Uusi-Seelanti tuottaa puhdaspiirteisiä viinejä

Uusi-Seelanti on pieni mutta laadukas viinimaa, jonka viinit hurmaavat intensiivisellä hedelmäisyydellään. Uuden-Seelannin viinien maut ovat puhtaita ja raikkaita.

Jos laskeutuu kesällä Blenheimin lentokentälle Marlborough’n viinialueella, eteen avautuu silmänkantamattomiin ulottuvaa viinitarhaa.  

Marlborough’n alue on Uuden-Seelannin ylivoimaisesti suurin viinintuottaja, ja Sauvignon Blanc sen ylivoimaisesti viljellyin rypälelajike. Marlborough’n alueen osuus Uuden-Seelannin viinitarhoista on jopa 71 %. 

Uudessa-Seelannissa on useita kiinnostavia viinialueita:

  • MARLBOROUGH: Suurin viinialue, joka on kuulu etenkin aromikkaista sauvignon blanceista, mutta esimerkiksi myös Pinot Noiria ja Chardonnayta viljellään. Ala-alueet tunnetaan nimillä Wairau Valley, Southern Valleys ja Awatere Valley. 

  • HAWKE’S BAY: Toiseksi suurin, historiallinen ja lämmin alue. Soveltuu myös lämpimästä pitävien lajikkeiden kuten Merlot’n, Cabernet Sauvignonin ja Syrah’n viljelyyn. 

  • CENTRAL OTAGO: Erityisen viileä alue vuorten suojassa. Tunnetaan etenkin huippulaadukkaista Pinot Noir -lajikkeen punaviineistä.  

  • WAIRARAPA – MARTINBOROUGH: Korkealaatuisten viinien alue, jonka tunnetuimmat viinit tehdään Pinot Noir -lajikkeesta. Martinborough on Wairarapan kuulu ala-alue. 

  • NELSON: Marlborough’n naapuri, jonka ilmasto on aavistuksen viileämpi ja kosteampi. 

  • CANTERBURY – WAIPARA: Viileä alue. Erillisiä ala-alueita, joista Waipara on tunnetuin. 

Mistä rypäleistä Uuden-Seelannin viinit valmistetaan? 

Nimenomaan Marlborough’n sauvignon blancit nostivat Uuden-Seelannin viinit kansainväliseen suosioon jokunen vuosikymmen sitten.  

  • Sauvignon blancin intensiivinen ja puhdas hedelmäisyys oli jotain uutta ja erilaista. Niiden maut vaihtelevat tuottajasta riippuen karviaisen vivahteista trooppiseen hedelmäisyyteen, ruohoisuudesta mineraalisuuteen.  

Uuden-Seelannin viinit ovat paljon muutakin, sillä Sauvignon Blanc on saanut seuraa muista lajikkeista.  

  • Punaisten rypäleiden kuningatar on Pinot Noir, josta tuotetaan erittäin hienoja, maailmanluokan viinejä. Nämä herkän lajikkeen viinit ovat suhteellisen keveitä, mutta niissä on vivahteikkuutta ja suussa viipyilevää intensiivisyyttä. 

  • Valkoviineissä Chardonnay on arvostettu lajike, josta tehdään maan yleisestä linjasta poiketen myös tammitettuja versioita.  

  • Suosiota ovat saaneet myös esimerkiksi aromaattiset Pinot Gris -lajikkeen viinit sekä raikkaat rieslingit.  

  • Uudessa-Seelannissa tuotetaan myös hienoja jälkiruokaviinejä, joissa runsas hapokkuus raikastaa sokerin tuntua.  

  • Sikäläiset kuohuviinit ovat tyylikkäitä.  

  • Roseeviinejäkin Uudessa-Seelannissa tehdään. Joskus jopa niihinkin käytetään Sauvignon Blanc -lajiketta.  

Uuden-Seelannin viinien maut vaihtelevat alueen mukaan 

Merellisen ja viileän Uuden-Seelannin viinit ovat yleistäen raikkaita, hapokkaita ja heleän hedelmäisiä. Aromikkuus on usein voimakkaampaa kuin vastaavissa muualla tuotetuissa viineissä. 

Eri viinialueet ja tuottajien valinnat antavat viineihin kiinnostavaa vaihtelevuutta. 

Jo Marlborough’n sisällä on eroja eri jokilaaksoissa. esimerkiksi Awateren laakson sauvignon blanc -tyyliä pidetään yrttisempänä ja hapokkaampana Wairaun laakson viineihin verrattuna.   

Uusi-Seelanti on nuori viinimaa 

Uusi-Seelanti on nuori viinimaa kansainvälisesti arvioituna. Vaikka ensimmäiset köynnökset istutettiin saarille jo 1800-luvun alkupuolella, nykyisenkaltainen laatulajikkeiden viljely ja viinien vienti on tuoretta perua. Esimerkiksi Marlborough’n viinialueelle istutettiin ensimmäiset köynnökset vasta 1970-luvun alussa, ja maan maine laadukkaana viinintuottajana alkoi muodostua 1980-luvulta lähtien.  

Tuotanto on pientä suuriin viinimaihin verrattuna, mutta se on kasvussa. Uusi-Seelanti on keskittynyt vahvuuksiinsa, joten maan laadukkaiden viinien keskihinta on melko korkea. Toisaalta erittäin kalliit huippuviinit ovat olleet harvinaisia, vaikka niitäkin nykyisin tehdään. 

Kestävän kehityksen viinintuotantoa: puhdas luonto ja moderni viiniteknologia 

Puhdas luonto on asia, jonka uusiseelantilaiset arvostavat korkealle. Se näkyy myös Uuden-Seelannin viinintuotannossa, jossa jo yli 96 % maan tarhoista on saanut kestävän kehityksen sertifikaatin. 

Puhtaat luonnonolosuhteet yhdistyvät huippumoderniin viiniteknologiaan. Uuden-Seelannin viinit valmistetaan pääosin neutraalisti rypäleiden makua vaalien, ja esimerkiksi tammitynnyrien käyttö on harvinaista valkoviineissä. Tuloksena saadaan erityisen puhdaspiirteisiä viinejä. 

Tutkimus ja tuotekehitys määrittävät ylipäätään Uuden-Seelannin viinituotantoa. Maassa ei ole vanhojen viinimaiden tapaan rajoittavaa viinilainsäädäntöä tai perinteitä, joten tuottajien kädet ovat vapaat. Tuottajat ovat panostaneet esimerkiksi Sauvignon Blancin persoonallisen aromimaailman kehittymisen tutkimiseen. 

Viimeaikaisiin trendeihin kuuluu, että maasta on kehittymässä erityisen laadukkaiden matala-alkoholisten viinien tuottaja. Niiden valmistaminen alkaa jo tarhoilla, joissa köynnöksiä hoidetaan tarkasti niin, ettei rypäleisiin kehity liikaa käymisessä tarvittavaa sokeria siten, että viinistä tarvitsisi poistaa alkoholia. 

Suomessa Uusi-Seelanti on myynniltään melko pieni viinimaa, mutta kuitenkin pidetty ja varsin hyvin tunnettu. Suomalaiset arvostavat maan laatua.  

Minkä pariksi Uuden-Seelannin viinit, esimerkiksi Pinot Noir sopii? 

Ruokapöydässä Uuden-Seelannin viinit toimivat erinomaisesti. Niiden hyvä, raikas rakenne ja maun intensiteetti kantavat monipuolisesti eri makujen kanssa. 

Tässä muutama ehdotus pariksi esimerkiksi Pinot Noirille: 

 Teksti: Lasse Pakarinen, Alkon asiantuntijana Karina Tiihonen

Uusi-Seelanti lukuina

41 603 ha 

viinitarhojen ala Uudessa-Seelannissa.
(Vertailun vuoksi: Ranskassa pelkästään Bordeaux’ssa tarhoja on noin 120 000 hehtaaria.)

64 % 

Sauvignon Blancin osuus viinitarhoista 2022 

81 %  

valkoisten lajikkeiden osuus 2022 

Lähde: www.nzwine.com 

Uusi-Seelantilaiset viinit Alkon valikoimissa

Alkon valikoimassa on yli sata uusiseelantilaista viiniä. Niistä noin puolet on valkoviinejä, mutta myös puna-, rosee-, kuohu- ja jälkiruokaviinejä on kiinnostava valikoima. 0,75 l -pullojen hinnat ovat noin kymmenestä useisiin kymmeniin euroihin.  

Alkon asiantuntija

Karina Tiihonen on viinien tuotepäällikkö, joka vastaa Uuden-Seelannin lisäksi myös esimerkiksi Ranskan viinien valikoimasta.