heleää hedelmäisyyttä sekä hienostuneita aromeja, esimerkiksi kukkaisuutta ja mineraalisuutta.

Moni viinitalo vannoo nyt tarhojen tarkan kartoittamisen nimeen. Andien rinteillä maa-ainekset ovat kerrostuneet siten, että maaperä vaihtelee jopa muutaman metrin välein. Tarkan kartan avulla viinitarhurit osaavat valita oikeat lajikkeet ja köynnösten hoitomenetelmät sekä ajoittaa rypäleiden korjuun ajankohtaan, jolloin kukin palsta on parhaimmillaan.

Tarhojen tutkimukseen panostetaan etenkin huippuviineissä, mutta kohonnut tietotaito säteilee myös edullisempiin hintaryhmiin. Viinitalot tekevät tosissaan töitä, jotta Argentiina pääsisi eroon bulkkituottajan maineestaan.

Tarhoja on istutettu entistä korkeammalle Andien rinteille, minkä avulla viineihin haetaan tiivistä intensiivisyyttä. Viileässä rypäleisiin kehittyy enemmän hapokkuutta.

Mendoza jaetaan ala-alueisiin, joiden merkitys viinien laadulle on noussut arvoonsa. Etenkin korkealla sijaitseva Ucon laakso – Valle de Uco – tunnetaan huippuviinien tuottajana. Myös esimerkiksi Luján de Cuyon alueelta saadaan erityisen ryhdikkäitä ja intensiivisiä viinejä.

Argentiina tunnetaan Malbec-rypäleestä, mutta on muitakin 

Argentiinassa ja Mendozassa viljellään toki muitakin lajikkeita kuin Malbecia. Yksi laatujohtajista on Cabernet Sauvignon, josta valmistetaan niin ikään vivahteikkaan hedelmäisiä, runsaita ja ryhdikkäitä punaviinejä. Rypäleen suosio onkin kasvussa.

Syrah on toinen tärkeä, tuhdin lämmittävien viinien lajike. Muihin tummiin rypäleisiin lukeutuvat muun muassa Tempranillo ja Merlot sekä maalle perinteinen Bonarda, joka on muualla harvinainen. Cabernet Franc on laatuviinien pieni mutta nouseva lajike, josta kuultaneen tulevaisuudessa.

Punaviinimaa Argentiina tuottaa myös kiinnostavia valko- ja kuohuviinejä. Oma vaalea lajike on Torrontés, josta tehdään aromikkaita viinejä. Maassa viljellään sen ohella tutumpia kansainvälisiä lajikkeita.

Argentiinan muut viinialueet haastavat Mendozan

Mendozan lisäksi maassa on muitakin mielenkiintoisia viinialueita.

Heti Mendozasta pohjoiseen sijaitsee San Juan, joka on maan toiseksi suurin viinintuottaja. San Juan ja sen pohjoisempi naapuri La Rioja ovat ilmastoltaan lämpimiä, ennen kaikkea muhkeiden punaviinien alueita.

Argentiinan pohjoisosissa sijaitsevat Salta sekä sen kuuluisin ala-alue Cafayate. Alueen viinitarhat kuuluvat maailman korkeimpiin, sillä osa on istutettu jopa yli kolmen kilometrin korkeuteen. Muuten laaturypäleitä ei voisikaan viljellä niin lähellä päiväntasaajaa. Runsas auringonvalo ja vuorokautiset lämpötilaerot aikaansaavat intensiivisiä viinejä.

Argentiinan eteläosassa taas sijaitsee laaja Patagonia, jonka tärkeimpiin viinialueisiin kuuluvat Neuquén ja Rio Negro. Siellä tarhoja viilentää eteläinen sijainti. Suhteellisen viileä ilmasto mahdollistaa eleganttien viinien valmistamisen, joten alueelta saadaan muun muassa tyylikkäitä, täyteläisyydeltään hillittyjä Pinot Noir -lajikkeen punaviinejä.

Juttua varten on haastateltu Alkon valmennuspäällikkö Jaana Lokka-Palomäkeä sekä palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindströmiä. He vierailivat Argentiinan viinitarhoilla tammikuussa 2018.

Teksti Lasse Pakarinen Kuvat iStock
Artikkeli on julkaistu alunperin Etiketti 3/2018