Piemonten punaviinejä, pusujen kera

Pohjois-Italian Piemonte hemmottelee kaikkia aisteja. Se hurmaa maalaisromantiikalla, upealla luonnolla, ruoalla ja laadukkailla punaviineillä, kuten barberalla ja barololla.

Alkukesästä viiniköynnösten kukat ovat vasta nupullaan. Pääskyset visertävät, kirkonkellot soivat ja viinipellolla puksuttaa yksinäinen traktori. Unescon maailmanperintölistalle nostetut, Piemonten maakunnassa sijaitsevat Langhen, Monferraton ja Roeron kauniit viinikukkulat sijaitsevat kaukana moottoritien hälystä.

Italian Piemonten viinialue

Punaviineistään kuuluisa 

Piemonte on kuuluisa erityisesti punaviineistään, joista tunnetuimpia ovat Barolo, Barbaresco ja Barbera. Alueella on eniten korkean DOCG-laatuluokituksen saaneita viinejä koko Italiassa.

“Meillä on viinejä joka päivälle. Arkipäivän juomamme on Dolcetto ja Barbera. Dolcetto on viini, jota on jokaisen piemontelaisperheen ruokapöydässä. Sunnuntain viini on Barolo. Dynaaminen, raikas ja hedelmäinen Barbera on helppo, moneen tilanteeseen sopiva viini. Barolo ja Barbaresco ovat voimakkaampia ja mausteisempia viinejä”, kertoo San Silvestron ja Costa di Bussian viinitiloista vastaava, neljännen polven viininviljelijä Paolo Sartirano


Paesanassa, Piemonten korkeimman vuoren Monte Vison, kupeessa asuvan Paolo Sartirano harrastaa valokuvausta Piemonten upeissa maisemissa.

Sartiranon tilojen viineistä Barbera on myydyin sekä Suomessa että koko Skandinaviassa. “Barberaa voi yhdistää helposti monenlaisten ruokien ja juustojen kanssa. Barberamme on myydyin myös Kiinassa, sillä se sopii hyvin myös mausteisten aasialaisruokien pariksi,” kertoo Sartirano. 

Tiesitkö?

Alkon valikoimissa on yli 220 punaviiniä  ja 40 valkoviiniä  Piemontesta. Alueen viinejä saa myös edullisemmissa hintaluokissa. Punaviinien hinnat alkavat 10 eurosta ja valkoviinit 9 eurosta.

Piemontessa voi vierailla viinitiloilla ja pienissä, suloisissa kylissä. Aktiivilomailija nauttii laskettelusta, patikoinnista tai pyöräilystä vuorilla. Samalla reissulla voi käväistä vaikkapa Torinossa, Saluzzossa, Albassa tai Maggiorejärvellä.

Piemontessa on vahvat ruokaperinteet

Viini ja ruoka ovat tärkeä osa piemontelaisten arkea. Viikon tärkein ateria on sunnuntain lounas, jolle kokoontuu koko perhe. Ruokapöydässä maistuvat tyypilliset piemontelaiset ruoat, kuten majoneesipohjainen kasvissalaatti insalata russa, valkoisella tryffelillä höystetty käsintehty tajarin-pasta, valkoviinissä mausteiden kanssa keitetty, majoneesikastikkeen kera tarjoiltava vitello tonnato ja Barolossa tai Barbarescossa kypsytettyä liha.

“Raviolit, eli kasviksilla tai lihalla täytetty pasta kuuluu niin arkeen kuin joulupöytään. Raviolien kaveriksi sopii Dolcetto, kevyempien ja vegaanisten raviolien kanssa maistuu Nebbiolo ”, Sartirano vinkkaa.

Jokaisella alueella on omat jälkiruokaperinteensä. Jälkiruoaksi maistuu vaikkapa suklaasalami tai piemontelainen versio tiramisusta, missä on mukana sokerikakkukeksi savoiardia.

Piemonte on kuuluisa myös Alban valkoisista tryffeleistä ja juustoista, joita alueella valmistetaan yli kahtasataa lajia. Tunnetuimpia ovat voimakkaat juustot Grana ja Castelmagno, sekä miedommista juustoista Toma, Bra, Raschera.

“Toman kanssa sopii parhaiten Barbera ja Dolcetto. Vuoriston luolissa kypsytettävän Castelmagnon kaveriksi sopii loistavasti Nebbiolo”, Paolo Sartirano kertoo.

Viinitilat järjestävät juhlia sadonkorjuun aikaan. Pöytään katetaan silloin Kuohuvaa focaccian, salamin ja juustojen, kuten Robiolan ja Gorgonzolan kera. Piemonte on myös tunnettua tryffeliseutua. Tryffeliherkkujen maistelun lisäksi on mahdollista osallistua tryffelin­metsästysretkelle etsintään koulutettujen koirien kanssa.

Luomutuotteiden suosio kasvaa

Piemonte luottaa perinteisiin viineissä ja ruoissa.

“Uutta ja trendikästä on lähinnä luomulaatuisten tuotteiden kasvanut tuotanto ja suosio. Uutuuksista mainittakoon nebbiolon kupliva versio, joka on yllättänyt ihmiset”, Sartirano sanoo.

Myös Giacomo Fenocchion tilan vetäjä Claudio Fenocchio on huomannut ekologisuustrendin.

“Tilamme on kuin luomutila, mutta emme ole ainakaan toistaiseksi hakeneet luomusertifikaattia, koska sen hakeminen on vaivalloista ja kallista”, Giacomo sanoo.

Giacomo kertoo, että isoin muutos tilalla on ollut sadonkorjuun aikaistuminen ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Uutta vuosikymmenten takaiseen on se, että nykyään rypäleet valitaan hyvin tarkasti ja hygienian kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota.Pusu töiden lomassa! 37 vuotta toisensa tunteneet Nicoletta Vietti ja Claudio Fenocchio ovat paitsi pariskunta, myös työtoverit Giacomo Fenocchion viinitilalla. Pariskunnan tyttäret opiskelevat viinin valmistusta. “Vapaalla ajelemme skootterilla ja piipahdamme aperitiiville Castellonen tai Monforte d´Alban kyliin.” 

Myös kuplivan koti

Piemonte on tunnettu myös kuohuviineistään, erikoisuutena Astin viinialueelta tulevat makeat Asti Spumante ja Moscato d'Asti. Molemmat valmistetaan Moscato Bianco -rypälelajikkeesta, joka antaa viineille herkullisen, jopa parfyymisen kukkaisen aromimaailman.

Asti Spumante on oivallinen kippistelyjuoma makean ystäville, kun taas helmeilevä Moscato d'Asti sopii monien jälkiruokien kumppaniksi.

Esimerkiksi Tostin tila on tuottanut kuplivia juomia seitsemässä polvessa jo vuodesta 1820. Tila sijaitsee Astin viinialueella Canellin pikkukaupungissa.Tostin tilan Giovanni Bosca asuu kumppaninsa Guenola Castellón Blancon kanssa Canellissa, viinitilojensa kupeessa. “Alueella järjestetään viinifestivaaleja ja -tapahtumia joka viikonloppu toukokuusta marraskuuhun. Meille on tärkeää järjestää silloin tällöin pieniä juhlia työntekijöillemme. Saatamme laittaa juhlat pystyyn vaikka viinipeltojen väliin.” 


Teksti Hertta Hiltunen, kuvat Terhi Koivisto

 

Katso myös