Ribera del Dueron viininalue

Ribera del Dueron alueeseen pohjoisessa Espanjassa sopii paikallisten sanonta ”yhdeksän kuukautta talvea, kolme kuukautta helvettiä”. Mutta jo roomalaiset tiesivät, että ankarat olosuhteet jalostavat tummista, paksukuorisista Tempranillo-rypäleistä meheviä punaviinejä.

Castilla y Leónin, jonka neljän provinssin alueella Ribera del Duero sijaitsee, ilmasto-olosuhteet ovat äärimmäiset: talvisaikaan öisin saattaa olla lähes kaksikymmenentä astetta pakkasta, kesäisin taas lämmintä on jopa neljäkymmentä astetta. Vuorokausivaihtelu voi olla kymmeniä asteita. Vähäiset sademäärät ja 3 000 tuntia vuodessa porottava aurinko kuivattavat karun maiseman nopeasti keltaiseksi. Alue onkin Espanjan toiseksi kuivinta aluetta. Ei siis ihme, että jo Kolumbuksen aikaan Castilla y Leónin aluetta kuvattiin sananparrella ”yhdeksän kuukautta talvea, kolme kuukautta helvettiä”.

Ribera del Dueron viinirypäleet poimitaan syksyllä yöaikaan, jolloin lämpöä on noin 10 astetta. Näin ne saapuvat tilalle mahdollisimman viileinä ja tuoreina.

Vanhat viiniköynnökset ovat arvossaan

Duero-joki virtaa halki Castilla y Leónin ylänköalueen aina Portugalin puolelle laskeakseen lopulta Atlantin valtamereen. Quintanilla de Onésimon pikkukylässä sijaitsee Dominio de Pinguksen viinitalo. Pingus henkilöityy tanskalaiseen Peter Sisseckiin, jonka lapsuuden lempinimi päätyi myös viinitilan nimeen. Sisseck löysi aikoinaan 4,2 hehtaaria vuonna 1929 istutettuja köynnöksiä, ja ne muodostavat edelleen Pinguksen viinitarhojen ytimen.

”Vanhat viiniköynnökset ansaitsevat kunnioituksemme. Hyödynnämme esimerkiksi biodynaamisia menetelmiä ylläpitääksemme tarhojen elinvoimaisuutta. Haluamme, että ne säilyvät tulevillekin sukupolville.”

Sisseck on yksi tuottajista, joka on osa Riberan ”jälleenrakennusta”. Elämä alueella on perinteisesti ollut ankaraa, ja 1970- ja 1980-luvuilla moni paikallinen viljelijä lähetti jälkikasvunsa opiskelemaan muita aloja, kun maatalous ei lyönyt leiville.

”Harvoja laatutaloja lukuun ottamatta alue tuotti rypäleitä bulkkiviineihin. Moni viljelijä päätyikin repimään vanhat viiniköynnökset maasta ja vaihtamaan ne esimerkiksi viljaan, josta sai paremman hinnan”, kertoo oppaanamme toiminut Laura Velasco de Dios Espanjan ulkomaankauppainstituutista.

Sittemmin asiat ovat tyystin muuttuneet. Yksi tärkeä asia oli Ribera del Dueron saama DO-merkintä vuonna 1982. Sen myötä toiminta ammattimaistui ja investointeja alkoi virrata alueelle.

”Moni Riberasta lähtöisin ollut koulutettu nuori on palannut jatkamaan perheen viininviljelyä. Köynnöksiä on myös istutettu uudelleen”, Velasco kertoo.

Käsityö ja paikallisuus, kuten Riberan ala-alueiden esiin nostaminen, on nousussa. Vanhat köynnökset ovat suuria ylpeydenaiheita. Monessa talossa arvostetaan luonnonmukaisia viljelymenetelmiä, ja kuten esimerkiksi Pinguksessa, viiniä kasvatetaan biodynaamisesti.

Tempranillo-rypäle on valtalaji

Läheisellä ylänköalueella sijatsee Bodegas y Viñedos Aalto. Hetkinen... Alvar... Aalto? Asiaa pitää kysyä meitä vastaanottamaan saapuvalta Javier Zaccagninilta.

”Kun tilan nimeä mietittiin ennen sen perustamista vuonna 1999, nimen haluttiin olevan persoonallinen. Tila sijaitsee korkealla, alto, ja toinen A-kirjain varmistaa, että olemme aakkosten kärjessä. Sinänsä nimi ei Alvar Aaltoon viittaa, joskin tiedämme, kuka hän on ja pidämme hänen tyylistään”, Zaccagnini kertoo.

Myös Aalto luottaa rypäleissä vanhoihin, Ribera Del Dueron ilmastoon ja maaperään sopeutuneisiin Tempranillo-rypäleisiin. Tumma, paksukuorinen rypäle on Ribera del Dueron ehdoton valtalaji. Muiden rypäleiden, kuten Grenachen – tai kuten paikalliset kutsuvat, Garnachan – viljelyalat ovat muutamia prosentteja.

Alue tuottaa käytännössä vain puna- ja roseéviinejä. Alueen punaviinit ovat tyypillisesti tummia, hapokkaita ja meheviä. Tammea käytetään kohtuudella, ja viinien runsaita tanniineja pidetään yleisesti laadukkaina.

Mikroilmastot luovat poikkeusolosuhteet

Duero-joki ja sen sijainti sisämaan ylängöllä luovat mikroilmastoja, ja savinen maaperä pidättää vettä muuten kuivalla alueella. Vierekkäiset tarhat saattavat tuottaa aivan erilaisia viinejä.

”Jokainen viinitarha, tila ja jopa siellä käytetty hiiva vaikuttavat viinin ainutlaatuisuuteen. Jos sama viininvalmistaja menisi naapuritilalle tekemään viiniä, lopputulos on aivan erilainen”, Fernando Benito Hernando Bodegas Briegosta toteaa.

Bodegas Briego on kolmen veljeksen – Gaspar, Fernando ja Javier Benito Hernandon – pitämä viinitalo pienessä Fompedrazan kylässä. Maa on kivistä ja kuivaa jopa Riberan mittapuun mukaan.

”Olemme maanviljelijäperheestä. Isämme jouduttua onnettomuuteen ollessamme teini-ikäisiä, otimme perheen elannosta vastuun. Istutimme tuohon aikaan viiniköynnöksiä muille ja mietimme, miten saisimme elantomme vähemmällä vaivalla. Päätimme perustaa oman viinitalon ja antaa viiniköynnösten tehdä työt”, Gaspar ja Fernando naurahtavat.

Myös Briego luottaa biodynaamiseen viljelyyn – tosin sertifioimattomaan. ”Mielestämme sertifikaatti ei ole kaupallisesti kovin tärkeä, haemme lähinnä parempaa laatua”, Gaspar kertoo.

Perinteinen ruoka on konstailematonta

Ribera del Dueron alueen perinteinen ruoka on konstailematonta. Perinneherkku on juottokaritsa. Se on alle kuukauden vanha karitsa, joka ei ole saanut ravinnokseen muuta kuin emänsä maitoa. Karitsa paistetaan puu-uunissa hitaasti saviastiassa kypsentäen, mausteenaan ainoastaan suolaa. pääruoka on usein lammasta tai porsasta, jonka kanssa tarjotaan leipää ja salaattia. Tapakset ja erilaiset muhevat lihapadat ovat yleistä tarjottavaa.

Peter Sisseckin mukaan paikalliset punaviinit sopivat erinomaisesti pohjoismaiseen makumaailmaan: ”Ribera del Dueron viinit sopivat syksyisten makujen, kuten erilaisten riistaruokien ja patojen kumppaniksi. Ruoka saa olla tuhtia. Oma suosikkini on paikallinen herkku juottokaritsa.”

Tempranillo – Ribera del Dueron tärkein rypäle

Ribera del Dueron ylivoimaisesti tärkein rypäle on Tempranillo, tai kuten paikalliset kutsuvat, Tinto Fino tai Tinta del Pais, jotka ovat alueen ilmastoon ja maaperään sopeutuneita Tempranillo-klooneja. Tempranillo kattaa yli 90 prosenttia tarhoista. Jossain määrin alueella kasvatetaan Garnachaa ja muita lajeja.

Artikkeli on julkaistu alunperin Etiketti 3/2016

Katso myös