Jaanus Juss – Telliskiven yhteisön perustaja

Aikoinaan Tallinnan Telliskivessä rakennettiin osia Sputnik-satelliittiin. Tänä päivänä se vetää puoleensa kulttuuriväkeä, ravintoloita ja suomalaisia risteilyturisteja. Perustaja Jaanus Juss, 34, uskoo yhteisöllisyyden voimaan.

Kävelemme neuvostoaikaisen tehdasalueen läpi Tallinnassa. Rakennukset ovat keskenään eriparisia, ja osaa seinistä koristavat suuret graffitit. Aikoinaan täällä rakennettiin osia Sputnik-satelliittiin, kunnes tehtaat jäivät pitkäksi aikaa tyhjilleen.

Nyt aluetta kunnostetaan, ja mitä erilaisimpia yrityksiä, taitelijoita ja muusikoita on muuttanut Kalamajan kaupunginosassa sijaitsevaan Telliskivi Loomilinnakiin. Vapaasti suomennettuna Luova kaupunki Tiili sai alkunsa seitsemän vuotta sitten, kun yrittäjä Jaanus Juss osti vanhan tehdasalueen.

Telliskiven ravintolat, kahvilat ja baarit tarjoavat muun muassa gluteenitonta ruokaa, aasialaisen keittiön aarteita ja käsityöläisoluita. Suomalaisten Tallinnan-kävijöiden keskuudessakin suosiota kerännyt F-hoone aloitti alueen ensimmäisenä ravintolana vuonna 2009.

Tästä alkoi vuosi vuodelta kiihtynyt kasvu. Juss arvioi myös muun Tallinnan ravintolatarjonnan kasvaneen ja monipuolistuneen viiden viime vuoden aikana reilusti.

Keväästä lähtien Telliskiven ruokapuolta tulee täydentämään pienten ruokakauppojen keskittymä. Se tarjoaa asiakkailleen niin erikoisempia raaka-aineita kuin peruselintarvikkeita.

Kaiken tämän vauhdin keskellä on monelle suomalaiselle tuntematon visionääri Jaanus Juss.

Kauppatieteitä opiskelleella Jussilla on monta rautaa tulessa, mutta motivaatiosta ei ole puutetta. Täällä Telliskivessä Juss kokee työskentelevänsä rakastamansa asian parissa.

Kävellessämme rakennuksesta toiseen Juss jakaa tarinoita alueen läpi käymistä vaiheista. 1300-luvulla syntynyt Kalamajan alue oli pitkään kalastajakylä. Vaikka se on vain parin kilometrin päässä Tallinnan keskustasta, ennen Telliskiveä siellä ei ollut asuntojen ja muutaman liiketilan lisäksi juuri muuta.

Alueen suosio on kuitenkin kasvanut räjähdysmäisesti luovan kaupungin myötä. Kaupunginosasta on tullut paikallisten ja turistien silmissä kiinnostava kohde. Myös kansainvälinen matkahakusivusto Skyscanner huomioi Kalamajan Maailman TOP 20 hipstereimmät kaupunginosat -listauksessaan vuonna 2014.

Juss arvioi kolmanneksen Tallinnan tapahtumista keskittyvän nykyisin Telliskiveen. Erilaisia kulttuuritapahtumia on yli 300 vuodessa. Pysyvistä tapahtumista mainittakoon jokalauantainen kirpputori ja arkiaamuinen aamupaladisko.

Ruoan ja festivaalien lisäksi alueelta löytyy paljon sisustusliikkeitä, käsityöläiskauppoja, näyttelytiloja ja vaihtoehtoteatteria.

Ajatus Telliskivestä syntyi Berliinissä juostun maratonin jälkeen. ”Päädyimme kaverini kanssa alueelle, jonka vallatut talot ja niiden yhteisöt tekivät minuun vaikutuksen. Tällaisen vapaan ja luovan yhteisöllisyyden ilmapiirin halusin tuoda myös kotikaupunkiini.”

Ensimmäisen vuokralaisen löytäminen tyhjälle alueelle oli haastavaa, mutta parina viime vuonna halukkaita on ollut ruuhkaksi asti.

Nyt ongelmana onkin yrittää pitää toiminta Jussin kokoaman yhteisön aatteiden mukaisena. ”Emme halua kehityksen vievän meitä pisteeseen, jossa nousevat vuokrat ajavat taiteilijat pois tiloista.”

Juss korostaa Telliskiven toiminnan pyrkivän ennen kaikkea käytännönläheisyyteen. Yksityisomistuksen ansiosta vuokralaiset voivat lähteä toteuttamaan uusia ideoita ilman byrokratiaa tai pitkiä toimintasuunnitelmia. Esimerkiksi vuotuinen katuruokafestivaali järjestettiin ensimmäisellä kerralla kolmessa viikossa.

Juss vertaa omistajan asemaansa puutarhurin työhön. ”En tiedä, mitä tuleva tuo. Tiedän vain, mitä milloinkin istutan ja mihin päin puutarhaa, mutten sitä, kuinka kauan kasvaminen vie tai kuinka suuri sato tulee olemaan.”

Vaikka Jussilla itsellään ei ole taustaa juoman tai ruoan parissa, hän tahtoo omalta osaltaan edistää Tallinnan ravintoloiden monipuolistumista.

”Jokaisen ravintolan on tuotava jotakin uutta ja mielenkiintoista Telliskiveen. Paikat avataan ripotellen yksi kerrallaan, sillä haluamme lisäksi nähdä, kuinka uudet tulokkaat sopeutuvat jo olemassa olevaan yhteisöömme.”

Käymme syömässä F-hoonessa, ja tänäänkin paikalla on paljon suomalaisia. Juss itse suosii ruokavaliossaan tuoreita raaka-aineita, hyvää ravintosisältöä ja terveellisyyttä. Parin viime kuukauden ajan hän on noudattanut lihatonta ruokavaliota, ja kotonaan kahden lapsen isä saattaa kokkailla pariakin eri ruokalajia päivässä.

Kävelemme kaupunkipyöriin erikoistuneen liikkeen luo. Työvuorossa oleva mies on Jussin tuttu ja juttua riittää. Kokeilemme uutta pyörämallia, ja Juss kertoo kolme vuotta sitten löytämästään harrastuksesta.

Triathloniin hurahtanut yrittäjä nauttii itsensä haastamisesta. Havaijilla vietetyn kuukauden aikana hän pyöräili yli neljän kilometrin matkan Mauna Kea -tulivuoren huipulle. Tulevaisuuden tavoitteena Jussilla on saarella pidettävät Ironman-maailmanmestaruuskilpailut.

Sekä Jussin yksityiselämä että Telliskiven tulevaisuudennäkymät ovat avoinna. Vaikka pitkäaikaista toimintasuunnitelmaa ei ole, selvää on, että Juss haluaa pitää alueen nykyisen kaltaisena itsestään muotoutuvana, yhteisön johtamana kokonaisuutena.

Lue myös heistä