Caj Bremer – kalastava valokuvaaja

Valokuvaaja Caj Bremer valloittaa omintakeisilla ruokatarinoillaan ja resepteillään. Kotikulmillaan Sipoossa kalastavan ”mämmikoiran” parhaat keittiöoivallukset syntyvät rohkeasti kokeillen.

Millainen ruoanlaittaja olet?

Haluan kokata näppituntumalla. En juuri koskaan seuraa reseptejä tai kirjoita niitä muistiin. Vaimoni Doris oli perheemme keittiömestari. Hänen kuoltuaan halusin opetella itsekin valmistamaan ruokaa, koska silloin saa syödä juuri sellaista ruokaa kuin haluaa. Saan uusia ideoita esimerkiksi television ruokaohjelmista ja lehtiä lukiessa. Teen ruokaa aina maku edellä. Ruoan ulkonäkö ei ole minulle kovin tärkeää, vaikka valokuvaankin valmistamani ateriat.

Miten suhtaudut epäonnistumisiin keittiössä?

Kun tekee ruokaa näppituntumalla kokeillen, on selvää, ettei aina onnistu. Vaikka tekisi 2–3 kertaa samaa ruokaa, siitä ei saa joka kerralla yhtä hyvää. Epäonnistumiset harmittavat, mutta harvoin joutuu heittämään ruokaa kokonaan pois.

Ikimuistoisin syömäsi ateria?

Yksi parhaimmista oli 1980-luvulla Japanissa nautittu kala-ateria. Pöytä oli katettu hienosti, ja kala tuotiin tarjolle puolielävänä. Se maistui erittäin hyvälle, kuten kaikki muukin ravintolassa tarjottu. Viivyin Japanissa tuolloin puoli vuotta ja sain kokea paljon uutta, mutta kala-ateria jäi silti ikuisesti mieleen.

Mikä on menestyksesi salaisuus?

Olen avoin ja pääsen helposti yhteisymmärrykseen ihmisten kanssa, olipa kyseessä sitten erakkonainen tai kuuluisa keisari. Ihmisten on aina ollut helppo tulkita kuviani. Elämäni ehdoton huippuhetki on vuonna 2010 Ateneumin taidemuseossa Helsingissä järjestetty valokuvanäyttelyni, jonka kävi katsomassa 65 000 ihmistä. Suuri suosio sai minut mykistymään.

Mistä haaveilet nyt?

Haluaisin käydä pikakurssin, jolla oppisin perusideat thairuoan valmistuksesta. Tiedän, mitä aineksia siihen käytetään, mutta en ole vielä uskaltautunut omin päin kokeilemaan.

Luottoreseptisi?

Kalastan paljon ympäri vuoden, joten valmistan mielelläni kalaruokia. Yksinkertaisen hyvä kalaruoka syntyy uunissa hauduttamalla. Uunikuhan seurana tarjoan keitettyjä perunoita ja hyvää kastiketta, jonka teen itse keitetystä kalaliemestä. Sitä minulla on aina valmiina pakastimessa. Tarjoan kalaa mielelläni myös ruokavieraille, jos tiedän heidän olevan kalaihmisiä. Ruoan kanssa juodaan valkoisista viinimarjoista itse tehtyä viiniä, joka on valmistettu isossa astiassa paljain jaloin survomalla.

Lue myös heistä