Saksan Rheingau ja Mosel ovat tunnettuja vivahteikkaista rieslingeistään
Aromikas Riesling on Saksan viinitarhojen tärkein klassikkorypäle. Sen valtakuntaa ovat etenkin Rheingaun ja Moselin perinteikkäät viinialueet, joiden tuottajat panostavat laatuun ja tekevät raikkaan vivahteikkaita, intensiivisiä valkoviinejä.
Viileys ja aurinko tekevät Rheingaun rieslingeistä erityisiä
Frankfurtin pankkikaupungin pilvenpiirtäjät ovat kaukana takana, kun vähän yli puolen tunnin ajomatkan jälkeen autobahn vaihtuu idylliseen maaseutuun. Rheingaun viinialueen ydin on Rieslingin valtaama, joten yhtäkkiä köynnösrivit hallitsevat Taunus-vuorilta Rein-jokeen laskevaa maisemaa.
Rheingau on Moselin ohella Saksan arvostetuin viinialue, vaikka muut haastavatkin jo klassikoita laadussa.
Alue on yllättävän pieni, sillä tarhoja on vain 3 000 hehtaaria. Mikä tekee siitä niin erityisen?
”Ensinnäkin täällä keskitytään voimakkaasti vain yhteen lajikkeeseen, Rieslingin osuus on 80 prosenttia. Etuna on ammattitaito sen valmistamisessa. Toisena tulee tietysti ilmasto”, sanoo historiallisen Schloss Johannisberg -viinilinnan toimitusjohtaja Stefan Doktor.
Rheingau on viileä alue, mutta köynnökset kylpevät auringossa. Rein-joki virtaa pääosin etelästä pohjoiseen, mutta Rheingaun kohdalla sen suunta on idästä länteen. Näin alueen joen pohjoispuolella sijaitsevat tarhat laskevat aina etelään, mikä maksimoi köynnösten saaman auringonvalon määrän.
Auringon ansiosta rypäleet kypsyvät hyvin, mutta viileys pitää sokerin määrän ja edelleen alkoholipitoisuuden kohtuullisena.
”Viini on nautittava, kun se ei ole ladattu täyteen alkoholia. Rieslingin kauneus on sen keveydessä”, Doktor kuvailee.
Puhdaspiirteinen ja intensiivinen riesling
Alkon hyllyillä ja verkkokaupassa on lähes 450 riesling-valkoviiniä 15 maasta. Saksalaisia on yli 200, joista noin 40 tulee Rheingausta ja yli 60 Moselista.
Schloss Johannisbergin erikoisuus on, että sen viinit tulevat vain yhdeltä tarhalta, joka sijaitsee suoraan linnan alapuolella. Sen läpi kulkee 50. leveyspiiri, jota pidetään pohjoisimpana mahdollisena sijaintina laatuviinien tuottamiselle.
Toinen erikoisuus on, että puolet viineistä käytetään historialliseen tapaan rypäleiden luonnollisilla hiivoilla isoissa puusammioissa, jotka on valmistettu oman lähimetsän tammesta.
”Vielä kymmenen vuotta sitten lähes kaikki rieslingit valmistettiin terästankeissa, mutta nyt myös muut laatutuottajat käyttävät tammea”, Doktor sanoo.
Doktorin mukaan Schloss Johannisbergin tavoitteena on hyvin puhdaspiirteinen viinityyli, jossa on paljon intensiteettiä ja aromikkuutta. Tärkeää on myös maun pituus ja viinin mineraalinen rakenne, joka saa tuntua kielellä tuntoaistinkin kautta. Jotkut saattavat kokea sen jopa kuplintana, mitä viinissä ei kuitenkaan ole.
Viinissä pitää olla persoonallisuutta.
”Emme yritä olla jokaisen suosikki. Haluamme sokkotestissä ihmisten sanovan, että totta kai tämä on Schloss Johannisberg.”
Ruokapöydän moniottelija
Doktorin mukaan intensiivinen viini sopii vastaavien intensiivisten ruokien kylkeen. Hän kehaisee, että pohjoismaisen keittiön aromikkuus ja raikkaus viihtyvät rieslingin seurassa erinomaisen hyvin – yhdistelmää hän on päässyt kokeilemaan esimerkiksi Suomen matkoillaan.
Riesling on omiaan ruokapöytään, jossa se on todellinen moniottelija. Kuiva ja kevyt tyyli yhdistyy hienosti kalaan, vaikka kuhaan, runsaat huippuviinit myös vaaleaan lihaan kuten vasikkaan tai lintuihin. Puolikuiva tyyli puolestaan on paikallaan äyriäisten parina, ja tasapainottaa myös mausteiset ruoat. Riesling-jälkiruokaviinien hapokkuuden raikastama makeus taas luontuu raikkaiden, esimerkiksi hedelmäisten jälkiruokien kylkeen.