Kakkumuija Mona Tähtinen leipoo upeita gluteenittomia kakkuja

Say it with a cake -yrityksen perustaja Mona ”Kakkumuija” Tähtinen ei vielä kolme vuotta sitten tiennyt alkavansa leipuriksi. Nyt hän suunnittelee ja leipoo työkseen maukkaita täytekakkuja.

Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevan kerrostalon alaoveen on kiinnitetty tyylitelty Say it with a cake -logo. Pitkä ja hymyilevä nuori nainen avaa oven ja johdattaa kivijalassa olevaan vastaremontoituun työhuoneeseen, jossa on keittiö ja studio. Vuokrasopimus työtilasta on hiljattain allekirjoitettu yhdessä valokuvaaja Laura Karlinin kanssa, joka jakaa työhuoneen.

Tähän asti Mona Tähtinen on leiponut kakut kotikeittiössään, lyhyen kävelymatkan päässä työhuoneelta. Itse asiassa Tähtisen elämän tärkeimmät asiat sijaitsevat kaikki vajaan kilometrin säteellä toisistaan: koti, tyttären koulu ja työhuone.

Lasten ja nuorten parista leipomaan

Kolme vuotta sitten sosionomin koulutuksen saanut Tähtinen työskenteli lasten ja nuorten parissa, sekä lastensuojelussa että koulumaailmassa.

”Ei tämä ollut mikään unelmani, jota lähdin toteuttamaan”, Tähtinen sanoo ja viittaa koristelussa olevaan herkkuun. ”Taisin vain etsiä kanavaa luovuudelle, ja olin jo jonkin aikaa seurannut eri kakkutaiteilijoita sosiaalisessa mediassa. Kun joku sitten pyysi minua leipomaan kakun, mietin että osaisinkohan. Hiljalleen leipominen vei mukanaan.”

Oma oivallus tuki päätöstä hypätä tuntemattomaan.

”Olen aina puhunut nuorille oman suunnan löytämisestä ja seurannut, mikä saa heidät hymyilemään. Rupesin pohtimaan, mikä on oma suuntani. Kysyin, miksen itse tee sellaista, mikä saa minut hymyilemään.”

Tähtinen otti ensin virkavapaata. Tytär oli aloittamassa koulun, ja Tähtinen halusi saada aikataulut omiin käsiinsä. Vuosi sitten hän irtisanoutui vakituisesta työstään. Oma juttu kakkumaailmassa oli löytynyt, ja kakut tekivät kauppansa. Ystävät olivat alkaneet kutsua häntä kakkumuijaksi.

”Kakkumuija on hyvä titteli, sillä kunnioitan niin paljon niitä leipureita, joilla on alan koulutus, itselläni sitä ei ole.”

Kapeat ja korkeat gluteenittomat kakut

Kakkumuijan tavaramerkki on kakun kapea ja korkea muoto. Kakut ovat gluteenittomia Tähtisen sairauden vuoksi. Hän on opetellut gluteenitonta leivontaa kantapään kautta apunaan kirjat, internet ja YouTube-videot.

”Päätin unohtaa sen, mitä tiesin perinteisestä leivonnasta ja aloin hoksata, miten eri gluteenittomat ainesosat reagoivat. Halusin saada aikaan jotain oikein hyvää.”

Mona Tähtinen valmistaa itse kakkujen täytteet

Täytekakuissa on perinteisesti totuttu makeuteen, mutta jotta maku olisi mielenkiintoinen, Tähtinen tavoittelee kakuissaan muitakin makuja, kuten hapanta ja suolaista.

”Pieni määrä suolaa tekee ihmeitä. Käytän pohjassa usein myös yrttejä, esimerkiksi rosmariinia tai timjamia. Uunin kautta niiden maku tulee eri tavalla esiin.”

Kakun täytteetkin Tähtinen valmistaa itse, oli sitten kysymys kreemistä, hillosta tai kuorrutteesta. Itse tehden makeutta ja makujen tasapainoa on helpompi hallita. Esimerkiksi hilloissa hän saattaa käyttää chiansiemeniä korvaamaan osan sokerista. Hänestä kakkupohjaa ja täytteitä voi maustaa melkein millä vain.

”Wasabi on ehkä mielenkiintoisin maku, mitä olen täytteessä käyttänyt. Se taittoi mukavasti kakussa olevaa makeaa kinuskia ja keitettyjä päärynöitä.”

Täytekakun mausteeksi sopii myös mieto alkoholi

Tähtinen saattaa käyttää kakkujen raaka-aineena myös mietoja alkoholeja, kuten sherryä, kuohuviiniä ja jopa punaviiniä. Hän on työskennellyt opintojensa ohella Alkossa 7–8 vuoden ajan ja oppinut hyödyntämään juomia monipuolisesti.

”Tarjoiltaessa kakun makuparina käy erityisesti kesällä kuohuviini, mutta tuhdin suklaakakun kanssa maistuu mainiosti makea jälkiruokaviini. Usein sopiva juoma lähtee kakussa olevasta mausta, eli melkein mikä tahansa juoma voi käydä.”

Tähtinen suunnittelee ja ideoi kakut yöllä

Tähtisen kakut ovat kuin saduista, ne on koristeltu mitä mielikuvituksellisin tavoin. Tuntuu, että ne kertovat kukin omaa tarinaa. Usein kakkuun liittyykin tarina, ja joskus kakun tekijä pääsee osaksi tarinaa.

”Sain hiljattain viestin naiselta, joka oli tilannut minulta kakun. Vieraat olivat kiusoitelleet häntä siitä, että kakku näytti aivan hääkakulta. Seuraavana aamuna naista olikin kosittu. Hän ilmoitti tilaavansa minulta myös hääkakun.”

Useimmiten tilaaja antaa Kakkumuijalle vapaat kädet kakun toteutukseen, ohjenuorana ehkä vain tilaisuuden henki, värimaailma tai kakun runsaus. Joskus taas asiakas antaa hyvinkin tarkat toiveet.

”On vähän pelottavaa, jos asiakkaalla on tarkka mielikuva kakusta. Pelkään aina, vastaako lopputulos sitten näitä speksejä. Toki mokiakin on tullut tehtyä, ja jälkeenpäin olen onneksi saanut kiinni siitä, mikä meni pieleen.”

Keväällä Kakkumuijan tilauskalenteri täyttyy kiihtyvällä tahdilla, sillä loppukevät ja kesä ovat kiireisintä sesonkia. Kakut toimitetaan tilaajilleen yleensä viikonloppuna, ja viikonpäivät määräävät työtahdin. Kakkumuijan työviikko sujuu pääpiirteissään näin: Alkuviikosta suunnitellaan ja piirretään kakut, tehdään hankinnat sekä valmistetaan hillot, täytteet ja tahnat. Keskiviikkona on pohjapäivä, torstaina täytetään kakut ja perjantaina koristellaan.

Yöaika on Tähtiselle rauhallista aikaa suunnitella ja ideoida. Toisaalta kakun pitää olla valmis yleensä lauantaina, joten hän tekee töitä täysillä torstaista lauantaihin, ja yöunet jäävät usein lyhyiksi.

"Valvominen on ok, sillä olen vähän sellainen yökukkuja.”

Teksti Jaana Kalliokoski, kuvat Vesa Tyni