Douron viinialueet tuottavat muhkeita portviinejä   

Pohjois-Portugalissa sijaitseva Douro tunnetaan perinteikkäistä portviineistään. Nykyisin alue tuottaa myös kiinnostavia mietoja viinejä. Tutustu portviinien tyyppeihin!

Douron jokilaakson kiemurtelevat pikkutiet eivät ole heikkohermoisille. Rinteet ovat paikoin häkellyttävän jyrkkiä, eikä kaiteita juuri näe. Onneksi alueelle pääsee myös jokilaivalla tai joenvartta seuraavalla junalla.   

Retki palkitaan henkeäsalpaavan upeilla näkymillä terasseille istutetuille tarhoille. Douron alueen viinikulttuurimaisema onkin oikeutetusti UNESCOn maailmanperintölistalla. 

Douron viinitarhat sijaitsevat Pohjois-Portugalin sisämaassa. Vaikka merelle ei ole kovinkaan pitkä matka, välissä olevat vuoret leikkaavat sateita ja viilentäviä tuulia. Alue saattaakin olla kesällä pakahduttavan kuuma.   

Douro jaetaan kolmeen osaan, jotka ovat lännestä itään Baixo Corgo, Cima Corgo ja Douro Superior. Kaksi ensimmäistä ovat alueista arvostetuimmat. Itään ja sisämaahan kuljettaessa ilmasto muuttuu kesällä kuivemmaksi ja kuumemmaksi. 

Lue lisää  Douron jokilaaksosta.   

Rikkaan historian omaava portviini väkevöidään  

Portviini on Douron historiallinen viinityyppi ja luultavasti maailman tunnetuin väkevöity viini. Sen tuotantoalue rajattiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1756.   

Portin siteet Britanniaan ovat pitkät, mikä kaikuu portviinitalojen nimissä – monet niistä ovat brittiläisten viinikauppiaiden sukunimiä. Nykyisin portin suurimmat markkinat ovat kuitenkin Ranskassa.   

Portviini valmistetaan väkevöimällä. Maultaan neutraalin väkevän viinitisleen lisääminen keskeyttää viinin käymisen, mikä jättää portin luonnostaan makeaksi. Samalla alkoholipitoisuus nousee parinkymmenen prosentin hujakoille.   

Perinteisesti viinit kuljetetaan kuumasta sisämaasta kypsymään leutoon merenrantaan Porton ja Vilanova de Gaian kaksoiskaupunkiin. Siellä sijaitsevat monet portviinitalojen varastot. Porto antoi viinityypille myös nimensä. 

Portviiniä tehdään monessa tyylissä  

Erilaiset portviinityylit ovat portviinin maistelun suola. Punaiset portviinit jaetaan yleistasolla ruby- ja tawny-tyyppien portviineihin. Rubyt ovat syvän punaisia ja runsaan hedelmäisiä, tawnyt puolestaan taittuvat ruskeaan ja ovat aromiltaan kypsempiä ja tammisempia. Molemmat sekoitetaan useimmiten eri tarhojen ja vuosien viinieristä.   

Portviinien kruununjalokivi on vain hyvinä vuosikertoina valmistettava vintage- eli vuosikertaportviini. Se kypsyy kauniisti vuosikymmeniä ja kehittää sinä aikana upean moniulotteisuuden – sekä pullonpohjalle runsaasti sakkaa, mikä pitää dekantoida pois.

Vintageportit ovat erittäin kalliita, mutta hieman samankaltaiseen aromimaailmaan pääsee maistamalla vuosikerrallisia single quinta portteja eli yhden tarhan portviinejä.   

Portin tyylit eivät rajoitu punaisiin. Valkoinen port on mainio aperitiivi vaikkapa tonicvedellä jatkettuna. Trendikkyyttä tavoittelevat portviinitalot ovat lanseeranneet myös vaaleanpunaisia pink- tai rosé-nimettyjä roseeportteja. 

Tunnetko portviinien tyypit?

Portviinien tyylit

Rubyt:

  • RUBY / Runsaan hedelmäinen perusport. 

  • RUBY RESERVE / Täyteläisempi ja tanniinisempi ruby. 

  • LATE BOTTLED VINTAGE (LBV) / Suosittu yhden vuosikerran kypsän hedelmäinen ja vivahteikas port, jota on tynnyrikypsytetty 4–6 vuotta. 

  • SINGLE QUINTA / Yhden viinitarhan ja yleensä yhden vuosikerran vivahteikas ja persoonallinen portviini. 

  • VINTAGE / Arvotettu yhden hyväksi julistetun vuosikerran port. Sekoitettu parhaiden tarhojen rypäleistä ja kypsytetty 2–3 vuotta. Kehittyy kellarissa vuosikymmenten vieriessä moniulotteiseksi nautiskeluviiniksi. Pulloihin muodostuu sakkaa.   

Tawnyt:  

  • TAWNY / Sekoitettu tynnyrikypsytetyistä viineistä. Väri rubya ruskeampi, aromi kypsä ja tamminen. 

  • AGED TAWNY / Pitkään kypsytetty tawny. Ikämerkintänä voi olla 10, 20, 30 tai 40 vuotta. 

  • COLHEITA / Yhden vuosikerran iäkäs, tynnyrikypsytetty tawny. 

Muut:

  • WHITE / Vaalea port, joka on usein makeahko ja tuorearominen. 

  • ROSÉ, PINK / Vaaleanpunainen roseeport. Yleensä nuori, tuore ja hedelmäinen. 

Lue lisää portviineistä. 

Mitä portviinin pariksi?  

Suomessa peräti reilu kolmannes portviinien myynnistä ajoittuu joulukauteen. Ne sopivat erilaisten makupalojen pariksi:

  • Punaiset portit ovat ylipäänsä erinomaisia nautiskeluviinejä, jotka maistuvat niin juustotarjottimen, suklaan kuin leivonnaisten seurana.

  • Rubyt viihtyvät hieman tuoreempien, kenties hedelmäisten tai marjaisten makujen parina.

  • Tawnyt maistuvat esimerkiksi kuivattujen hedelmien, kuivakakkujen ja pähkinöiden kanssa.

  • LBV- eli Late Bottled Vintage -portin kera suussa sulavat mm. sinihomejuusto, sacherkakku ja suklaafondant.Portviini ja ruoka

Ranskassa viilennetty tawny on myös aperitiivi.   

Moni nauttii portviinin huoneenlämpöisenä, mutta hienoinen viilennys tekee runsasalkoholisen viinin nautittavuudelle hyvää. Vintage-portin voi viilentää 16–18 asteeseen, muut punaiset jopa 14–16 asteeseen. Valkoinen on parhaimmillaan 10–12-asteisena.  

Douro tuottaa laadukkaita mietoja viinejä  

Myös miedot viinit ovat tehneet tuloaan Douroon jo tovin. Portviinejä myydään Alkossa edelleen noin kaksi kertaa enemmän, mutta myös mietoja on valikoimassa runsaasti ja niiden määrä on kasvussa.    

Millaisia ovat miedot Douron viinit?

  • Ennen Douron miedot viinit saatettiin valmistaa rypäleistä, jotka jäivät yli portviinin tuotannosta. Nykyisin myös miedot viinit tehdään ajatuksella ja kunnianhimolla.

  • Hinta-laatusuhde on usein erinomainen. 

  • Douron mietojen viinien tuotanto painottuu punaviineihin. Rypäleet ovat samoja Portugalin paikallislajikkeita kuin portviineissä, niistä arvostetuin on intensiivinen Touriga National.

  • Viinit ovat usein tummia, täyteläisiä, luonteikkaita ja rotevia. Se tekee niistä erinomaisia joulusesonkiin ja talven muhkeille mauille, esimerkiksi riistalle.   

Alueelta saadaan myös laadukkaita valkoviinejä, joiden rypäleet kasvavat usein korkealla laaksonpohjaa viileämmillä tarhoilla. Tehdäänpä Dourossa roseeviinejäkin.       

Teksti Lasse Pakarinen. Asiantuntijana Mikko Halmetoja, Alkon myyjä ja pitkän linjan kouluttaja.

Tiesitkö?

Alkon valikoimassa on yli 70 portviiniä lukuisissa eri tyyleissä.

Hinnat 0,75-litran pulloissa vaihtelevat alle parista kymmenestä useampaan sataan euroon.

Douron mietoja viinejä on suurin piirtein sama määrä painottuen punaviineihin.

Douro lukuina

Noin 44 000 ha 

  • Douron viinitarhojen ala.  Vertailun vuoksi: Ranskan Bordeaux’n tarha-ala on noin
    120 000 ha.

26 000 ha 

  • Tarhat, joilla saadaan tuottaa portviiniä.   

18 % 

  • Viinitarhojen osuus Douron maa-alueesta.   

Lähde: www.ivdp.pt