Matilda Castren tähtää golfin huipulle

Jos asioit Espoon Tapiolan Alkossa jouluna 2018, saatoit saada palvelua tulevalta huippugolfaajalta.

”Golf on yksilölaji, jossa palkka tulee menestyksen mukaan. Pari vuotta sitten peli ei kulkenut, joten rahapulassa etsin töitä. Olen aina ollut kiinnostunut viineistä ja olin kuullut kavereilta, että Alkossa on kiva olla töissä. Hain ja pääsin sinne jouluapulaiseksi,” Matilda Castren muistelee.  

Sen jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon. Noin vuosi Alko-pestinsä jälkeen nuori golfari läpäisi LPGA-kiertueen karsinnat, ja noin vuoden kuluttua siitä hän voitti Symetra Tourilla uransa ensimmäisen turnauksen. Sitten häntä alettiinkin lajipiireissä kutsua jo sensaatioksi.   

Alkossa Matildan tähtihetki oli se, kun hän rohkaistui neuvomaan asiakasta viinivalinnassa itse, kysymättä apua kollegalta.  

”Asiakas pyysi vinkkiä punaviinistä, joka sopisi lampaanlihan kanssa. Oli mahtava tunne, kun hän valitsi ehdottamani viinin.”  

Miten viiniharrastus ja urheilijan kurinalainen elämä sopivat yhteen?  

Matilda Castren asuu Kaliforniassa, San Diegossa. Puitteet ovat mainiot sekä harjoittelulle että viinitietojen kartuttamiselle.  

”Olen käynyt lähiseudun viinitiloilla, mutta erityisesti toivon pääseväni Pohjois-Kalifornian Napa Valleyyn. Täkäläinen chardonnay on lempiviinini. Pidän myös pinot grigiosta ja cabernet sauvignonista.”  

Hän juo viiniä kerrallaan lasillisen, korkeintaan kaksi – ja yleensä vain alkuviikosta, sillä kisojen yhteyteen alkoholi ei sovi edes pieninä määrinä. Vettä sen sijaan tulee juotua paljon.  

”En koskaan nauti alkoholia kisoja edeltävänä iltana enkä käytä alkoholia palautumiseen. Hyvä ruoka ja lepo ovat parhaita palautumiskeinoja.”  

Urheilijan ruokavalio­ koostuu kalasta, varsinkin tuoreesta tonnikalasta ja lohesta. Lautasella on paljon vihanneksia ja riisiä tai pastaa. Kisan aikana ener­giaa saa kahdesta banaanista ja proteiinipatukasta. Mukana on myös pähkinöitä sekä Beef Turkeyta eli kuivattua lihaa.  

”Toivoisin osaavani itse valmistaa gourmet-ruokia, mutta aikaa opetteluun ei yksinkertaisesti ole.”  

Matilda Castrenin pisin ajomatka kisoihin kesti 14 tuntia. Rankasta ohjelmasta huolimatta hän nauttii.  

”Pari vuotta sitten en olisi uskonut, että olisin tässä nyt. Toivottavasti lähitulevaisuus tuo lisää iloisia yllätyksiä.”  


Teksti Anu Mäkelä, kuva Markku Ulander / Lehtikuva
Kuka?

Matilda Castren on 26-vuotias golfin ammattilainen. 

Asuu: Yhdysvalloissa poikaystävänsä Danielin kanssa. 

Tavoite: Päästä edustamaan Suomea Tokion olympialaisiin.

Sinua voisi myös kiinnostaa