Malbecviini rakastaa viileää Mendozaa

Argentiinan Mendozan alueen viineissä maistuvat hienovaraiset vivahteet, jotka syntyvät korkeuseroista ja lämpötilojen vaihtelusta.

Kirkas taivas ja aurinko paljastavat varhaisen lumipeitteen saaneet Andien huiput, kun säälimätön pilvimassa väistyy Mendozan yltä Argentiinassa. Suomessa on alkukevät, täällä alkusyksy.

Andeilla on Mendozan viinialueella tärkeä tehtävä. Ne pitävät Tyynenmeren kosteuden ja sateet Chilen puolella. Paikalliset ovat jaksaneet ihmetellä meille kolmea koleaa sadepäivää: tämähän on aavikkoa, he päivittelevät. Kuivan mannerilmaston ohella korkeuserot piirtävätkin alueen viineihin – esimerkiksi Malbeciin, Torrontésiin ja Bonardaan – niiden persoonallisimpia ominaisuuksia. Mendoza on Argentiinan tuottelian viinialue.

Torrontésista tehdyllä valkoviinillä on Argentiinassa erikoinen lempinimi, kertoo Vines of Mendoza -viinibaarin tarjoilija Gisella Gangialosi. Hän tarjoilee tiskin takaa noin sadan eri argentiinalaisen tuottajan viinejä. ”Kutsumme torrontésia valehtelijaksi, koska se tuoksuu makealta, mutta maistuu kuivalta”, hän hymyilee kaataessaan lasiin vaaleaa mendozalaista.

Torrontésia ei viljellä Argentiinan ulkopuolella, joten nuorena nautittava viini on argentiinalaisille rakas lapsi. Maan suurin ja kenties kauneinkin on kuitenkin Malbec. Rypäle tuottaa erityisen laadukkaita viinejä, kun se saa kasvaa hieman korkeammalla.

Rodolfo ”Opi” Sadler, yksi viinijätti Grupo Peñaflorin monista viinintekijöistä kertoo, että korkealla suuri yö- ja päivälämpötilan vaihtelu lataa rypäleet täyteen väriä, sokeria ja aromeja. Vähemmällä päivittäisellä vaihtelulla lopputuloksesta tulee hyvää pöytäviiniä, Sadler kertoo.

”Sinähän olet Pohjoismaista? Teillähän pidetään myös laatikkoviineistä, joihin tuon alueen viinit sopivat hienosti”, hän selventää.

Argentiinalaisista viineistä ei voi puhua pitkään kuulematta Bonardan tarinaa, joka linkittyy osaksi Argentiinan historiaa. Rypäle oli Argentiinan suurin vielä 20 vuotta sitten, jolloin paikalliset kuluttivat valtavasti omia viinejään. Vines of Mendozan Gangialosin mukaan Bonardaa käytettiin lähinnä sekoiteviineissä. ”Sitä kutsuttiin värjäysrypäleeksi”, hän kertoo intensiivistä sävyä viiniin antavasta lajikkeesta. 1990-luvulla joku keksi vaihtaa rypäleviljelmänsä paikkaa muutaman kymmenen kilometrin päähän alueelle, jonka huomattiin sopivan lajikkeelle paremmin. ”Näin viinintekijät löysivät rypäleen laadun ja alkoivat valmistaa viinejä, jotka oli tehty pelkästään Bonardasta.” Tyypillinen mendozalainen bonardaviini on hedelmäinen, hieman mausteinen ja parhaimmillaan nuorena.

Hellepäivät tekevät viinien viljelystä vähintään jännittävää Mendozan alavilla mailla, esimerkiksi täällä Lujan de Cuyossa. Kuumat tunnit nostavat sokeripitoisuutta ja laskevat happoja, mikä ei useinkaan ole toivottua. Viinintekijät yrittävätkin tasapainottaa sokerien ja happojen suhdetta muun muassa aikaisella sadonkorjuulla. Helpompaa on korkeammalla, kuten Valle de Ucossa, jossa viihtyvät paitsi Malbec-, myös Chardonnay- ja Sauvignon Blanc -rypäleet.

Gangialosi myöntää, että  argentiinalaisten on vaikea kilpailla naapurimaa Chilen hienojen sauvignon blancien kanssa. ”Supermarketissa sinun täytyy tietää etukäteen, minkä sauvignon blanc -tuottajan viinin valitset, jotta löydät hyvän viinin. Sen sijaan erinomainen mendozalainen chardonnay on helpompi valita sattumanvaraisesti”, hän vertaa. 

Mendozan parhaat

Viinivalikoima: Vines of Mendoza

Ainutlaatuinen viinihuone, jossa voit maistaa noin sadan eri tuottajan viinejä aivan kaupungin keskustassa. Kätevä tapa aloittaa Argentiinan viineihin tutustuminen kielitaitoisen henkilökunnan seurassa.

Illallinen lähellä

Pitkän, viinitilojen täyteisen päivän jälkeen illalliselle on mukava kävellä hotellilta. Paljon ylistettyjä ovat Azafran ja 1884. Myös Siete Cocinas, Anna Bistro ja Maria Antonieta ovat hurmaavia. Jos ruoka maistuu paikalliseen tapaan vasta kahdeksan jälkeen, tee varaus.

Ruokakulttuurielämys: Asado

Jos saat kutsun asadoon, tartu tilaisuuteen. Asado on periargentiinalainen grillailuilta, jossa pöytä katetaan ulos. Lautasellesi kannetaan pihagrillistä mureaa, mehukasta lihaa niin kauan, kunnes et enää muista monta kertaa sanoit sí, por favor.

Maisemat vuorille

Ainakin touko–elokuussa lumihuippuiset Andit hurmaavat tasamaahan tottuneen. Kauneimmat auringonlaskut ja niistä upeimmat kuvat nappaat viinitiloilla Mendozan kaupungista länteen ja etelään, esimerkiksi Valle de Ucon alueella.

Argentiinan viinit maistuvat isoille

Argentiinalaiset viinit käyvät kaupaksi eritoten Yhdysvalloissa, Kanadassa, Britanniassa ja Brasiliassa.

”Ne ovat suuria maita, joilla on paljon tuontia, ja osa niistä tuottaa itsekin viinejä”, sanoo Wines of Argentinan toimitusjohtaja Mario Giordano. Järjestö edistää maan viinien myyntiä maailmalla.

Giordano kertoo, että Etelä-Amerikassa argentiinalaisviinejä suositaan erityisesti Meksikossa, Kolumbiassa ja Perussa. Myös Ruotsi ja Tanska ovat tärkeitä markkinoita.

Artikkeli on julkaistu alunperin Etiketti 2/2015


Katso myös