Espanjan kiinnostavat klassikot ja modernit punaviinit

Espanjan punaviineissä on niin perinteistä kypsää aromimaailmaa kuin moderneja tuulia.

Katalonian Prioratissa viiniköynnökset kasvavat karun kauniissa maisemassa rinteillä, joista osa on hyvinkin jyrkkiä. DOQ Priorat on myös esimerkki Espanjan laatuviinialueista, joiden ympärillä on ollut jo tovin pöhinää. Pienellä alueella tuotetaan huippuviinejä, joissa on vivahteikkuutta mutta myös Espanjalle tyypillistä rotevuutta. Päälajikkeet ovat Cariñena ja Garnacha. 

Espanjan tunnetuin laatuviinialue on DOCa Rioja, joka pitää pintansa nousevista alueista huolimatta. Se sai ensimmäisenä maan korkeimman DOCa-laatuluokituksen. Priorat on vasta toinen samassa sarjassa, joskin se suosii katalaaninkielistä DOQ-lyhennettä.

Tempranillo-painotteisissa viineissä on yleisesti uutta moderniutta, esimerkiksi entistä runsaampaa hedelmäisyyttä. Tammikypsytys on takavuosia hillitympää, ja käytössä on monesti amerikkalaisten tynnyreiden sijaan ranskalainen, vivahteikkuutta korostava tammi. Nyt viinejä tulee entistä rajatummilta alueilta, ala-alueista aina yksittäisiin palstoihin saakka.

DO Ribera del Duero on Espanjan kolmas huippuviineihin painottuva alue. Se tuottaa muhkeita punaviinejä, joissa on verrokkiensa tapaan kypsytyskestävyyttä.

Pienemmät viinialueet haastavat nyt suurempiaan. Esimerkiksi DO Toro tekee Ribera del Dueron lähellä hienoja tempranilloviinejä – ­paikallisesti lajikkeen nimenä on tosin Tinta de Toro. Riojan naapurissa taas Navarra kehittää ­mielikuvaansa laatuviinien tuottajana.

Vielä pienempiä viininharrastajien kiinnostuksen herättäneitä ovat esimerkiksi pääkaupunki Madridin läheiset alueet sekä Aragonian hallintoalueella sijaitseva DO Cariñena sekä Kastilia-Leónin DO Cigales. Espanjassa on lähes 70 DO-laatuviinialuetta, joten valinnan varaa ja tutkittavaa todellakin riittää.

Oma nousussa oleva erikoisuutensa on Espanjan luoteisosassa sijaitseva DO Bierzo. Alue on espanjalaisittain viileä, joten se tuottaa Mencia-lajikkeestaan usein heleän hedelmäisiä viinejä.

Edullista laatua kohtuuhintaan

Espanjan valtti punaviinimarkkinoilla on viinien kypsyttäminen, muualta valmiiksi kypsytyksen pyöristämiä viinejä kun ei samassa laajuudessa ole juuri saatavilla. Etenkin Rioja kunnostautuu reserva- ja gran reserva -viinien tuottajana.

Maan toinen valtti on, että Espanja tarjoaa mielenkiintoisia vaihtoehtoja kaikissa hintaluokissa. Arvostetuimpien alueiden viinit ovat hintavia, mutta hieman vähemmän tunnetuilta voi tehdä edullisia löytöjä.

Espanjassa on panostettu moderneihin viininviljelyn ja -valmistuksen menetelmiin. Sen ansiosta viinit sopivat ajankohtaisiin trendeihin. Esimerkiksi punaviinin rypäleet saatetaan korjata entistä aiemmin, jolloin viini saa niistä raikasta hapokkuutta.

Yksi iso ilmiö on luomu. Espanjan kuivat, aurinkoiset ja usein tuuliset olosuhteet ovat luomuviljelylle ihanteelliset, joten maassa on maailman laajimmat luomutarhat. Esimerkiksi Katalonian merkittävä DO Penedès -viinialue on siirtymässä ensi vuoteen mennessä kokonaan luomuviljelyyn.

Rypäleistä Espanjan oma arvolajike Tempranillo on edelleen suosituin, mutta ei ainoa kiinnostava lajike. Esimerkiksi Garnacha on noussut arvoonsa, ja siitä tehdään sekoitusten ohella yhden lajikkeen viinejä. Cariñena on nouseva espanjalainen lajike, Monastrell saattaa sekin seurata perässä.

Espanjan viinityyli sopii suomalaiseen makuun

Suomalaisten makuun Espanjan viinit sopivat hyvin. Maa onkin keikkunut suosituimpien punaviinimaiden joukossa jo vuosikymmeniä. Monia viehättää maan viinityyli, joka usein soljahtaa Alkon makutyyppiin mehevä ja hilloinen. Toisaalta myös Espanjan roteva ja voimakas -makutyypin viinit kiinnostavat, samoin kypsäaromiset vivahteikas ja kehittynyt -tyypin viinit.

Alueista Rioja pitää pintansa klassikkona myös Suomessa. Moni valitsee sen viinin myös joulupöytään tai lahjaksi. Espanjan kypsissä viineissä on talveen sopivaa lämmittävää luonnetta.

Täyteläisen pään espanjalaiset punaviinit mielletään usein punaisen lihan viineiksi. Ne saattelevatkin hyvin niin riistan kuin poron-, lampaan- ja naudanliharuoat, mutta sopivat myös juustoille tai miksei vaikka paahdetuille kasviksille.

Toisaalta maan keskitäyteläiset ja hedelmäiset punaviinit ovat omiaan yleisviineiksi, jotka toimivat ruokapöydässä eri makujen kanssa.

Teksti Lasse Pakarinen, asiantuntija Kirsi Erme

Tiesitkö

Alkon valikoimassa on lähes 500 espanjalaista punaviiniä, joista yli 100 tulee Riojasta, noin 50 Ribera del Duerosta ja noin 30 Prioratista. Valikoimassa on vaihtoehtoja edullisista arvokkaampiin huippuihin.

Espanjan punaviinien sanastoa

CRIANZA on viini, jota on kypsytetty vähintään 24 kk, josta vähintään 6 kk tynnyreissä (Riojassa 12 kk).

RESERVA-punaviinejä on kypsytetty vähintään 36 kk, josta vähintään 12 kk tynnyreissä.

GRAN RESERVA on viini, jota on kypsytetty vähintään 5 vuotta, josta vähintään 18 kk tynnyreissä (Riojassa 24 kk).

TEMPRANILLO on Espanjan oma arvolajike ja viljellyin punainen rypäle, joka esiintyy viineissä yksin tai sekoitettuna. Paljon ryhtiä ja marjaisan mausteista aromikkuutta.

GARNACHA, ranskaksi Grenache. Sen aromeissa on usein kypsää hedelmäisyyttä.

CARIÑENA, ranskaksi Carignan, on nousussa. Tummia, ryhdikkäitä ja mausteisia viinejä.

MONASTRELL, ranskaksi Mourvèdre, tuottaa tumman täyteläisiä ja aromikkaita punaviinejä.

 

Sinua voisi myös kiinnostaa