Vuosaaresta Wachau’hun

Harvalla ihmisellä viini-innostus ulottuu näin monelle elämän eri osa-alueelle.

Jenny Sternberger on wieniläisestä maataloustieteiden yliopistosta pian valmistuva viinitieteiden maisteri, joka työskentelee itävaltalaisella viinintuottajalla ja kirjoittaa vapaa-ajallaan viini-aiheista blogia.

Jenny on myös Alkon kasvatti. Hän aloitti uransa Vuosaaren Alkon kesätyöntekijänä vuonna 2010 ja työskenteli myymälässä kolme vuotta.

Millainen on polku itähelsinkiläisestä myymälästä Itävaltaan viinialan asiantuntijaksi?

”Kiinnostuin viineistä jo lukiossa, jonka jälkeen hain Alkoon töihin”, Jenny kertoo.

Työn ohessa hän opiskeli kotieläintiedettä, mutta ala ei tuntunut omalta.

”Ollessani Wienissä opiskelijavaihdossa löysin maisteriohjelman, joka vaikutti täydelliseltä vaihtoehdolta.”

Koulutusohjelman valtti on sen laajuus, sillä tutkinnossa yhdistyy enologia eli viinin valmistuksen tutkimus ja viinin liiketaloustiede. Muuttoa Wieniin helpotti, että Jenny on puoliksi itävaltalainen ja puhuu toisena äidinkielenään saksaa.

Valloittava Wachau

”Vuodet Alkossa antoivat hyvän pohjatietämyksen eri maiden ja alueiden viineistä. Toisaalta viinin valmistusprosessista olen oppinut vasta Itävallassa”, Jenny miettii.

Hankitusta tietotaidosta on ollut hyötyä työpaikalla Wachaun alueen viinintuottajalla. Työkseen Jenny vastaa Pohjoismaiden, Baltian, Venäjän, Iso-Britannian ja Puolan vientimarkkinoista.

Wachaun viinialue tunnetaan jyrkistä rinteistään ja mineraalisista, raikkaista viineistään. Alueella on Itävallan suurimmat Riesling-tarhat, mutta myös Grüner Veltliner on suosittu rypäle.

UNESCO:n maailmanperintökohteisiin lukeutuva Wachau kuuluu Itävallan kylmimpiin viinialueisiin, ja juuri kylmyys tuo viineihin raikkauden ja hapokkuuden.

Jennyn mukaan korkea hapokkuus ja hyvä ikääntymispotentiaali kertovat viinien laadukkuudesta. Äänestä kuulee, että alueen viineistä olisi intoa keskustella vaikka tuntikausia.

Oppeja puolin ja toisin

Suomen viinikulttuurista Jenny haluaisi tuoda Itävaltaan kansainvälisyyttä.

”Alkon valikoima on todella kansainvälinen ja Suomessa viinistä kiinnostunut henkilö tuntee usein laajasti koko maailman tunnetuimmat rypäleet. Itävallassa harrastaja saattaa tuntea vain kotimaiset viinit.”

Jennyn mielestä suomalaiset voisivat puolestaan oppia itävaltalaisilta itsevarmuutta viinien maisteluun. Hän kannustaa luottamaan omaan makuaistiin, vaikka ei tietäisikään mitään rypäleistä tai valmistuksesta.

”Jokaisella meillä on oikeus nauttia hyvää viiniä, tiesipä siitä jotain tai ei.”

Jenny kertoo olevansa kiitollinen entiselle esimiehelleen Samuli Lindströmille siitä, että hänelle tarjottiin Alkossa mahdollisuuksia kouluttautua ja oppia viineistä. Hän kannustaa kaikkia viinialasta kiinnostuneita hakemaan rohkeasti opiskelemaan ja toteuttamaan unelmiaan.

Missä tuleva viinitieteiden maisteri näkee itsensä 10 vuoden päästä?

”Ehdottomasti viinin parissa”, tulee vastaus empimättä.

”Se on intohimoni.”