
Kirsikka Simberg inspiroituu kauden kasviksista
Kirsikka Simberg seuraa maailmantähtien ruokajuttuja ja viihtyy itsekin keittiössä. Parhaat ateriat syntyvät rennolla otteella yksinkertaisista raaka-aineista.
Ruoka kertoo yllättävän paljon ihmisestä, vakuuttaa Kirsikka Simberg. Hulvattoman Tuplakääk-podcastin juontaja tarkkailee maailmantähtien elämää ja raportoi siitä viikoittain tuhansille kuulijoille ystävänsä Enni Koistisen kanssa.
”Ruoka on aiheena latautunut ja poliittinenkin. Ostoskärryn valinnoilla voidaan viestiä omista arvoista tai ottaa kantaa, mutta minusta on yhtä kiinnostavaa kuulla ihmisten erilaisista makumieltymyksistä”, Kirsikka pohtii.
Viihteellisen podcastin aiheet vaihtelevat Harry Stylesin sukista brittihovin perhedraamoihin, mutta julkisuuden henkilöiden ruokailutottumuksiakin Kirsikka ja Enni ovat käsitelleet.
”Olemme puhuneet muun muassa Tom Cruisen valkosuklaa-kookoskakusta ja pohtineet, miten Victoria Beckham jaksaa syödä joka päivä kalaa ja höyrytettyjä kasviksia.”
Kun Kirsikalta kysyy, kenen maailmantähden illallispöytään hän haluaisi istahtaa, vastausta ei tarvitse kauan miettiä.
”Martha Stewartin luokse olisi kiva päästä. Varsinkin, jos mukana illallisella olisi hänen ystävänsä, rap-tähti Snoop Dogg. Heidätkin ruoka on muuten yhdistänyt. Snoop Dogg vieraili vuosia sitten Martha Stewartin tv-ohjelmassa.”
Miljardööri Oprah Winfreyn hyötypuutarhaa Kirsikka tunnustaa ihailevansa.
”Oprah poseeraa Instagram-kuvissaan usein jättimäisten kukkakaalien ja sadonkorjuukorien kanssa. Haaveilen yhtä upeasta puutarhasta.”
Kirsikka säilöö mokin sadon talteen
Kirsikan perheellä on Kemiönsaaressa oma mökki, jonka satokauden antimista he saavat nauttia myös vuoden pimeimpänä aikana. Luumut, omenat ja aroniamarjat päätyivät jo syksyllä mehuiksi, hilloiksi ja makeuttamattomiksi soseiksi.
Kriikunoista Kirsikka on tehnyt japanilaistyylistä likööriä, umeshua, jonka hän valmistaa säilömällä kriikunat vodkaan.
”Kun juoma on tekeytynyt muutaman kuukauden, heitän kriikunat pois ja pullotan jäljelle jäävän juoman. Se on ihanan makuista ja sopii hyvin vaikka joululahjaksi.”
Säilöminen vie paljon aikaa, mutta tässä vaiheessa vuotta työ palkitsee.
”Olen aika tarkka siitä, että ruoat eivät unohdu pakastimen tai kaappien uumeniin, vaan tulevat oikeasti käyttöön.”
Käytännön niksejä Kirsikka on oppinut äidiltään Hanna Sumarilta ja Ritva-tädiltä, joille voi soittaa koska tahansa, jos ideat keittiössä loppuvat. Suvun naisilta on periytynyt myös kauneudentaju, joka näkyy kattauksissa ja luonnon antimien arvostamisessa.
”Isoäidillä oli tapana viedä minut metsään villiorkideoita katsomaan tai melomaan rantakaislikkoon. Oli ihanaa makoilla kanootissa silkkihuivien alla.”
Kirsikan lapsuudenkodissa syötiin joka päivä äidin valmistamaa ruokaa. Kinkkukermakastikkeella höystetty spagetti oli pienenä Kirsikan lempiherkku, jonka salaisuuden hän on oivaltanut vasta omien lasten myötä.
”Kaikki lapset rakastavat hiilihydraattivoittoista ruokaa, joka on väriltään beigeä. Muistan järkytykseni, kun äiti yritti saada minut ja siskoni syömään enemmän vihreää ja alkoi lisätä kinkkukermakastikkeen joukkoon herneitä.”
Luen reseptin läpi ja sävellän oman versioni
Nykyään Kirsikka inspiroituu nimenomaan yksinkertaisesta kasvisruoasta. Hyviä ja nopeasti valmistuvia ruokia hän on löytänyt englantilaisen Nigel Slaterin Real fast food -kirjasta. Ottolenghin Simple-kirjan tomaatti-riisivuoasta on tullut yksi suosikkiresepteistä, joka sopii lisukkeeksi tai vaikka sellaisenaan nautittavaksi.
”Olen keittiössä paljon suurpiirteisempi kuin mieheni Tuukka. Hän noudattaa tarkoin reseptejä, minä taas luen ohjeen kerran ja sävellän”, Kirsikka tunnustaa huvittuneena ja muistaa, että erot näkyivät jo suhteen alkuvaiheessa.
”Tuukka teki vaikutuksen kampasimpukoilla. Minun bravuurini oli aina pakastealtaan couscous, jonka paistoin ja tarjoilin makean chilikastikkeen kanssa. Pidin sitä todella eksoottisena ruokana.”
Vaikka ruoanlaittotaidot ovat vuosien varrella parantuneet, Kirsikka arvelee olevansa keittiössä yhä varsin sotkuinen kokki.
Toisaalta onnistuneimmat illalliset eivät Kirsikan mielestä usein synnykään kiiltävistä tasoista ja täydellisistä 12 ruokalajin kattauksista. Pöydän ääreen istahtavat ihmiset tekevät taian.
”Meillä oli Tuukan kanssa tapana järjestää ruokajuhlia ensimmäisessä yhteisessä kodissamme, pienessä Kallion yksiössä, jonne kaikki ystävät olivat tervetulleita. Tuoleja ei ollut kaikille, joten osa vieraista istui aina jossain pyykkikorin päällä. Silti tunnelma oli mahtava.”
Ruokakulttuurit kiinnostavat
Nuorempana Kirsikka opiskeli kenkäsuunnittelijaksi Lontoossa ja ehti asua vuoden myös Los Angelesissa, jossa hän kävi usein muun muassa tuottajien ruokatoreilla.
”Los Angelesin ruokakulttuuri on monipuolinen jo monikulttuurisen väestön ansiosta. Nautin siellä varsinkin tuoreista kasviksista ja merenelävistä, joita oli saatavilla ympäri vuoden. Kauden kasvikset ovat Suomessakin suuri intohimoni.”
Vuodet maailmalla ovat auttaneet Kirsikkaa ymmärtämään, millainen merkitys ruokaperinteillä on identiteetin vahvistajana ja ihmisten yhdistäjänä.
”Ruokaan ja syömiseen liittyy niin paljon hauskoja tapoja ja rituaaleja, että niiden kautta oppii aina jotain uutta alueesta ja sen ihmisistä. Ruoka voi rikastuttaa elämää monella tavalla.”
Vieraat ruokakulttuurit herättävät Kirsikan uteliaisuuden yhä, mutta niiden tutkiminen ei vaadi enää jatkuvaa matkustamista tai uusien elämyksien jahtaamista. Ajattelutapa näkyy myös tulevassa joulupöydässä, jossa Kirsikka aikoo satsata määrän sijasta laatuun.
”Olen onnellinen, jos saan mätileivän ja äidin tekemää lihapiirakkaa puljonkiliemessä.”
Ne maistuisivat varmasti Martha Stewarthillekin.
Teksti: Sanna Wallenius, kuvat: Jirina Alanko
Kuka
38-vuotias juontaja, stylisti ja podcast-juontaja. Asuu Helsingissä puolisonsa Tuukka Koiviston sekä 5- ja 4-vuotiaiden poikiensa kanssa.
Haave
Asua vuosi mökillä ja omistautua vain puutarhanhoidolle.
Julkisuudessa
Juontaa Tuplakääk-podcastia yhdessä Enni Koistisen kanssa. Uudet jaksot Podme-palvelussa joka tiistai.