Maija Silvennoinen suosii lähiruokaa

Ravintoloitsija sekä Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Maija Silvennoisella on missio. Hän puolustaa kotimaista maataloutta sekä laadukasta, lähellä tuotettua ruokaa.

Pihatie johtaa jyhkeiden havupuiden lomitse punahongan värisen hirsitalon pihaan. Rinteeseen sijoittuva rakennus sulautuu kauniisti osaksi Saarijärven Tarvaalan metsämaisemaa. Maija Silvennoinen, 55, kertoo unelmoineensa talon rakentamisesta juuri tälle paikalle jo pikkutyttönä.

Haave toteutui vajaat 20 vuotta sitten. Naapuriin ovat kohonneet veljien talot ja lapsuudenkoti on kivenheiton päässä. Sitä emännöi edelleen Silvennoisen äiti.

Hirsikodin valmistuessa Silvennoinen veti suuren suosion saanutta Bon Appétit -ruokaohjelmaa, joka pyöri MTV3:lla vuosikymmenen ajan. Noina vuosina Silvennoisen elämää ohjasi täyteen buukattu kalenteri. Televisiotyön ohella hän toimi ravintoloitsijana ja kirjoitti ruokakirjoja sekä lehtiartikkeleita.

Kiireisten vuosien jälkeen Silvennoinen on hidastanut tahtia. Hänen olemuksestaan välittyykin seesteisyys ja rauha – mieleinen tapa elämiseen on löytynyt.

”Olen tehnyt raskasta työtä periksiantamattomalla asenteella. Kun ikää kertyy, pitää pysähtyä nauttimaan. Elän nyt hienoa vaihetta. Minulla on aikaa ja mahdollisuuksia tehdä mitä haluan. Luonnon keskellä koen olevani turvassa ja voin hyvin”, Silvennoinen sanoo ja katsoo keittiön suurista ikkunoista avautuvaa peltomaisemaa.

Tyytyväiset asiakkaat tuovat onnen

Silvennoisen rentoon arkeen kuuluvat kotitoimistossa vietetyt päivät. Työkavereina häärivät Havannankoirat, jotka täyttävät kotoa muuttaneiden lasten, Sara-Sofian, 18, ja Rikun, 28, jättämän tyhjiön. Karvakorvat myös varmistavat, että emäntä lähtee vähintään kerran päivässä ulkoilemaan.

”Teen joka päivä tunnin lenkin metsässä hiihtäen, lumikenkäillen tai sauvakävellen. Kesällä uin ja pyöräilen.”

Oloneuvosta Silvennoisesta ei kuitenkaan saa. Päätyökseen hän pyörittää vegaanista kasvisravintola Katriinaa Jyväskylässä. Lisäksi hän pitää ruokakursseja ja luentoja.

”Ravintolan arjesta vastaavat pääasiassa kaksi osaavaa työntekijääni. Itse hoidan hallintopuolen ja suunnittelen ruokalistat. On upeaa, kun pystyn tarjoamaan asiakkaille uusia makuelämyksiä ja näen heidän nauttivan ruoastamme.”

Intohimo ruokaan syntyi lapsuudessa

Sydämenasiakseen Silvennoinen kokee puheenjohtajan pestinsä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:ssä. Yhdistys on mukana Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön ELO:n vetämässä Syödään yhdessä -hankkeessa, joka ohjaa 100-vuotiaan Suomen kansalaisia takaisin yhteisten ruokahetkien ja laadukkaan ruoan pariin. Nämä aiheet Silvennoinen kokee tärkeiksi, sillä hänen lapsuudessaan laadukas ruoka ja perheen yhteiset ruokahetket olivat arvossaan. Nykyään kiire saa ihmiset syömään erillään.

”Yhdessä syöminen on tärkeää, sillä se luo yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunnetta.”

Silvennoisen mukaan olemme palaamassa juurillemme laadukkaiden raaka-aineiden ja terveellisen sekä maistuvan ruoan pariin.

Silvennoisen lapsuudenkodissa ruoka valmistettiin oman tilan juureksista ja viljasta, metsästä poimituista sienistä ja marjoista sekä lähijärvestä pyydetyistä kaloista, aina kauden raaka-aineista.

”Äidin ja mummon kanssa keittiössä puuhaillessa minulle syttyi palo ruoanvalmistukseen. Oivalsin laadukkaiden raaka-aineiden merkityksen ja opin valitsemaan ruoanvalmistusmenetelmät, joilla saadaan raaka-aineista parhaat ominaisuudet esiin.”

Arvostus ruoanvalmistusperinteitä kohtaan näkyy Silvennoisen kirjoissa. Kaikista

23 kirjasta tärkeimmäksi Silvennoinen nimeää viimeisimmän teoksensa, Ruiskirjan, jonka hän on omistanut mummolleen.

”Kotonamme käytettiin paljon ruista. Karjalainen mummoni teki siitä puurot, leivät ja jopa kakut. Halusin tuoda kirjassa esiin rukiin monipuolisuutta.”

Lähiruuan puolestapuhuja

Silvennoinen oppi lapsuudessaan arvostamaan omalta tilalta saatua ruokaa. Iän karttuessa hänen näkemyksensä lähiruoan merkityksestä on vankistunut. Silvennoinen näkee tehtäväkseen kertoa kotimaisen maatalouden ja laadukkaan lähellä tuotetun ruuan ilosanomaa. Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtajana Silvennoisella on hyvä mahdollisuus edistää niin lähiruoan kuin maatalousyrittäjienkin asemaa.

”Kun käytämme lähiruokaa, tuemme vanhinta elinkeinoamme, joka todella tarvitsee elpyäkseen meidän jokaisen tuen. Lähiruoan hyödyntämisessä on myös valtavasti etuja. Tiedämme tarkkaan ruoan alkuperän. Saamme myös ruoan käyttöömme nopeasti, joten se on aina tuoretta, maukasta ja ravintorikasta. Kuljetusmatkatkin jäävät lyhyiksi, jolloin säästetään rahaa ja luontoa.”

Teksti Tuomas Lehtonen, kuvat Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lue myös heistä