Henri Alén: ”Suomalainen ruoka voisi olla vientivaltti”

Ravintoloitsija ja keittiömestari Henri Alén perää rohkeutta suomalaisen ruoan vientiin. Ravintola Finnjävel on kumarrus suomalaista ruokaa kohtaan.

”Käsittämättömän upea, aivan mieletön, todella hieno!”, keittiömestari, ravintoloitsija Henri Alén sanoo. Häneltä eivät ylistyssanat lopu suomalaisista raaka-aineista. Varsinkin suomalainen järvikala, riista, metsäsienet ja peruna saavat Alénin innostumaan.

”Sitä tajuaa, kuinka mielettömän upea raaka-aine esimerkiksi suomalainen puikulaperuna on, jos on ensin ulkomailla syönyt tai kokannut sikäläistä perunaa. Puikulamuusi, kunnon kasa paistettuja sieniä, nokare voita ja savukalaa on ateria, joka pistää hymyilemään. Muuta ei tarvita.”

Henri Alén on parin viime vuoden mittaan tehnyt todellisen syväsukelluksen suomalaisen ruoka­kulttuurin perimään, kun tarpeesta tutkia suomalaista ruokaa ja sen juuria syntyi yhteistyössä keittiömestari Tommi Tuomisen kanssa ainutlaatuinen ravintolakonsepti Finnjävel. Vastaavanlaista ravintolaa ei ole muualla maailmassa, sillä Finnjävelissä tarjotun ruoan tarinaa tukevat vahvasti myös sille suunnitellut design, musiikki ja astiat.

Finnjävel modernisoi suomalaista ruokaa

Alénin mielestä suomalainen ruoka kertoo sitkeän ja kekseliään kansakunnan selviytymis­tarinaa. Elämä karuissa pohjoisissa oloissa on synnyttänyt vuosisatojen varrella monta innovatiivista ruokaideaa. Sellainen on vaikkapa tuoreen maidon hapattaminen paremmin säilyväksi piimäksi ja voiksi.

”Samanlaisia ideoita ei olisi tullut, jos olisimme aina eläneet runsaudensarvessa.”

Finnjävelissä pitkä ja rikas suomalainen ruokaperinne tuodaan modernilla ja mielikuvituksellisella otteella nyky­aikaan. Kekseliään keittiötiimin käsittelyssä esimerkiksi karjalanpiirakasta, kalakukosta ja tillilihasta on syntynyt maultaan nostalgisen tuttuja, mutta silti täysin uudenlaisia ruokaelämyksiä.

Suomalainen ruoka versoo takapihoilla

Ravintolan asiakkaista yli puolet on ulkomaalaisia. Henri Alénin mukaan asiakkailta saatu kiittävä palaute osoittaa, että suomalainen ruokakulttuuri kiinnostaa maailmalla. Ylistävää palautetta ovat antaneet hekin, jotka ovat syöneet ympäri maailmaa parhaissa ravintoloissa.

”Ruoka on täysin uniikkia, eikä sellaista voi saada missään muualla.”

Alén toivoo, että suomalaisen ruoan potentiaali hyödynnettäisiin rohkeammin myös ruokaviennissä. Hänen mielestään emme ole omasta ruoka­kulttuuristamme vielä riittävän ylpeitä. Pidämme suomalaista ruokaa niin itsestäänselvyytenä, ettemme osaa lähteä markkinoimaan sitä rinta rottingilla muille. Menestystarinan rakentamiseen tarvitaan lisää rohkeutta, itsevarmuutta ja yhteistyötä.

”Meillä on paljon hyviä raaka-aineita ja ylpeitä raaka-aineen kasvattajia. Aina emme silti osaa itse katsoa, millaisia kulta-aarteita takapihallamme kasvaa. Suomalainen ruokakulttuuri pitää pystyä paketoimaan mielenkiintoiseksi paketiksi muulle maailmalle. Meillä on hiilet käsissä, mutta ne on osattava puristaa timantiksi.”

Teksti Krista Korpela-Kosonen Kuva Vesi Tyni

Henri Alén
  • Helsinkiläisen ravintola Finnjävelin omistaja ja keittiöpäällikkö.

  • Helsingissä myös ravintolat Muru, Pastis ja Sue Ellen.  

  • Tuomaroi syksyllä televisiossa Junior Master Chef -kilpailua ja alkuvuodesta 2018 Master Chef -kilpailua.

  • Henri Alén on julkaissut Finnjävel – suomalaisen ruoan dna (2017) ja Vuoden keittokirja – Henkan kotiruokaa koko vuodeksi (2015).

  • Finnjävel-konsepti sai ELO-säätiön Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnon syksyllä 2017.