Monipuolinen ja laadukas Piemonte

Ylväästi kukkuloilla kohoavia viinitarhoja, lukuisien tyylien viinejä, rikas ruokakulttuuri… Pohjois-Italian Piemonte on helmi, joka tarjoaa ammennettavaa moneen makuun.

Piemonten nimi kääntyy vapaasti ”vuorten juurella”. Maakunta onkin kolmelta suunnalta vuoristojen ympäröimä – lännessä ja pohjoisessa kohoavat Alpit, etelässä Apenniinit erottavat alueen Ligurian merellisestä maakunnasta.

Suuri osa Piemontea on viljavaa tasa­maata. Torinosta itään ja kaakkoon kohoavat kuitenkin Roeron, Langhen ja Monferraton kukkulaseudut, joiden upea viinikulttuurimaisema on nostettu Unescon maailman­perintölistalle.

Viini on täällä kaikki kaikessa, ja alueen tuottajat ottavat laadun vakavasti. Piemonte onkin Italian maakunnista se, jonka alueella
tuotetaan eniten maan korkeimmalla DOCG-
laatustatuksella aateloituja viinityyppejä.

Raikkaiden valkoviinien Gavi

La Raian tila sijaitsee Piemonten viiniseutujen kaakkoiskolkan Gavissa. Tilaa luotsaava Piero Rossi Cairo kertoo, että alueella yhdistyvät kahden maakunnan vaikutteet.

”Olemme Piemonten ja Ligurian maakuntien välissä ja hyödymme molempien parhaista puolista. Maaperä on Piemonten tarhoille tyypillisesti savipitoinen, mutta ilmastossa on Ligurian piirteitä mereltä puhaltavine tuulineen.”

Ligurian vaikutteet näkyvät myös ruokakulttuurissa, sillä Gavissa syödään kevyemmin ja enemmän kasviksia kuin lihaa painottavassa Piemontessa. Se sopiikin paikallisten viinien tyyliin.

Monet Piemonten tunnetuimmista viineistä ovat punaisia, mutta Gavissa on erikoistuttu raikkaisiin valkoviineihin. Niiden rypäle on Cortese, jonka nimi kääntyy kohteliaaksi tai helläksi. Lajike on maultaan kevyt, mutta huolellisella valmistuksella siitä saadaan vivahteikkaita viinejä.

”Cortese on hyvin herkkä rypäle. Viininteko alkaa tarhoilta, haluamme kunnioittaa kasvia ja sen hedelmää. Kellarissa vältämme ihmisen kädenjälkeä mahdollisimman paljon”, Rossi Cairo sanoo.

Laatua biodynaamisten menetelmien avulla

La Raialla viiniä viljellään biodynaamisin keinoin: tila noudattaa paitsi luomuviljelyn vaatimuksia, myös Rudolf Steinerin filosofiaan perustuvia käytäntöjä.

”Kunnioitamme maaperää ja haemme pitkän tähtäimen hyötyä, emme lyhytnäköistä voittoa. Se on tärkeää Italiassa, missä maisema ja luonnon monimuotoisuus ovat yksi tärkeimmistä asioista, joita meillä on”, Rossi Cairo painottaa.

Keskiössä ovat maaperän hedelmällisyyden vaaliminen ja synteettisten kemikaalien välttäminen. Kaikki mahdollinen on omaa tai paikallista, joten esimerkiksi viinikäymisen vaatimat hiivakannat ovat omista kellareista ja tarhoilta eristettyjä.

La Raian tyyli on puhdaspiirteinen, ja apuna ovat modernit viininvalmistuksen laitteet.

”Biodynaamisuuteen yhdistetään joskus tietty rouheus. Me haluamme kuitenkin tehdä hienostuneita ja vivahteikkaita viinejä”, Rossi Cairo sanoo.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

Alkon valikoimassa

Alkon hyllyillä ja verkkokaupassa on reippaasti yli 150 Piemonten viiniä, joista valtaosa on punaviinejäValkoviinejä ja jälkiruokaviinejä on molempia noin 10, Astin kuohuviinejä yli 10.

Piemonten rypäleitä

Nebbiolo: Arvostetuin lajike, joka tuottaa intensiivisiä, ryhdikkäitä ja kypsytyskestäviä punaviinejä. Punaista hedelmäisyyttä, orvokkia, yrttejä, tervaa ja tryffeliä.

Barbera: Väriltään ja hedelmäisyydeltään runsaita viinejä, joissa on usein kirsikkaa, luumua ja mausteita.

Dolcetto: Tyylit vaihtelevat. Usein marjaisan hedelmäisiä, ­ryhdikkäitä ja yrttisiä.

Cortese: Hapokkaita, melko kevyitä ja hedelmäisiä valkoviinejä. Sitrusten, hunajamelonin, yrttien ja hunajan aromeja.

Moscato: Muscat-rypäleperheen edustaja, jonka rypäleet ovat erittäin aromikkaita ja sokeripitoisia. Siitä tehdään  kuohuviinejä ja moscato d’asti -jälkiruokaviinejä.

Huippuviinien Barolo ja Barbaresco

Piemonten arvostetuimmat ja kalleimmat viinit tulevat Barolon ja Barbarescon alueilta, jotka sijaitsevat Gavista luoteeseen lähempänä Torinoa. Alueiden välissä sijaitsee Alban kaupunki ja alueen pioneereihin lukeutuva Pio Cesare. Sen viinit saavat kypsyä historiallisissa kellareissa, joiden rakenteissa on niin antiikin roomalaisten rakentamaa muuria kuin Napoleonin aikaisia holvikaaria.

Pio Cesare omistaa 75 hehtaaria tarhoja, joiden lajikkeiden tähti on Nebbiolo, Barolon ja Barbarescon nimillä myytävien viinien ainoa sallittu lajike. Tila viljelee myös aavistuksen kevyempiä ja helpommin lähestyttäviä Barberaa ja Dolcettoa sekä valkoista Chardonnaytä. Kun nebbioloviinit ovat ennen kaikkea tuhtien liharuokien ystäviä, muiden rypäleiden tuotteita voi yhdistää helpommin myös kevyempiin makuihin.

Klassinen tyyli syntyy sekoittamalla

Monella viinialueella yksittäiset erityisen laadukkaat tarhat ovat kaikista arvostetuimpia. Tarhaviinit ovat muodissa myös Barolossa ja Barbarescossa, mutta tilaa neljännessä polvessa johtava Pio Boffa korostaa alueiden perinteisen tyylin olevan yhdistelmä eri tarhojen ominaisuuksia.

”Jotta voimme tehdä parasta baroloa, meidän täytyy yhdistää erilaisten kasvupaikkojen Nebbiolo-rypäleitä. Eri tarhat antavat eri ominaisuuksia, esimerkiksi kypsytyskestävyyttä, hienostuneisuutta, väriä, syvyyttä tai moniulotteisuutta”, Boffa avaa.

Talon tärkein tuote onkin monen tarhan Nebbiolo-rypäleistä sekoitettava klassinen barolo, vaikka se tekee myös paria yhden tarhan viiniä.

Nebbiolo tuottaa ryhdikkäitä, intensiivisiä ja puhdaspiirteisen hedelmäisiä viinejä, joiden maku viipyilee suussa. Erityispiirteisiin kuuluu, että viinit säilyvät pitkään aromiltaan tuoreina. Noin 6–7 vuoden kypsytyksen jälkeen maku alkaa kuitenkin muuttua, ja palettiin tulee mukaan kehittyneitä tryffelin, kuivattujen yrttien ja tervan aromeja.

Entä mikä sitten erottaa baroloa ja barbarescoa?

”Barbaresco on viinien kuningatar, barolo kuningas. Barbarescossa on enemmän hienostuneisuutta ja feminiinisyyttä, barolo taas on maskuliinisempi ja jykevämpi”, Boffa sanoo.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

Astin iloiset kuplat

Albasta ajaa noin 45 minuuttia itään Canellin pikkukaupunkiin, joka sijaitsee Astin viinialuella. Myös täällä tehdään eräitä Piemonten tunnetuimmista viineistä: voimallisen hedelmäisiä Asti Spumante -kuohuviinejä.

Italian kuohuviinien isänä pidetään Carlo Ganciaa, joka perusti viinitalonsa vuonna 1850 haettuaan oppia Ranskan Champagnesta. Viinien ohella hän alkoi valmistaa vermutteja, ja tuli keksineeksi vaalean vermouth biancon reseptin.

Astin perinteiset rypäleet ovat aivan toiset kuin Champagnessa. Aluetta hallitsee parfyyminen Moscato, josta tehtävät viinit ovat yleisesti makeita.

”Moscato on täysin erilainen rypäle muihin lajikkeisiin nähden. Sitä viljellään Italiassa laajalti, mutta täällä kasvatettava Moscato Bianco di Canelli -alatyyppi on muita aromaattisempi, ei ainoastaan makea”, sanoo Alessandro Picchi, Gancian charmantti johtaja.

Astin alue soveltuu Picchin mukaan erityisen hyvin Moscaton viljelyyn. Tarhat ovat vanhaa merenpohjaa, jossa on paljon valkoisille lajikkeille sopivaa kalkkikiveä.

Myös Picchi korostaa tarhalla tehtävän työn merkitystä viinin laadulle. Moscaton kohdalla etenkin sadon määrä vaikuttaa paljon.

”Moscato voi tuottaa 130 tonnia rypäleitä hehtaarilta, mutta silloin syntyy määrää, ei laatua. Laki rajoittaa tuotannon sataan tonniin, mutta meillä määrä on vain 80 tonnia”, Picchi sanoo.

Hedelmäisyyttä tankkimenetelmällä

Carlo Gancia tuotti kuohuviininsä aluksi samppanjamenetelmällä, jossa kuplat synnyttävä toinen käyminen tapahtuu hitaasti pulloissa. Astissa vakiintui sittemmin menetelmä, jossa viini saa kuplansa paineistetussa tankissa.

Gancian tekninen johtaja Andrea Capussotti kertoo, että Astin perusviini käytetään nopeasti, jotta se säilyttää rypäleen aromit eikä hiiva jätä makuaan. Koska toinen käyminen tapahtuu niin ikään nopeasti tankeissa, viinin maku säilyy tuoreena.

”Aromissa on valkoista hedelmää, persikkaa, salviaa ja intensiivisyyttä. Viini on makea, mutta hapokkuus tasapainottaa sitä”, Capussotti makustelee maistaessaan kättensä jälkeä.

Makea Astin kuohuviini on monelle alueen tutuin viinityyppi, mutta Gancia ja muut tekevät myös muiden tyylien viinejä.

Piemonten kuohuviinien laatujohtajaksi on noussut Alta Langa -nimen saanut viinityyppi, joka valmistetaan perinteisellä pullokäymismenetelmällä Langhen kukkuloilla kasvaneista Chardonnay- ja Pinot Noir -lajikkeiden rypäleistä. Tyyppi syntyi vasta 2000-luvun alussa, joten siitä voi odottaa jälleen uutta tähteä Piemonten viinien joukkoon.

Teksti Lasse Pakarinen Kuvat Miika Kainu
Artikkeli on julkaistu alunperin Etiketti 1/2019

Clara Milani (vas.), Pio Boffa ja Alessandro Picchi