Heini Riitahuhta on Arabian kurinalainen tunnelmoija

Keramiikkataiteilija Heini Riitahuhta luo niin tilataidetta kuin kauniita astioita. Esteettinen elämys on osa ateriointia ja yhdessäoloa: lue Heinin kattausvinkit kevään juhliin.

Heini Riitahuhta on keraamikko, keramiikka- ja tekstiilitaiteilija sekä muotoilija. Hän on tunnettu runsaasta koristetyylistään, mikä näkyy esimerkiksi Runo- ja Huvila-astiasarjoissa. Jälkimmäinen jatkaa Arabian Rakastetut kuviot -sarjaa vuonna 2019. Vaaleanpunainen koriste on saanut inspiraationsa lapsuuden kesistä mummolassa, unista ja unelmista.

Heinin varhaisemmat astiamuistot ovatkin mummolasta peräisin.

”Juhlien jälkeen naiset kokoontuivat tiskausrinkiin. Se oli juhlien paras hetki, sillä ihmiset olivat hyvällä tuulella ja tunnelma rento.”

Keramiikka tuli Heini Riitahuhdalle tutuksi jo teininä

Heini Riitahuhta piirsi paperit täyteen jo lapsuudessa, ja koulu kului kuvaamataitopainotteisella luokalla. Keramiikka tuli hänelle tutuksi jo teininä. Kun Riitahuhta oli 13-vuotias, isän työ vei perheen vuodeksi Kaliforniaan. Siellä hän otti koulussa valinnaiseksi aineeksi keramiikan − ja tykkäsi. Tulevaisuus alkoi hahmottua jo tuolloin.

Lukion jälkeen tuleva taiteilija lähti opiskelemaan Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen Hämeenlinnaan ja pääsi vaihto-opiskelijaksi sekä Belgiaan että Walesiin. Ulkomailla olo toi uusia näkökulmia sekä ajatteluun että omaan tekemiseen.

Maisteriopinnot Riitahuhta suoritti Taide­teollisessa korkeakoulussa Helsingissä. Hän aloitti työskentelyn Arabian taideosastolla jo ennen valmistumistaan, ja yhteistyö on kestänyt parisenkymmentä vuotta.

Riitahuhdan töissä on hienostuneisuutta ja arvokkuutta

Heini Riitahuhdalle suurin nautinto tulee siitä, että omilla käsillä saa jotain aikaiseksi.

”Taidekeramiikassa olen löytänyt oman ääneni. Minua kiehtovat julkiseen tilaan tehtävät keraamiset teokset, jotka luovat tilan tunnelman.”

Helsingin Arabianrannassa Riitahuhdan toteuttama kolmiosainen Arabian Kukka -teos on rakentunut tuhansista käsintehdyistä keramiikkaheksagoneista.

Astiamaailmassa suunnittelijaa kiinnostaa etenkin kokonaisuus: miten koristeet korostavat astian muotoa ja käyttötarkoitusta.

”Arjen käyttötaide on merkityksellistä. Ei ole yhdentekevää, millaisten esineiden kanssa elämme. Astiat kuuluvat arkeen ja juhlaan, ne ovat ihmisille rakkaita.”

”Kun aloitan suunnittelun, tarvitsen tunnelmakuvan. Tykkään haaveilla ja palautan menneitä mieleen. Muistan lapsuudesta, kuinka katsoin turkoosinsinisen lasin läpi kukanvarsia vedessä. Suljen silmäni ja palaan noihin hetkiin.”

Runo-teemassa on samanlaista jatkumoa kuin Riitahuhdan toteuttamissa heksagoneissa: koristeet eivät pääty vaan kiemur­televat sarjan muihin astioihin. Riitahuhdan mukaan tyyli rikkoo kaikkia sääntöjä, mutta hyvä niin. Ihmiset ovat ottaneet sarjan omakseen.

”Kaikissa kulttuureissa ihmisillä on tarve koristautua, se näkyy niin primitiivisessä taiteessa ja rituaalitatuoinneissa kuin kansanperinteessä. Koristetietoisuus myös siirtyy sukupolvelta toiselle. Näen töitteni kuuluvan Arabia-jatkumoon: koristeissa on ripaus hienostuneisuutta ja arvokkuutta.”

Juhlat ruoan ja juoman ääressä ovat Heini Riitahuhdalle mieleisiä

Riitahuhta tunnustautuu astiadiggariksi. Hän keräilee vanhaa Arabiaa, Iittalaa ja Nuutajärveä. Astiat eivät jää pölyttymään, sillä niitä käytetään aina sopivan tilaisuuden tullen, jopa arkena.

Taiteilija pitää isoista juhlista. Osittain siihen vaikuttavat pariskunnan isot suvut: kalaaseissa on aina paljon väkeä.

”Omissa unelmajuhlissani on paljon erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä, paljon tarjottavaa ja puheensorinaa − yhdessäolot ruoan ja juoman ääressä miellyttävät.”

Lasten syntymäpäivien aikaan vuosijuhliin kutsutaan kaikenlaista väkeä, ystäviä ja sukua. Pöytä katetaan fiilispohjalta, ja esteettinen elämys on osa ruokailua.

”Kattauksissa voin yhdistää koristeellisia astioita hillitympiin. Haudanvakavuuden sijasta tykkään leikitellä. Rakastetuimmat Arabian astiat väreineen ja koristeineen ovat ihastuttaneet vuosikymmeniä, vanhimmat sopivat hyvin yhteen uudempienkin astioiden kanssa.”

Heini Riitahuhdan vinkit kevään juhlakattauksiin

  1. Kattaukseen ei tarvitse suhtautua jäyhän vakavasti: leikittely on sallittua ja suotavaa. Fiiliksenkin mukaan voi kattaa, sääntöjä ei tarvita.

  2. Yhdenmukaista perusastiastoa voi tuunata yhdistelemällä vanhaa ja uutta, kuten vintage-astioita moderneihin astioihin ja aterimiin. Tarjoilu- tai ­annoslautasten ei tarvitse olla valkoisia: runsas koriste kehystää ruokaa. Ajalliset kerrostumat ja eri värit säväyttävät keväistä juhlapöytää.

  3. Kukka-asetelmia voi tehdä vaikkapa kannuun. Rennosti asetellut kukat ­piristävät ja tuovat juhlan tuntua. Lisäksi luonnosta löytyy muitakin ­koristeita kuin kukat.

  4. Iso osa kattausta on pöytäliina, jonka ei tarvitse olla se perinteinen. Kokeile erilaisia kankaita ja tekstiilejä.

  5. Pieni lasi tai malja sopii paikkamerkinnäksi, ja siihen voi asettaa kukkasen.

  6. Ruoka maistuu paremmalta, kun se tarjoillaan kauniista astioista.

Teksti Tarja Västilä Kuva Roope Permanto