Australian monipuoliset viinialueet tuottavat raikkaita valko- ja kuohuviinejä

Pehmeästä hapokkaaseen, tuoreen hedelmäisestä paahteisen runsaaseen. Australian valko- ja kuohuviinien tyyleissä puhaltavat nyt raikkaat tuulet.

Australian viineistä saattavat tulla ensin mieleen runsaat punaviinit. Maassa tehdään kuitenkin runsaasti myös valko- ja kuohuviinejä, joiden kirjo tarjoaa viinejä moneen lähtöön. 

Australian valkoviinien tyyli on vaihtunut parinkymmenen vuoden takaiseen verrattuna. Nyt vallalla on raikkaus, jonka mahdollistavat viileät tarhanpaikat sekä entistä hillitympi tammen käyttö. 

Yleensä viinit ovat helposti lähestyttäviä – mikä tietysti istuu myös mielikuvaan leppoisista australialaisista. Nämä viinit sopivatkin vaikka kesäpäivän grillihetkiin.  

Modernia viinintuotantoa  

Australiassa on viljelty viiniä yli 200 vuotta. Etelä-Afrikassa aiemmin asuneet, New South Walesiin asettuneet­ eurooppalaiset olivat tuo­neet köynnöksiä mukanaan Kapin niemimaalta ja totesivat alueen soveltuvan viininviljelyyn. 

Viinintuotanto on Australiassa hyvin modernia, sillä maassa on panostettu jo useampi vuosikymmen huipputason viinitekniikkaan. Se ansiosta viinit ovat laadukkaita ja puhdaspiirteisiä. 

Myös brändit ovat moderneja. Usein viinipullon etiketissä on tutun rypälelajikkeen nimi, jonka perusteella valinta on helppo tehdä. Kun samaan aikaa laatu on korkea, kuluttaja tietää, mitä saa. 

Australian monipuoliset viinialueet

Australia on varsin suuri maa, joten myös viini­tarhat ulottuvat laajalle alueelle. Suurin osa maasta on kuitenkin olosuhteiltaan turhan kuuma viiniköynnöksen viljelylle, joten viinialueet sijoittuvat pääasiassa eteläosiin. Alueet ovat silti edelleen lämpimiä, eteläistä Tasmanian saarta lukuun ottamatta. 

Raikkaat viinit syntyvät viileissä olosuhteissa

Kun viineihin halutaan raikkautta, rypäleet kannattaa kasvattaa viileissä olosuhteissa. Austra­liassa meren lähellä tai korkealla sijaitsevien alueiden merkitys korostuu. Ne ovat tärkeitä myös siksi, että ilmastonmuutos nostaa lämpötiloja, ja sisämaan tarhoilla on puutetta kasteluvedestä. 

Tärkeimmät valko- ja kuohuviinejä tuottavat viinialueet

  • South Australia eli Etelä-Australia on maan merkittävin viiniä tuottava hallintoalue. Moni tunnetuimmista viinialueista sijaitsee siellä, muun muassa maan kuuluisin alue Barossa, joka tuottaa muhkeiden punaviinien ohella myös valko­viinejä. Lähempänä merta sijaitsee suhteellisen viileä Adelaide Hills.   Eden Valley ja Clare Valley ovat valkoviinien puolesta erityisen mielenkiintoisia alueita, sillä niiden tarhat ovat korkeuden vuoksi viileähköjä. Molemmat ovat kuuluisia etenkin erittäin aromikkaista Riesling-lajikkeen viineistään.
  • Victoriassa Melbournen kaupungin lähellä on meren viilentämiä alueita, joista esimerkiksi Yarra Valley tuottaa hyvää laatua. Samoin Orange New South Walesissa eli Uudessa Etelä-Walesissa on esimerkki suhteellisesta viileydestä. 
  • Länsi-Australia puolestaan on profiloitunut erityisen laadukkaiden viinien tuottajana. Etenkin Margaret Riverin alue on noussut arvostettuun asemaan, ja nykyisin korkeaa laatua saadaan myös viileästä Great Southernista esimerkiksi Frankland Riverin ja Mount Bakerin ala-alueilta.
  • Merellinen Tasmanian saari on sen verran etelässä, että sen ilmasto on muuta Australiaa viileämpi. Se sopii erinomaisesti vaaleiden lajikkeiden kasvattamiseen, ja saari on erityisen tunnettu laadukkaiden kuohuviinien valmistajana. 

Australian suosituimmat vaaleat viinityylit

Chardonnay on Australian viljellyin vaalea­ lajike. Australialainen chardonnay on erinomainen esimerkki lajikkeen tyylien kirjosta. Viinit ulottuvat kesäisen hedelmäisistä seurustelu- tai buffetviineistä runsaisiin ruokaviineihin. Voimakkaimmin tammiset viinit ovat kuitenkin saaneet viime vuosina tehdä tilaa raikkaalle viinityylille.  

Chardonnay on tärkeä lajike myös kuohuviineissä, joihin se tuo tyylikkyyttä. Australian kuohuvat tehdään usein perinteisellä eli samppanjamenetelmällä, joka antaa viineihin vivahteikkaan paahteisia sävyjä. Näissä viineissä Chardonnayn kumppanina on usein punainen Pinot Noir. 

Muita tuttuja vaaleita rypäleitä ovat Sauvignon Blanc ja Riesling, joista tehdään hyvin ruokapöytään istuvia raikkaan hapokkaita viinejä. Austra­liassa kuitenkin leikitellään näiden maailmantähtien ohella myös muilla rypäleillä. Nekin ovat maistamisen arvoisia ja tuovat lasiin uusia sävyjä. 

Australian vaaleita rypäleitä

CHARDONNAY / Lajikkeesta tehdään monipuolisesti erilaisia tuotteita kevyen hedelmäisistä aina paahteisen tammisiin viineihin, joiden maut tosin ovat keventyneet takavuosista. Se on myös maan tyylikkäiden mutta kohtuuhintaisten kuohuviinien laadukas lajike. 

SAUVIGNON BLANC / Lajikkeen viinien aromissa on usein mustaherukanlehteä tai karviaista muistuttavia piirteitä. Viinit ovat yleensä hyvin raikkaita. 

RIESLING / Trendikäs lajike, joka tuottaa raikkaita ja hapokkaita viinejä, joiden aromi on Australiassa usein saksalaisserkkuja runsaampi. Joissakin viineissä on jo nuorena petrolisia vivahteita. 

SÉMILLON / Alun perin Ranskan Bordeaux’n lajike, jonka klassikkopari on Sauvignon Blanc. Yhdistetään Australiassa maan ikiomana erikoisuutena toisinaan Chardonnayn kanssa, jolloin viinit ovat yleistäen melko pehmeitä ja helposti lähestyttäviä. Lajikkeesta tehdään myös huippuviinejä.

Mikä australialainen viini sopisi esimerkiksi grillatun ahvenen tai äyriäissalaatin kanssa?  

”Herkkä, tyylikäs ahven ansaitsee arvoisensa viinin, kuten vivahteikkaan ja ryhdikkään mineraalisen riesling-valkoviinin Etelä-Australiasta. Kuiva, pirteän hapokas sekä aavistuksen sitruksinen hedelmäisyys tekee viinistä huikean ruokaviinin. Hyvin viilennettynä maku pääsee oikeuksiinsa ja toimii ahvenen kanssa loistavasti.  

Äyriäissalaatin rinnalle voisi poksauttaa perinteisellä valmistusmenetelmällä tuotetun raikkaan hedelmäisen, pirteän mutta ryhdikkään kuohuviinin. Salaatin mausteisuuden mukaan kuohuviinin valinnassa voisi kiinnittää huomiota myös viinin paahteisuuteen. Väkevämmille mauille saattaisi olla paikallaan myös puolikuiva kuohuva.” 

Juomavinkit antoi myyjä Tommi Pere Raision Myllyn Alkosta.

Teksti Lasse Pakarinen, Kuvitus Essi Kimpimäki

Tiesitkö?

Alkon hyllyillä ja verkkokaupassa on vajaat 300 australialaista viiniä. Niistä lähes 100 on valkoviinejä, kuohuviinejä on noin 15. Valkoviinien hinnat alkavat 0,75 l -pulloissa noin 8 eurosta, kuohuviinien noin kymmenestä. Heinäkuun erikoiserissä esitellään uusia tuotteita Australian viileiltä viinialueilta. 

Australian tyylikkäät kuohuviinit tehdään usein perinteisellä menetelmällä. 

South Eastern Autralia eli Kaakkois-Australia on etiketeissä yleinen merkintä, joka yhdistää melkein koko viiniä viljelevän Australian Länsi-Australiaa lukuun ottamatta.