![](/INTERSHOP/static/WFS/Alko-OnlineShop-Site/-/Alko-OnlineShop/fi_FI/etiketti/makujen-maailma/Juomamatkalla/Uusi-Seelanti-Marlborough/paajuttu_uusi-seelanti_paa1250x490.jpg)
Uuden-Seelannin Marlborough'n aromikkaat sauvignon blancit
Marlborough’n sauvignon blanc on valloittanut viininystävien sydämet ja nostanut Uuden-Seelannin koko viinimaailman tietoisuuteen häkellyttävän nopeasti.
Sauvignon Blanc loi Uuden-Seelannin maineen ja monille sauvignon blanc on suorastaan synonyymi uusiseelantilaiselle viinille. Sauvignon Blanc sopii erinomaisesti loppukesän ruokiin kuten rapuihin, kesäisiin kaloihin, kasviksiin ja sieniin kuten kantarelleihin.
Tyyli raikaan hedelmäinen ja puhdaspiirteinen
Uudella-Seelannilla on oma tunnistettava tyylinsä. Sauvignon blancit ovat raikkaan hedelmäisiä ja äärimmäisen puhdaspiirteisiä. Suhteellisesta keveydestään huolimatta ne ovat intensiivisiä ja maultaan pitkiä. Viineissä korostuvat etenkin passionhedelmän ja karviaisen vivahteet. Lisäksi niitä sävyttävät vastaleikatun ruohon, tomaatinlehtien, greipin ja limen sävyt.
On uskomatonta, kuinka nopeasti Uuden-Seelannin ja erityisesti Marlborough’n alueen viinit ovat valloittaneet maailman. Cloudy Bayn viininviljelijän Jim Whiten ja viinintekijä Tim Heathin mukaan voittokulun avain on ollut sauvignon blanc.
”Tilamme perustaja David Hohnen työskenteli 1970-luvulla australialaisella viinitilalla. Hän tapasi maanmiehiään, jotka toivat mukanaan Marlborough’n rypäleistä tehtyä sauvignon blancia. David maistoi ja tiesi heti, että viinissä oli jotain erityistä”, Heath kertoo.
”Sauvignon blancissa oli makuja ja aromeja, joita hän ei ollut koskaan aiemmin tavannut kyseisen rypäleen kohdalla. Hedelmäisyyttä ja uudenlaista harmoniaa.”
Hohnen muutti salaperäisen viinin perässä takaisin kotimaahansa ja vakuuttui yhä enemmän Marlborough’n potentiaalista. Vuonna 1985 hän otti suuren riskin ja perusti Cloudy Bayn alueen ensimmäisten viinitilojen joukossa.
”Ensin istutettiin monia rypälelajeja ja kokeiltiin vähän kaikkea. Ne olivat jännittäviä aikoja. Oli kuitenkin nopeasti selvää, että sauvignon blancissa oli sitä jotain.”
Artikkeli jatkuu videon jälkeen.
Sauvignon blanc -viinejä Uudesta-Seelannista
Maailman parasta sauvignon blanc -viiniä
Marlborough’n sauvignon blancit on valittu useampaan otteeseen maailman parhaiksi. Tätä nykyä alueelta löytyy yli 19 000 hehtaaria kyseistä rypälelajiketta, ja huikeat 86 prosenttia koko maan viiniviennistä on sauvignon blancia. Rypäle on nostanut Uuden-Seelannin koko viinimaailman tietoisuuteen.
”On taikaa, kun viinin yhdistää kampasimpukoihin, joita Marlborough’n rannikko tarjoaa runsaasti. Suoraan merestä suuhun ja sauvignon blancia kyytipojaksi. Sen parempaa ei olekaan.”
Cloudy Bay on nykyisin yksi Uuden-Seelannin tunnetuimmista ja arvostetuimmista viinintuottajista. Heathin mukaan salaisuus on viinien rakenteessa ja makujen tasapainoisuudessa.
”Me pyrimme välttämään ääripäitä ja liian voimakkaita makuja. Tavoittelemme mielenkiintoista suutuntumaa, harmoniaa ja puhtautta.”
Viileän alueen rypäleen täydellinen ilmasto
Spy Valley on vuonna 2002 perustettu perhetila, jonka käsittää noin 250 hehtaaria viiniviljelyksiä. Veljekset Bryan ja Jan Johnson ottivat mittavan riskin 1990-luvun lopussa ostaessaan yli 300 hehtaaria viljelykelvottomaksi määriteltyä maata.
”Aluksi homma oli hakuammuntaa. Istutettiin monia lajikkeita ja kokeiltiin, mikä toimii”, vuodesta 2005 lähtien Spy Valleyn viinintekijänä toiminut Paul Bourgeois kertoo.
Ilmasto osoittautui täydelliseksi viileän alueen rypäleille.
”Kasvukauden keli kypsyttää rypäleet tavalla, joka synnyttää mielenkiintoisen makupaletin. Päivällä on pitkään aurinkoista ja lämpöä 20–25 astetta, mikä tuottaa rypäleisiin hedelmäisiä aromeja. Kirpeämmät ja vihreämmät maut muodostuvat öisin, jolloin lämpötila laskee 5–10 asteeseen.”
Spy Valleyn huippumoderni päärakennusta ei aivan heti viinitilaksi tunnista.
”Rakennuksen seinässä on morsekoodia, kuten kaikissa pulloissammekin. Tila on saanut nimensä lähellä sijaitsevalta hallituksen vakoilutukikohdalta, ja teema on sen mukainen”, viinintekijä Paul Bourgeois kertoo myhäillen.
”Brändiimme liittyy mystisyys, mutta emme pidä salaisuuksia. Marlborough on menestynyt viinialueena juuri siksi, että alueen viinitilat ovat tehneet tiiviisti yhteistyötä ja kehittäneet toimintaa yhdessä. Se on ollut nuoren viinimaan ainoa mahdollisuus.”
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.