Taiteilija Anna Retulainen: Puutarha antaa minulle tilan ajatella

Taiteilija Anna Retulainen hankki vuosia sitten siirtolapuutarhamökin, jonka mukana tuli muutama sata neliötä villiintynyttä puutarhaa. Puutarhanhoito on osoittautunut elintärkeäksi osaksi luovaa työtä.

Kerro muutamalla sanalla itsestäsi, kuka olet ja mitä teet?

Olen Anna Retulainen, kuvataiteilija tai taidemaalari, joka tapauksessa siis piirrän ja maalaan. Juuri nyt kesäaikaan kuvittelen kuitenkin olevani puutarhuri.

Miten puutarha vaikuttaa työhösi?

Puutarha antaa minulle tilan ajatella. Samalla kun hoidan ja mietin kasvejani, työstän maalauksia alitajuisesti. Puutarha on äärimmäisen tärkeä, mutta vaikka keskitynkin kesällä täysin siihen, katson sen samanaikaisesti olevan hyvin tärkeää työaikaa taiteeni kannalta. Lopulta suuri osa työstäni on ajattelua eikä maalaamista. Kun kasvu heikkenee ja kasvit menevät talvilevolle, maalaan taas.

Mikä puutarhassasi on parasta?

Tänä kesänä olen erityisen tyytyväinen kasvimaahani, joka on hyvin kaunis. Kasvimaa tuottaa minulle kesän ruoan, ja marjat, omenat, päärynät, luumut ja valkosipulit riittävät koko vuodeksi.

Mikä on paras puutarhavinkkisi?

Hyötykasvini kasvavat kehäkukkameressä. Ensi näkemältä huomaa ainoastaan kukat, mutta kukkien keskellä syötävät kasvit viihtyvät erinomaisesti. Suosittelenkin kasvattamaan yrttejä, vihanneksia ja muita hyötykasveja sekaisin kukkien kanssa. Kehäkukka myös siementää itse itsensä, mutta toki kasvimaalle voi vain heittää kukansiemeniä sinne tänne. Lopputulos on paljon elävämpi ja iloisempi, kuin siistiin riviin pakotetut kukkaparat. Rikkaruohoillakaan ei ole tilaa kasvaa. Eivät kukat luonnossakaan rivissä kasva.

Onko sinulla lempiraaka-ainetta?

Lempiraaka-aineeni taitaa vaihdella sen mukaan, mikä milloinkin näyttää hienolta ja tuottaa satoa. Juuri nyt olen erityisen iloinen nauriista!

Kuva Roope Permanto