Loire tunnetaan valkoviineistä

Loire on lähes synonyymi kuivalle ja kevyelle valkoviinille, mutta Ranskan pisimmän joen rantamilla tuotetaan yhtä lailla makeita jälkiruokaviinejä, upeita punaviinejä, loistavaa roseeta ja arvostettua kuohuviiniä. Joki jakaantuu kolmeen pääosaan. 

Ylä-Loire 

Ylä-Loirella tarkoitetaan käytännössä Sancerren ja Pouilly-Fumén alueita, vaikka jokunen pieni tuotantoalue, kuten Saint-Pourçain, on vieläkin lähempänä yli 1 000-kilometrisen joen alkulähteitä. Sancerre ja Pouilly-Fumé ovat pikkuruisia mutta sitäkin arvovaltaisempia nimikkeitä – alueen kirpeät ja mineraaliset sauvignon blancit ovat kotonaan maailman huippuravintoloissa ja monen mielestä parasta valkoviiniä mitä maailmasta löytyy. 

Ennen sauvignon blancin yleistymistä alueella viljeltiin pääasiassa pinot noiria, ja nykyäänkin suurin osa tuottajista tekee jonkin verran punaviiniä. Alue on lähes samoilla leveysasteilla Burgundin kanssa ja maaperässäkin on yhtäläisyyksiä – Sancerren pinot noirit ovatkin elegantteja ja ruokaystävällisiä punaviinejä. 

Keski-Loire 

Orléansin kapungin tienoilta alkava itä–länsi-suuntainen kappale aina Angersin tienoille asti on Loiren jokilaakson tunnetuinta osaa, ja se mihin useimmiten viitataan, kun puhutaan Loiren viineistä. Pätkä sivujokineen on osa Unescon maailmanperintöä. Siellä sijaitsee myös valtaosa joen yli tuhannesta toinen toistaan näyttävämmästä linnasta. Keskeiset viininimikkeet ovat Touraine ja Anjou.

Toursin kaupungin hallitsema laaja Tourainen alue tuottaa pääsääntöisesti kuivia ja keveitä valkoviinejä chenin blanc -rypäleestä. Punaviinien päärypäleenä on cabernet franc, josta valmistetut punaviinit ovat tumman marjaisia ja usein varsin tanniinisia. Alueen tunnetuimpia alkuperänimikkeitä ovat valkoviineistään tunnettu Vouvray ja punaviineillään valloittava Chinon. 

Hieman lännempänä Angersin kaupungin ympärille levittyvä Anjoun viinialue oli takavuosina maailmankuulu roseeviineistään, jotka valmistetaan paikallisesta grolleau-rypäleestä. Viime vuosikymmenten aikana alueen tuotanto on kuitenkin monipuolistunut sekä valko- että punaviinien eduksi. 

Ala-Loire 

Lähellä Loiren suuta sijaitsevan Nantesin kaupungin ympärillä tuotetaan Muscadet-valkoviinejä, jotka valmistetaan melko neutraalista melon de bourgogne -rypäleestä erilaisin tekniikoin, usein esimerkiksi sakan päällä kypsyttämällä. Muscadet on Loiren tuottoisin valkoviinialue, ja sen raikkaat, hedelmäiset viinit istuvat loistavasti samaan pöytään läheisen Atlantin herkkujen, kuten ostereiden ja sardiinien, kanssa. 

Kuivaa, makeaa ja kuohuvaa 

Erityisesti Saumurin tienoilla Anjoussa tuotetaan Crémant de Loire -nimellä kulkevaa sampanjamenetelmällä valmistettua kuohuviiniä, joka on Ranskan suosituin kupliva heti sampanjan jälkeen. 

Iso osa Loiren viineistä on kuivia valkoviinejä, mutta maaston, maaperän ja paikallisolojen suuret vaihtelut antavat pienillekin alueille omanlaisensa persoonan.