Kalifornia on Yhdysvaltojen viiniosavaltio

Kalifornia on Yhdysvaltojen ylivoimaisesti suurin viinintuottaja, jonka ala-alueet ja viinit ovat moninaiset. Osavaltion tärkeimmät rypäleet ovat Zinfandel ja Cabernet Sauvignon.

Kalifornian laajat viinitarhat ulottuvat 1 100 kilometrin matkalle pohjoisesta etelään. Viinintuottajana Kalifornia on ylivoimaisesti Yhdysvaltojen tärkein osavaltio, sillä se valmistaa lähes 90 % maan viineistä. Vain Ranska, Italia ja Espanja tuottavat enemmän.

Kalifornia on vielä suhteellisen nuori viinintuottaja verrattuna Euroopan vanhoihin viinimaihin.

”Meillä on satojen, ei tuhansien vuosien historia. Se vapauttaa, ja voimme
tehdä nopeita muutoksia. Saamme esimerkiksi istuttaa mitä tahansa rypälelajikkeita, koska säännöt eivät ole niin tiukkoja kuin Ranskassa tai Italiassa”, sanoo Andy Robinson. Hän vastaa Sonoman alueella sijaitsevan perinteikkään Seghesio-tilan viininvalmistuksesta.

Vapaus antaa mahdollisuuden kokeiluihin yrityksen ja erehdyksen kautta. Monet viinintuottajat ovat nyt valmiita ottamaan riskejä niin tarhoilla kuin kellareissa, joten Kaliforniassa on monipuolinen kattaus eri tyylien viinejä.

Kalifornian merituulet mahdollistavat laatuviinit

Kalifornian viinien monipuolisuutta lisää se, että olosuhteet vaihtelevat eri ala-alueilla. Ratkaisevaa on etenkin, miten Tyyneltä valtamereltä puhaltavat tuulet pääsevät viilentämään tarhoja.

”Olemme Sonomassa lähellä merta. Tuuli puhaltaa iltaisin rannikkokukkuloiden väleistä tarhoille myös kesällä. Se viilentää ja tuo mukanaan kosteutta, joten viiniköynnökset virkistyvät joka ilta”, Robinson kuvailee Seghesion tarhojen ilmastoa.

Kaliforniassa riittää ääripäitä San Franciscon lahden ympäristön viileydestä Keskuslaakson pätsiin sisämaassa. Paikoin merituulet pääsevät puhaltamaan hyvinkin pitkälle, mikä mahdollistaa laatuviinien tuotannon muuallakin kuin aivan rannikolla. Sierra Nevadan vuorten alarinteillä taas korkeus luo viileämpiä kasvupaikkoja.

Kaliforniassa viljellään lukemattomia rypälelajikkeita. Kaikista kalifornialaisimmaksi on noussut Zinfandel, jolla on osavaltiossa pitkät perinteet. Etelä-Italiassa sitä viljellään nimellä Primitivo, mutta rypäleen alkuperä on jäljitetty kroatialaiseen Crljenak Kaštelanski -lajikkeeseen.

Zinfandelista voidaan tuottaa lukuisten tyylien viinejä kevyistä white zinfandel -roseeviineistä aina tuhteihin, muhkean hedelmäisiin punaviineihin. Sen rypäleissä on paljon sokeria, mutta viinien hapokkuus tasapainottaa korkeaa, jopa 15 prosentin alkoholipitoisuutta

Seghesion tilalla on erikoistettu Zinfandeliin, ja talon tyyliin kuuluu rakenteen, hapokkuuden ja alkoholipitoisuuden tasapainon vaaliminen. Tavoitteena on viini, jossa on eloisuutta ja puhdaspiirteisyyttä ja joka sopii hyvin ruokapöytään.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen

Kalifornian rypäleitä ja viinit Alkon valikoimassa
Cabernet Sauvignon: Runsaita, ja ryhdikkäitä punaviinejä, jotka ovat parhaimmillaan hyvin vivahteikkaita ja pitkäikäisiä.

Chardonnay: Kalifornian tärkein vaalea lajike, josta tehdään eri tyylisiä valkoviinejä. Usein viinit ovat täyteläisiä ja selkeän tammisia.

Zinfandel: Kalifornian monikäyttöisin rypäle, josta syntyy viinejä kevyestä roseeviinistä voimakkaaseen puna­viiniin. Runsaimmillaan tumman voimakkaita, hedelmäisiä ja ryhdikkäitä.

Merlot: Cabernet’ta pehmeämpiä ja runsaan hedelmäisiä punaviinejä.

Pinot Noir: Viileiden kasvupaikkojen lajike, joka tuottaa suhteellisen kevyitä mutta hienostuneita punaviinejä.
Seghesion Home Ranch -tarha (vas.) ja Sonoman historiallinen viinialue.

Vanhojen köynnösten Zinfandelit tuottavat hedelmäisiä viinejä

Myös sisämaassa pääosin Lodin alueella tarhoja omistava Ironstone-viinitalo tunnetaan zinfandel-viineistään.

”Lodissa on paljon vanhoja Zinfandel-köynnöksiä, jotka tuottavat upeita viinejä. Lodin zinfandelien tyyli on kypsemmän hedelmäinen ja mehukkaampi kuin muualla. Tanniinit ovat hienostuneet, ja viinit ovat todella ruokaystävällisiä”, sanoo Joan Kautz. Hänen perheensä on viljellyt maata Lodissa jo vuosikymmenten ajan.

Kaikki Zinfandelit eivät ole samanlaisia. Osa tiloista tekee todella tuhteja viinejä, osan tuotteissa on puolestaan enemmän hienostuneisuutta.

”Haemme itse herkkyyttä, tyylikkyyttä ja kohtuullista alkoholipitoisuutta sekä balanssia rypäleen hedelmäisyyden ja pippurisuuden välillä”, Kautz kuvaa.

Kautzin perhe on viinituottajana suhteellisen tuore, sillä he perustivat oman kellarinsa vasta 1980-luvulla. Vaikka perheen maat ovat enimmäkseen Lodissa, viininvalmistamo rakennettiin Murphysin pikkukaupunkiin Sierran Nevadan vuoriston reunakukkuloiden kullankaivuumaisemiin.

Myös tällä alueella kasvatetaan Zinfandelia. Sierra Foothillisin maaperä on vulkaanista ja rapautunutta kiveä, jossa köynnökset joutuvat sinnittelemään. Se tuottaa isoja ja intensiivisiä viinejä.

Zinfandel sopii mainiosti grilliruokien kanssa

Zinfandelia käytetään myös yhdessä muiden rypäleiden kanssa. Sekoitteiden tyylit ulottuvat karkkisen hedelmäisistä aina moniulotteisiin laatuviineihin.

”Yhdistämme Zinfandelin usein Petit Shiraz -lajikkeeseen, sillä ne rakastavat toisiaan. Myös Merlot sopii sekoitukseen. Zinfandel antaa yhdistelmään mehukkuutta ja pippurista aromia”, Kautz kertoo.

Kautzin mukaan zinfandelit käyvät monipuolisesti eri liharuoille, kuten possulle, naudalle tai riistalle, sekä esimerkiksi tomaattipohjaisille ruokalajeille. Kalifornian kulttuuriin sopiva zinfandel on luonnollisesti kotonaan grillijuhlien viininä.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Napan laakso sopii laatuviinien viljelyyn

Napa nousi maailmanmaineeseen Cabernet Sauvignonilla

Kalifornian ja Yhdysvaltojen ehkä kuuluisin viinialue on Napan laakso, joka tuottaa USA:n kalleimmat viinit. Niiden jalokivenä on Cabernet Sauvignon -lajike, josta tehdään alueella hieman Ranskan Bordeaux’n tyyliä muistuttavia viinejä. Alue nousi maailmanmaineeseen 1970-luvun lopulla, kun sen parhaimmisto päihitti kuulussa Pariisin sokkomaistelussa ranskalaiset kilpakumppaninsa.

Napa on poikkeuksellinen auringon, maaperän ja veden yhdistelmän ansiosta.

”Cabernet Sauvignon -rypäleet kypsyvät hyvin, mutta eivät kuitenkaan liikaa, jolloin niihin ei tulisi persoonallisuutta”, viinintekijä Scott Kozel sanoo.

Napan laakson
maaperä on varsin köyhä, joten köynnökset joutuvat sinnittelemään ja tuottavat siksi intensiivisiä viinejä. Lisäksi alueella sataa vain vähän. Tämä mahdollistaa köynnösten harkitun kastelun.

”Toukokuussa köynnösten aloittaessa kasvunsa sade loppuu, eikä sateita saada seuraavan kerran kuin vasta loka–marraskuussa, jolloin olemme korjanneet sadon”, Kozel kertoo.

Aurinkoa ja lämpöä köynnökset saavat juuri sopivasti. Kesällä päivät ovat Napassa kuumia, mutta lämpö laskee yötä kohden, mikä hidastaa kypsymistä. Se antaa cabernet sauvignon -viineihin runsaan värin, mehukasta hedelmäisyyttä, tasapainoa ja runsaat mutta kypsät tanniinit.

Runsaat cabernetviinit sopivat tuhdin ruoan pariksi

Gallolla on Napassa historiallinen Louis M. Martini -niminen tila, joka oli USA:n kieltolain päättymisen jälkeen yksi Napan viininviljelyn pioneereista.

Kozel kertoo, että Martini tekee Cabernet Sauvignonista erityylisiä ja eri hintaluokkien viinejä.

”Yleistäen haemme raikasta ja hedelmäistä suutuntumaa, jossa on sopivasti runsautta, vivahteikkuutta ja melkeinpä silkkisyyttä mutta kuitenkin täyteläisyyttä. Haluamme tehdä viinejä, joilla on oma mielipiteensä ja jotka antavat maistajansa kuulla sen”, Kozel sanoo hymyillen.

Napan cabernet’t ovat isoja ja ryhdikkäitä viinejä, jotka sopivat siksi tukevien ruokien seuraan. Kozel suosittelee lautaselle esimerkiksi tomaattipohjaisia tuhteja pastoja sekä ennen kaikkea punaista lihaa, kuten nautaa tai riistaa. Viinintekijä korkkaa cabernet’n mielellään myös tumman suklaan seuraan.

Teksti Lasse Pakarinen kuvat valmistajat, iStock
Artikkeli on julkaistu alunperin Etiketti 2/2019

Andy Robinson (vas.), Joan Kautz ja Scott Kozel