Kari ”Kape” Aihinen on suomalaisen arkiruoan lähettiläs

Huippukokki Kari ”Kape” Aihinen sanoo, että huonoa ruokaa ei olekaan. Hänen mukaansa suomalainen ruoka on lasten käsissä, ja meillä on vastuu opettaa heidät rakastamaan sitä.

Tee joka kertaa ruokaa kuin se olisi elämäsi viimeinen ateria. Anna valmistamallesi aterialle kaikki rakkautesi ja intohimosi. Tällä reseptillä huippukokki Kari Aihainen neuvoo suomalaisia hakemaan lisää iloa ja inspiraatiota arkiseen kokkailuun. Sama määrätietoisuus ohjaa Aihista myös hänen omassa työssään.

”Maailmassa ei ole yhtään huonoa ruokaa, on vain huonosti valmistettua ruokaa. Pyrin työssäni tekemään ruokaa sillä asenteella, että jokainen keittiön luukulta lähtevä annos on maailman paras. Samaa tinkimätöntä tekemisen meininkiä voi hyvin noudattaa myös kotona. Oikea fiilis ja tekemisen ilo löytyvät tekemisen kautta.”

Kari Aihisen mukaan onnistunut arkiruoanlaitto lähtee hyvästä suunnittelusta. Tänään suunnitellaan, mitä ylihuomenna syödään ja huomenna käydään kaupassa. Jos kauppaan säntää kiireessä puoli tuntia ennen ruoka-aikaa, sieltä tulee joka kerta ostettua samat tutut ainekset. Se ei jätä sijaa uusille oivalluksille.

Kari Aihinen haluaa perheet pöydän ääreen

Rakastettu tv-kokki on päässyt aitiopaikalle kurkistamaan suomalaisten kotien keittiöarkeen, kun hän on Kaappaus keittiössä -sarjan merkeissä kiertänyt ympäri maata antamassa perheille uusia ideoita arkiruokailuun. Samalla koko kansan Kape on kannustanut perheitä kokkaamaan ja syömään enemmän yhdessä.

”Kodeissa syödään liian harvoin ja liian vähän yhdessä. Se on sääli, sillä yhdessä valmistettu ja nautittu ateria maistuu paremmalta kuin yksin syöty. Koko perhe pitäisi saada yhteisten patojen ääreen. Sillä tavoin lapsetkin oppivat tuntemaan erilaisia raaka-aineita. Lapset ovat ne, jotka vievät meidän perimäämme ja ruokakulttuuriamme eteenpäin. Meidän vanhempien vastuu on tutustuttaa heidät monipuoliseen makumaailmaan.”

Kari Aihinen kokkaa poikansa kanssa

Omat poikansa Aihinen on ottanut pienestä pitäen mukaan keittiöpuuhiin. Yhdessä on esi­merkiksi kuorittu perunoita, valmistettu puikuloista perunamuusia ja syöty sen kanssa äidin paistamia lihapullia. Suomalainen peruna on yksi Aihisen omista suosikkiraaka-aineista, samoin maa-artisokka ja muikunmäti.

”Maa-artisokasta saa upeaa ruokaa uunissa paahtamalla. Muikunmäti sopii loistavasti juhlavampaankin tarjoiluun pikku blinien tai peruna­lettujen, smetanan ja punasipulin kanssa.”

Aihisen mielestä syksyinen raaka-aineiden runsaus on ruoanvalmistajalle monien mahdollisuuksien aarreaitta. Silloin ovat parhaimmillaan sienet, omenat, juurekset, riista ja monet muut.

”Syksy on kokille todellista juhla-aikaa.”

Ravintolaruokailussa sosiaalinen syöminen ja jaetut annokset ovat edelleen nousussa oleva trendi. Siitä Aihinen on mielissään.

”Ravintolatilan unelma on pyöreä pöytä, joka mahdollistaa koko seurueelle sosiaalisen läsnäolon.”

Teksti Krista Korpela-Kosonen Kuva Vesa Tyni

Kari Aihinen
  • Helsinkiläisen ravintola Savoyn sekä Helsingin ja Turun Roster-ravintoloiden keittiöpäällikkö.
  • Nähdään vuonna 2018 televisiossa Kaappaus keittiössä -sarjan neljännellä tuotantokaudella.
  • Kari Aihisen elämää vuorokauden ajan seurannut kirja Kape 24h ilmestyi lokakuussa.