Baarimestari ja Helsinki Drink Festivalin perustaja Mika Koivula: "Drink less but better"

Baarimestari, yrittäjä ja Helsinki Drink Festivalin perustaja Mika Koivulan mielestä nautinnollisin cocktail on yksinkertainen. Resepti siihen syntyy kokeilemalla ja maistamalla.

Miten olet löytänyt cocktailien pariin?

Tein opiskeluaikana töitä yökerhossa. Suunnittelin ja kirjoitin uudet drinkkireseptit ranteeseeni ja suosittelin niitä kaikille, jotka tilasivat ”jotain kivaa”. Samalla opin uusia juomia. Kaikissa työskentelemissäni ravintoloissa oli hieman erilainen drinkkikulttuuri. Näin löysin oman tyylini ja filosofiani.

Millainen juoma- ja ruokafilosofia sinulla on?

Laadukas, puhdas, tuore ja yksinkertainen. Siksi pidän niin paljon klassikko-cocktaileista. Niiden maut ja valmistustapa ovat suoraviivaisia mutta lopputulos on moniulotteinen. Myös ruoan pitää olla yksinkertaista ja maistuvaa.

Voiko cocktaileja nauttia ruoan kera?

Voi, mutta onnistuminen on vaikeaa. Maailmalla on muutamia ravintola, jotka tekevät sitä taidokkaasti. Esimerkiksi Singaporen Tippling Clubin juomapaketeissa sekoitetaan viinejä, oluita ja cocktaileja. Ruoan kanssa yhdistettävät cocktailit eivät taas välttämättä toimi yksinään, sillä ne ovat ruoan makujen täydentäjiä.

Mikä on cocktail-kulttuurissa nyt trendikästä maailmalla?

Kestävä kehitys ja yksinkertaisuus. Raaka-aineista otetaan kaikki hyöty irti ja jätteiden määrää pyritään pienentämään. Hienona esimerkkinä on muovipilleistä luopuminen. Lisäksi cocktaileissa suositaan nyt mietoja alkoholeja, sillä juomalla haetaan elämystä ja nautintoa, ei humaltumista. Nämä trendit alkavat näkyä myös Suomessa.

Mitä ensi kesänä kannattaa suosia juomissa?

Väkevöityjä viinejä, sherryjä ja vermutteja, niissä on käyttämätöntä potentiaalia. Kannattaa kehittää omia sekoituksia ja inspiroitua klassikoista, kuten spritzeistä, americanosta, hugosta tai vielä yksinkertaisemmasta bianco tonicista. Yksinkertainen on hyvää. Makuaistimme on rajallinen, emmekä pidä siitä mitä emme ymmärrä, eli maista.

Teksti Jaana Kalliokoski, kuva Antero Semi