Meri-Tuuli Väntsi arvostaa suomalaista ruokaa

Suomalainen ruoka on paitsi hyvää, myös laadukasta. Kokki Meri-Tuuli Väntsi (os. Lindström) on innoissaan siitä, että käsin tekeminen ja artisaanivalmistus ovat nouseva trendi.

Helsinkiläinen kokki ja ruoka-alan monitoiminainen Meri-Tuuli Väntsi rakastaa reissaamista. Lukuisat matkat eri puolille maailmaa ovat saaneet hänet huomaamaan, että Suomessa on selvästi vähemmän yhdessä jaettuja ruokahetkiä kuin muualla. Siksi Väntsi on ollut erityisen mielissään siitä, että vuosi 2017 on ollut meillä yhdessä syömisen teemavuosi.

”Yhdessä syömisen ilmiö on ollut jo monta vuotta kuplimassa pinnan alla. Tämä on täydellinen aika tuoda sitä enemmän esiin. Minulle itselleni ruoka ja yhdessä syöminen ovat aina olleet nautinto ja yksi syy elää. Jaan ateriani mieluiten perheen ja ystävien kanssa ja saatan järjestää kotiini illalliskutsut vaikka päivän varoitusajalla”, Meri-Tuuli Väntsi juttelee.

Hän on suurella ilolla pannut merkille myös suomalaisessa ruokapuheessa tapahtuneen muutoksen. ”Olen surullisena seurannut, miten keskustelumme on pitkään keskittynyt ruoan puhtauteen, turvallisuuteen ja jäljitettävyyteen, kun taas nautinto ja kulttuuri ovat jääneet puheissa vähemmälle. On todella ihanaa, että nyt puhutaan yhä enemmän myös siitä, miltä ruoka maistuu.”

Väntsin mielestä meillä voisi olla kansallisylpeyttä omaa ruokaamme kohtaan paljon nykyistä reippaamminkin. Monet kotimaiset raaka-aineemme ovat yksinkertaisia ja helppokäyttöisiä, joten niistä on mutkatonta valmistaa ruokaa. 

”Rakastan kevättalven kovakuoristen perunoiden multaista makua ja juuriselleriä, jonka paahdan uunissa ja maustan muun muassa kuminalla ja väkiviinaetikalla. Resepti on bravuurini, jota myös asiakkaani kyselevät. Suomalaista savupalvikinkkua käytän esimerkiksi lihakeittoon. Se antaa keitolle mielettömän hyvän maun.”

Meri-Tuuli Väntsi: Tinkimätön työ maistuu tuotteissa

Meri-Tuuli Väntsin mukaan suomalainen ruoka- ja juomaosaaminen on korkeatasoista. Meillä on paljon laadukkaita, mutta silti kohtuuhintaisia ravintoloita, joissa saa elämyksellistä ruokaa ja rahoilleen vastinetta. Meillä on innovatiivisia ruoka-alan yrittäjiä, jotka seuraavat omaa intohimoaan ja kehittävät uusia ruoka- ja juomatuotteita.

”Varsinkin käsin tekemisen arvostus on lisääntymässä. Esimerkiksi suomalaisten käsityöläis­oluiden ja -siiderien kysyntä on pelkkää nousua. Vihdoin ymmärretään se arvo, joka käsin tehdyllä ruoka- ja juomatuotteella on. Kova työ, tinkimättömyys ja rakkaus tekemiseen maistuvat myös tuotteissa. Olen onnellinen, että kaikki tämä on tapahtumassa.”

Teksti Krista Korpela-Kosonen Kuva Vesa Tyni

Meri-Tuuli Väntsi (os. Lindström)
  • Helsinkiläinen kokki ja ruoka-alan yrittäjä.

  • Viikoittainen Ruokatunti-ohjelma Radio Helsingissä yhdessä Pipsa Hurmerinnan kanssa. Samalta kaksikolta tulee keväällä 2018 yhteinen ruokaohjelma televisioon sekä ohjelmaan pohjautuva ruokakirja.

  • Meri-Tuuli Väntsi on aikaisemmin julkaissut kirjat Pataruokaa (2016) ja Mökin keittokirja (2015).