Länsi-Australian laadukkaat viinit ovat nousussa

Länsi-Australia on kuin osa unohdettua viinimaailmaa: eristäytynyt ja eksoottinen. Alueen tärkeimmät viinialueet, Margaret River ja Great Southern, ovat kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa nousseet maan kärkikastiin ja tulleet tunnetuksi poikkeuksellisen laadukkaista viineistään.

Länsi-Australian viinialueet ovat pitkään jääneet Etelä- ja Luoteis-Australian viinialueiden varjoon. Yksi tärkeimmistä syistä tähän on puhtaasti logistinen. Vaikka Länsi-Australia on maansa suurin osavaltio, se on myös kaikista syrjäisin. Alueen pääkaupungin Perthin sanotaan olevan maailman eristynein suurkaupunki. Länsi-Australian viinien kuljetus maan sisällä on ollut haastavaa ja muita alueita huomattavasti kalliimpaa, joten iso osa pienten tuottajien viineistä on jäänyt ainoastaan paikallisten nautittaviksi.

Kuitenkin tieto länsiaustralialaisten viinien korkeasta laadusta on levinnyt, mikä on tehnyt Länsi-Australiasta suositun viinimatkakohteen.

Länsi-Australian tunnetuin viinialue on Margaret River

Margaret River sijaitsee noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Perthistä etelään. Vielä 1960-luvun alkupuolella alue tunnettiin lähinnä maitotiloista ja hyvistä surffiaalloista, mutta pian alueen huomattiin soveltuvan myös laatuviinien tuotantoon. Tänä päivänä Margaret Riverin alueella toimii noin 150 viinintuottajaa.

Intian valtameri ympäröi Margaret Riverin aluetta kolmelta puolelta, ja sen vaikutus viinitarhoilla on tärkeä. Mereltä puhaltavat tuulet pitävät huolta, että lämpötila ei kasva liian korkeaksi. Kellontarkasti iltapäivällä puhaltava merituuli auttaa rypäleitä säilyttämään luontaisen hapokkuutensa ja vähentää homeen riskiä.

Margaret River on noin 100 kilometriä pitkä maakaistale kahden niemen välissä. Pohjoisessa sijaitsevan Cape Naturalisten ja eteläisen Cape Leeuwin väliin jäävän soraisen harjanteen maaperä läpäisee hyvin vettä, mikä on keskivertoa sateisemman viinialueen pelastus. Muuten Margaret Riverin maaperä on melko yhtenäinen. Tärkeämpää viininviljelijän kannalta onkin viinitarhan sijainti ja istutetun köynnöksen klooni.

Cabernet Sauvignon on Margaret Riverin tähtilajike

Margaret Riverin välimerellisestä ilmastosta hyötyy etenkin alueen tähtilajike Cabernet Sauvignon. Se kattaa noin 18 prosenttia Margaret Riverin sadonkorjuusta.

Cabernet Sauvignon oli alueen ensimmäinen rypälelajike, joka sai kansainvälistä huomiota. Tänä päivänä lähes jokainen paikallinen viinitalo tuottaa siitä oman versionsa. Alueen Cabernet Sauvignon on tyyliltään kypsän marjaisa, monivivahteinen ja hillityn tanniininen.

Margaret Riverin Chardonnayn Gin Gin -klooni

Margaret Riverin eteläisessä osassa on aavistuksen viileämpää ja soveltuu muuta aluetta paremmin Sauvignon Blanc- ja Semillon-rypälelajikkeiden viljelyyn.

Margaret River ei ole paras paikka viljellä Chardonnay-rypälettä, mutta sen Gin Gin -klooni sopii alueelle kuin nakutettu. Tämä klooni on jokseenkin eriskummallinen, sillä se tuottaa erikokoisia rypäleitä tertussa. Tertun pienemmät rypäleet ovat voimakkaan makuisia ja säilyttävät myös hapokkuutensa paremmin. Margaret Riverin intensiivinen ja ryhdikäs chardonnay onkin ihan oma tyylinsä, joka on nousemassa kovaa vauhtia ikonisen cabernet sauvignonin rinnalle.

Länsi-Australian viinialue Great Southern nostaa tasoaan

Länsi-Australian toiseksi tärkein viinialue on suuri Great Southern. Noin 150 kilometriä pitkän ja 100 kilometriä leveän viinialueen viinituotanto on kirjava. Erityisesti sisämaassa sijaitsevat ala-alueet Frankland River ja Mount Barker ovat nostaneet suosiotaan. Alueen mannermaisen ilmaston lämpimät päivät ja viileät yöt ovat otollisia monipuoliseen viininviljelyyn.

Kuuman maan viileämmät viinialueet ovat suosittuja, ja rypäleet viedään käsistä. Monet Länsi-Australian eri alueiden viinitilat hankkivat rypäleitä Frankland Riverin sopimusviljelijöiltä. Erityisesti alueen Riesling ja Shiraz ovat kovassa huudossa. Great Southernin viinialueella välimatkat viinitarhalta toiselle ovat pitkiä, mutta uusia istutuksia nousee kuin sieniä sateella.

Teksti Ilkka Sirén Kuva iStock
Artikkeli on julkaistu alunperin Etiketti 2/2019