![](/INTERSHOP/static/WFS/Alko-OnlineShop-Site/-/Alko-OnlineShop/fi_FI/etiketti/makujen-maailma/Juomamatkalla/Kalifornia_nojatuolimatka/Kalifornia_nojatuolimatka_1250x490.jpg)
Kalifornia on Yhdysvaltojen viiniosavaltio
Kalifornia on Yhdysvaltojen ylivoimaisesti suurin viinintuottaja, jonka ala-alueet ja viinit ovat moninaiset. Osavaltion tärkeimmät rypäleet ovat Zinfandel ja Cabernet Sauvignon.
Kalifornian laajat viinitarhat ulottuvat 1 100 kilometrin matkalle pohjoisesta etelään. Viinintuottajana Kalifornia on ylivoimaisesti Yhdysvaltojen tärkein osavaltio, sillä se valmistaa lähes 90 % maan viineistä. Vain Ranska, Italia ja Espanja tuottavat enemmän.
Kalifornia on vielä suhteellisen nuori viinintuottaja verrattuna Euroopan vanhoihin viinimaihin.
”Meillä on satojen, ei tuhansien vuosien historia. Se vapauttaa, ja voimme tehdä nopeita muutoksia. Saamme esimerkiksi istuttaa mitä tahansa rypälelajikkeita, koska säännöt eivät ole niin tiukkoja kuin Ranskassa tai Italiassa”, sanoo Andy Robinson. Hän vastaa Sonoman alueella sijaitsevan perinteikkään Seghesio-tilan viininvalmistuksesta.
Vapaus antaa mahdollisuuden kokeiluihin yrityksen ja erehdyksen kautta. Monet viinintuottajat ovat nyt valmiita ottamaan riskejä niin tarhoilla kuin kellareissa, joten Kaliforniassa on monipuolinen kattaus eri tyylien viinejä.
Kalifornian merituulet mahdollistavat laatuviinit
Kalifornian viinien monipuolisuutta lisää se, että olosuhteet vaihtelevat eri ala-alueilla. Ratkaisevaa on etenkin, miten Tyyneltä valtamereltä puhaltavat tuulet pääsevät viilentämään tarhoja.
”Olemme Sonomassa lähellä merta. Tuuli puhaltaa iltaisin rannikkokukkuloiden väleistä tarhoille myös kesällä. Se viilentää ja tuo mukanaan kosteutta, joten viiniköynnökset virkistyvät joka ilta”, Robinson kuvailee Seghesion tarhojen ilmastoa.
Kaliforniassa riittää ääripäitä San Franciscon lahden ympäristön viileydestä Keskuslaakson pätsiin sisämaassa. Paikoin merituulet pääsevät puhaltamaan hyvinkin pitkälle, mikä mahdollistaa laatuviinien tuotannon muuallakin kuin aivan rannikolla. Sierra Nevadan vuorten alarinteillä taas korkeus luo viileämpiä kasvupaikkoja.
Kaliforniassa viljellään lukemattomia rypälelajikkeita. Kaikista kalifornialaisimmaksi on noussut Zinfandel, jolla on osavaltiossa pitkät perinteet. Etelä-Italiassa sitä viljellään nimellä Primitivo, mutta rypäleen alkuperä on jäljitetty kroatialaiseen Crljenak Kaštelanski -lajikkeeseen.
Zinfandelista voidaan tuottaa lukuisten tyylien viinejä kevyistä white zinfandel -roseeviineistä aina tuhteihin, muhkean hedelmäisiin punaviineihin. Sen rypäleissä on paljon sokeria, mutta viinien hapokkuus tasapainottaa korkeaa, jopa 15 prosentin alkoholipitoisuutta
Seghesion tilalla on erikoistettu Zinfandeliin, ja talon tyyliin kuuluu rakenteen, hapokkuuden ja alkoholipitoisuuden tasapainon vaaliminen. Tavoitteena on viini, jossa on eloisuutta ja puhdaspiirteisyyttä ja joka sopii hyvin ruokapöytään.
Teksti jatkuu kuvien jälkeen
Chardonnay: Kalifornian tärkein vaalea lajike, josta tehdään eri tyylisiä valkoviinejä. Usein viinit ovat täyteläisiä ja selkeän tammisia.
Zinfandel: Kalifornian monikäyttöisin rypäle, josta syntyy viinejä kevyestä roseeviinistä voimakkaaseen punaviiniin. Runsaimmillaan tumman voimakkaita, hedelmäisiä ja ryhdikkäitä.
Merlot: Cabernet’ta pehmeämpiä ja runsaan hedelmäisiä punaviinejä.
Pinot Noir: Viileiden kasvupaikkojen lajike, joka tuottaa suhteellisen kevyitä mutta hienostuneita punaviinejä.
Vanhojen köynnösten Zinfandelit tuottavat hedelmäisiä viinejä
Myös sisämaassa pääosin Lodin alueella tarhoja omistava Ironstone-viinitalo tunnetaan zinfandel-viineistään.
”Lodissa on paljon vanhoja Zinfandel-köynnöksiä, jotka tuottavat upeita viinejä. Lodin zinfandelien tyyli on kypsemmän hedelmäinen ja mehukkaampi kuin muualla. Tanniinit ovat hienostuneet, ja viinit ovat todella ruokaystävällisiä”, sanoo Joan Kautz. Hänen perheensä on viljellyt maata Lodissa jo vuosikymmenten ajan.
Kaikki Zinfandelit eivät ole samanlaisia. Osa tiloista tekee todella tuhteja viinejä, osan tuotteissa on puolestaan enemmän hienostuneisuutta.
”Haemme itse herkkyyttä, tyylikkyyttä ja kohtuullista alkoholipitoisuutta sekä balanssia rypäleen hedelmäisyyden ja pippurisuuden välillä”, Kautz kuvaa.
Kautzin perhe on viinituottajana suhteellisen tuore, sillä he perustivat oman kellarinsa vasta 1980-luvulla. Vaikka perheen maat ovat enimmäkseen Lodissa, viininvalmistamo rakennettiin Murphysin pikkukaupunkiin Sierran Nevadan vuoriston reunakukkuloiden kullankaivuumaisemiin.
Myös tällä alueella kasvatetaan Zinfandelia. Sierra Foothillisin maaperä on vulkaanista ja rapautunutta kiveä, jossa köynnökset joutuvat sinnittelemään. Se tuottaa isoja ja intensiivisiä viinejä.
Zinfandel sopii mainiosti grilliruokien kanssa
Zinfandelia käytetään myös yhdessä muiden rypäleiden kanssa. Sekoitteiden tyylit ulottuvat karkkisen hedelmäisistä aina moniulotteisiin laatuviineihin.
”Yhdistämme Zinfandelin usein Petit Shiraz -lajikkeeseen, sillä ne rakastavat toisiaan. Myös Merlot sopii sekoitukseen. Zinfandel antaa yhdistelmään mehukkuutta ja pippurista aromia”, Kautz kertoo.
Kautzin mukaan zinfandelit käyvät monipuolisesti eri liharuoille, kuten possulle, naudalle tai riistalle, sekä esimerkiksi tomaattipohjaisille ruokalajeille. Kalifornian kulttuuriin sopiva zinfandel on luonnollisesti kotonaan grillijuhlien viininä.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen