Ella Kanninen oppi arvostamaan ruoanlaittoa vasta Italiassa

Elämä Italiassa on saanut toimittaja ja juontaja Ella Kannisen rakastamaan ja arvostamaan ruokaa. Hänestä parasta ovat laadukkaat raaka-aineet ja konstailematon resepti. Yksinkertaisenkin ruoan tekeminen voi olla taidetta.

”Italiassa ruoka on olennainen osa jokapäiväistä elämää, täällä todella kunnioitetaan sitä. Viini on osa kulttuuria, ja se kuuluu aterian yhteyteen, erityisesti illalliselle. Ruoka-ajat ovat säännölliset, ja perhe kokoontuu syömään yhdessä. Samalla on luontevaa vaihtaa kuulumiset.

IItalialainen ruoka on melko yksinkertaista, ja vanhoja perinteisiä reseptejä muokataan todella vähän. Tunnen itse parhaiten toscanalaisen keittiön, joka on hyvin konstailematon. Cucina poveran eli ’köyhän keittiön’ ansiosta toscanalaisesta keittiöstä on tullut kuuluisa. Tällä viitataan sodan jälkeisiin vuosiin, jolloin eläimestä pyrittiin käyttämään kaikki osat, samoin kasvikset käytettiin viimeistä lehteä ja juurta myöten. Täällä osataan tehdä yksinkertaisista raaka-aineista maistuvia ruokia. Pääruokana on pastaa, jota on kymmeniä eri laatuja. Kastikkeet ovat yksinkertaisia ilman kermoja.”

Melanzane on Ellan lempiruoka

”Melanzane alla parmigiana on yksi lempiruoistani, se on yksinkertaisuudessaan loistava, todellinen klassikko. Vaikka siinä ei ole lihaa, se on melko tuhti pääruoka, koska munakoisot friteerataan. Toki tästä on monia eri versioita, ja siitä saa myös kevyemmän.

Caponatan miellän erityisesti eteläitalialaiseksi ruoaksi. Caponatan juju on laadukkaissa kasviksissa ja vihanneksissa. Vaikka se on yksinkertainen lisuke, sen voi myös mokata, esimerkiksi kokata liian vetiseksi tai laittaa liikaa tomaattia. Caponatan tekeminen on taidetta.

Salaatti syödään Italiassa yleensä aina pääruoan jälkeen. Täällä ei tunneta alkusalaatteja. Salaatti maustetaan raikkaasti hyvällä oliiviöljyllä, suolalla ja omenaviinietikalla tai balsamicolla. Fenkoli-appelsiinisalaatti sopii hyvin vaikka tuhdin melanzane alla parmigianan jälkeen, sillä fenkolilla on tunnetusti ruoansulatusta edistäviä vaikutuksia.

Italialaiset muuten rakastavat puhua ruoansulatuksesta. Esimerkiksi pizzan hyvyys määritellään sen mukaan, kuinka hyvin se sulaa vatsassa. Jos pizzataikina on työstetty hyvälaatuisista jauhoista taidolla, siitä ei tule ähky olo. Pizzan päällysteissä ei liioitella, kaksi täytettä riittää. Esimerkiksi kapris ja anjovis tai munakoiso ja gorgonzola ovat tyypillisiä täytteitä.”

Ella söi aiemmin vain pysyäkseen hengissä

”Olen opetellut ruoanlaittotaidon kantapään kautta Italiassa. Arvostukseni ruokaa kohtaan on kokenut mullistuksen. Jos ennen söin pysyäkseni hengissä, nyt nautin hyvästä ruoasta ja sen laadukkuudesta. Arvostan todella paljon sitä, että joku on nähnyt vaivaa ruoan laittamisessa ja se maistuu hyvältä. Ruoan merkitys fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeä. Se näkyy täällä Italiassa, jossa on pitkäikäisiä ihmisiä.

Italialaisilla on ylpeys ja kyky iloita heidän omista juuristaan ja keittiöstään. Joka kylästä löytyy juuri se maailman paras pastakastike, joka on myös seuraavassa kylässä maailman paras. Kun he tarjoavat sitä, he kysyvät, eikö tämä olekin aivan ihanaa ja suussa sulavaa!”

Teksti Jaana Kalliokoski, kuvat Filmaattiset/Yle