![](/INTERSHOP/static/WFS/Alko-OnlineShop-Site/-/Alko-OnlineShop/fi_FI/etiketti/matkalla/rioja/Rioja_7_paa1250x490.jpg)
Viehkeiden viinien Rioja
Ebro-joen halkoman Riojan viinialueen tähti on Tempranillo-rypäle, josta valmistetaan monenlaisia punaviinejä paikallisten herkkujen kyytipojiksi. Viininteossa kaikki lähtee kuluttajien mieltymysten ja tarhojen tuntemisesta.
Aurinko painuu mailleen kuulaassa syysillassa. Rypäleistä tyhjennetyt köynnösrivit hehkuvat keltaisen, oranssin ja punaisen sävyissä. On marraskuu ja vuoden kylmin päivä. Ympärillä avautuvat komeat näköalat Ebro-joen laaksoon sekä sinertyviin vuoriin.
Kaupungin kupeessa sijaitsevan Campo Viejon viinitilan pääviinintekijä Elena Adellin hiukset sädehtivät kilpaa köynnösten kanssa.
”Viininteossa tarhat on tunnettava läpikotaisin; niin maaperät, korkeudet, kaltevuudet kuin ilmansuunnatkin. Vaikka Riojan viinit tunnetaan maailmalla tynnyri- ja pullokypsytysaikaa ilmaisevasta crianza-, reserva- ja gran reserva -luokittelustaan, terroir-ajattelun ja yksittäisten tarhojen merkitys täällä on nousussa.”
”Tempranillo on viiniemme laadun avain. Rakastan tätä mustanpuhuvaa, monikasvoista rypälettä, josta saadaan runsaan hedelmäisiä, hienorakenteisia ja moniulotteisia, erinomaisesti ikääntyviä punaviinejä”, Adell kertoo.
Juttu jatkuu videon jälkeen
Riojan ja Bordeaux’n yhteinen historia
Riojan ja Bordeaux’n viineillä on yhteinen historia. 1800-luvun vaihteessa Riojan viinintekijät lähtivät Bordeaux’hon haistelemaan viininvalmistuksen uusia tuulia. Tuliaisena tuli oppi viinin kypsyttämisestä tammitynnyrissä. Siihen asti Riojan viinit olivat tyypillisesti olleet hyvin nuoria viinejä.
1800-luvun puolivälissä Ranskaan ja erityisesti Bordeaux’hon iski Amerikasta rantautunut viinikirva. Kirva teki valtavaa tuhoa viinitarhoilla.
Bordeaux’n viinintekijät alkoivat etsiä omansa kaltaista viinialuetta. Se löytyi Riojasta, jonne he perustivat useita viinitiloja. Samalla Bordeaux’n viinintekijät alkoivat viedä Riojan viinejä vanhoille kotiseuduilleen Ranskaan ja muualle Eurooppaan. Vientiä helpotti 1800-luvun puolivälissä rakennettu rautatieyhteys.
Riojassa perinteet ja nykyaika kulkevat yhdessä
Elena Adellin mukaan Rioja Altassa rypäleestä saadaan kepeähkön eleganttia viiniä. Tuulisemmassa ja sateisemmassa Rioja Alavesassa maut ovat voimakkaampia. Lämpimän ja kuivan ilmanalan Rioja Bajassa kasvaa runsaan ja syvän makuista viiniä tuottavaa Tempranilloa. Näiden yhdistelmästä syntyy se aidoin punainen rioja.
Valtalajikkeen rinnalla talon tarhoilla kasvaa Gracianoa, Mazueloa ja Garnachaa. Viura-rypäleestä tehtyjä valkoviinejä on 6–7 prosenttia tuotannosta. Lisäksi tehdään roseeta ja cavaa.
Vuonna 1959 perustettu Campo Viejo on Espanjan ensimmäinen hiilineutraali tila. Viininteko Riojassa on tasapainoilua perinteiden ja modernin välillä.
”Haluamme valmistaa kuluttajiin vetoavia viinejä. Sellaisia, joita mielii toisenkin lasillisen. Me riojalaiset vannoimme ensimmäisinä Espanjassa tammitynnyrikypsytyksen nimeen. Ja meillä on komeat, Rooman vallan aikaan asti juontuvat viinintekoperinteet. Haluan olla osa alueemme jatkumoa luomalla viinejä, jotka edustavat ilmaisuvoimaa ja eloisuutta, josta Rioja on tunnettu”,
Logroñossa syntynyt ja varttunut Adell kertoo.
Moderneja viinejä Rioja Bajasta
Rioja Bajan ala-alueen vehmas, Navarran maakuntaan rajautuva laakso tunnetaan viljavasta maaperästään ja maukkaista vihanneksistaan. Mendavian kylässä nautitut höyrytetyt artisokat vievätkin kielen mennessään.
1500-luvulta peräisin olevan luostarilinnoituksen pihan ympärillä köynnösrivistöt jatkuvat silmänkantamattomiin. Tänne viinitalo El Coton johtajat perustivat vuonna 1985 tilan, jonka he halusivat keskittyvän reserva- ja gran reserva -viineihin.
Barón de Leyssa dominoi Tempranillo, mutta tarhoilla viihtyvät myös Garnacha, Maturana Tinta sekä Tempranillon klassiset aisaparit Graciano ja Mazuelo. Tilan kokeilutarhoilla kasvaa lisäksi valkeita lajikkeita, kuten valkoista Tempranilloa.
Barón de Ley tekee kokeiluja pysyäkseen ajan hermolla kuluttajien tottumuksissa.
”Nykypolvi juo vähemmän viiniä kuin aikaisemmat, mutta parempaa. Täällä Riojassa ei enää pärjää keskinkertaisilla pullotteilla”, jatkaa tilan toimitusjohtaja Alex Tome.
Riojassa ei nautita viiniä ilman ruokaa
Mendavian alueella maaperä on savipitoista ja ilmasto miltei välimerellinen. Aurinkoa saadaan paljon ja sateita maltillisesti, joten sadot ovat tasalaatuisia ja rypäleet konsentroituneita. Barón de Leyn viinit edustavat tyylillisesti tiiviin hedelmäistä modernia riojaa.
”Kun 30 vuotta sitten 4–5 viinitaloa teki liki 80 prosenttia Riojan viineistä, tänä päivänä viinintekijöitä, maaperiä, mikroilmastoja ja tyylejä on joka lähtöön, de la Banda kertoo.
Tyypilliseen espanjalaiseen tapaan Barón de Ley kypsyttää viinejään kellarissa siihen asti, kunnes ne ovat valmiita nautittavaksi.
”Arvostamme suuresti gran reserva -tyyliä. Muualla maailmassa se on kasvattanut suosiotaan, vain täällä Espanjassa sitä pidetään vanhanaikaisena”, Tome hymähtää.
Riojassa gastronominen kulttuuri on sosiaalista, eikä viiniä voi ajatellakaan ilman ruokaa, perhettä tai ystäviä. Tyypillisimmillään kaikki kiteytyy tapas-kulttuuriin: se ei ole vain syömistä vaan tärkeä sosiaalinen tapahtuma, joka ei ole sidottu ruoka-aikoihin.
Juttu jatkuu kuvien jälkeen
Tempranillo
Riojan yleisin, varhain kypsyvä lajike viihtyy monenlaisilla kasvumailla. Hedelmäisiä, tasapainoisia, aromaattisia, hyvin ikääntyviä punaviinejä.
Graciano
Tempranillon hedelmäisyyttä Riojan punaviineissä täydentävä hapokas rypäle, josta nykyään kiintoisia lajikeviinejäkin. Istutusala kasvussa.
Mazuelo
Tuo Riojan klassisiin sekoiteviineihin tanniinia, happoja ja väriä. Sellaisenaan neutraalin makuinen.
Maturana Tinta
Kasvaa ainoastaan Riojassa. Aromaattisia, hienorakenteisia punaviinejä.
Viura
Riojan yleisin valkoinen rypäle tuottaa kukkean hedelmäisiä, nuorena juotavia viinejä, mutta sopii myös tammitynnyrikypsytykseen.