
Joko tunnet huimassa nousussa olevat Sisilian viinialueen?
Aurinkoinen Sisilian viinialue on ihanteellinen paikka viinintuotannolle. Saaren kotoperäiset rypäleet tuottavat persoonallisia viinejä, ja yhä useampi viinitalo on siirtynyt luomuviljelyyn. Laatutietoisten tuottajien työ on nostanut saaren viinit aivan uuteen – ja ansaittuun – arvoonsa.
Sisilian viinialueen rypäleitä ja viinit Alkon valikoimassa
Nero d’Avola: Tumma lajike, josta tehdään monipuolisesti erilaisia viinejä. Parhaat punaviinit ovat hedelmäisiä, aromikkaita ja ryhdikkäitä.
Nerello Mascalese: Etenkin Etnan alueen tumma lajike, josta saadaan hienostuneita viinejä, joissa on kukkaista aromaattisuutta ja ryhtiä.
Frappato: Etenkin kaakkoisrannikon tumma lajike, josta saadaan suhteellisen kevyitä ja marjaisan hedelmäisiä viinejä.
Catarratto: Vaalea lajike, jonka viinit ovat raikkaita, melko kevyitä, hedelmäisiä ja kenties mausteisia.
Grillo: Vaalea lajike, joka tuottaa raikkaita, melko kevyitä ja hedelmäisiä viinejä. Mukana voi olla esimerkiksi yrttien ja kukkien aromeja.
Alkon valikoimiin kuulu noin 70 sisilialaista viiniä. Koko viinivalikoima on saatavilla verkkokaupan kautta ympäri Suomen.
Tutustu sisilialaisiin viineihinLänsi-Sisilian Menfi elää maataloudesta
Länsi-Sisiliassa sijaitseva Menfi ei ole hullumpi paikka asua. Lähellä kylää on puhdasvetinen ranta, ja aurinko paistaa 300 päivää vuodessa. Kyläläiset elävätkin pitkälti ulkoilmaelämää piknikkeineen ja muine kokoontumisineen.
Menfi elää maataloudesta, ja viinin lisäksi siellä kasvatetaan esimerkiksi oliiveja, artisokkia ja hedelmiä. Viineissä tuotantoa hallitsee Settesoli-osuuskunta, johon kuuluu peräti 2 000 viljelijää. Se on paljon vain 10 000 asukkaan kylässä.
Juttu jatkuu kuvien jälkeen.
Myös Sisiliassa osuuskunnat ovat keskeisiä
Osuuskunnat ovat Italian viinintuotannossa perinteisesti tärkeitä. Tuotannon laatuun on investoitu varsinkin 20 viime vuoden aikana, joten osuuskuntien viinien taso on noussut dramaattisesti.
Settesolin tekninen johtaja Domenico De Gregorio sanoo, että koska viljelijöitä on paljon, tasaisen korkean laadun ylläpito vaatii panostusta.
”Meillä on 10 viininviljelyn asiantuntijaa, jotka valvovat viljelyä. Tarhat tarkastetaan sekä ennen sadonkorjuuta että sen aikana, jotta kaikki on tehty oikein. Viljelijöille myös maksetaan laadun mukaan.”
Menfin ympäristön tarhat sopivat hyvin valkoisten lajikkeiden viljelyyn, sillä läheinen meri leudontaa ilmastoa. Lisäksi tarhojen maaperässä on paljon valkoisille lajikkeille sopivaa kalkkia.
Viininvalmistamossa apuna on moderni tekniikka.
”Valkoviinimme ovat raikkaita ja aromaattisia, sillä meillä on tarvittavaa tietotaitoa ja teknisiä valmiuksia. Suojelemme viiniä hapettumiselta ja lämmöltä”, De Gregorio kertoo.
Myös talon punaviineissä painotetaan hedelmäisyyttä ja raikkautta.
Sisilia on ylpeä omista lajikkeistaan
Settesolin osuuskunnan erikoisuuksiin kuuluu, että sen tarhoilla kasvatetaan peräti 32 eri rypälelajiketta. Niistä osa on Sisilian omia, mutta palstoille on tuotu lajikkeita myös muualta.
Mittava lajikkeisto mahdollistaa kokeilut sekoituksilla, minkä lisäksi sadonkorjuu voidaan porrastaa.
”Jos kasvattaisimme vain Sisilian lajikkeita, koko sadonkorjuu olisi elokuun lopulla ja syyskuun alussa. Nyt korjaamme esimerkiksi Pinot Grigion ja Sauvignon Blancin jo elokuun alussa”, De Gregorio valaisee.
Settesoli on halunnut olla lajikkeiden edelläkävijä, joten se alkoi istuttaa kansainvälisiä lajikkeita jo 1970- ja 80-lukujen taitteessa. Tutut ja suositut rypäleet, kuten Syrah tai Chardonnay, nostivat myöhemmin Sisilian viinien arvostusta maailmalla.
Viime aikoina trendit ovat heilahtaneet kotoperäisten lajikkeiden suosimiseen. Settesoli onkin alkanut istuttaa paljon muun muassa Nero d’Avolaa, joka on Sisilian punainen ylpeys.
”Sisilia on ylpeä perinteistään, ja kotoperäiset lajikkeet tuottavat hyvin erilaisia viinejä”, De Gregorio sanoo.
Persoonalliset lajikkeet myös yhdistyvät hienosti saaren ruokakulttuuriin. De Gregorio makustelee, että esimerkiksi Nero d’Avola -lajikkeen viini on mainio pari paahdetulle lampaalle, kevyempi Frappato-rypäle puolestaan sointuu hyvin saaren caponata-kasvispaistoksen kylkeen. Vaaleista ja aromaattisista Grenanico- tai Grillo-lajikkeista tehdyt viinit taas ovat kuin kotonaan merenherkkujen kanssa.
Juttu jatkuu kuvien jälkeen.