Mika Rampa tuo uutta pilkettä perinneruokiin

Mika Rampa on kokki, ruokabloggaaja, kirjailija ja freelancer-ruokatoimittaja, jonka mielestä perinneruoista voi mainiosti muokata uusia makuelämyksiä.

Millainen on ruokafilosofiasi?

Arvostan aitoja makuja, joiden pääosassa ovat raaka-aineet. Rakastan käyttää tuoreita yrttejä, ja ne ovatkin usein ainoat mausteet suolan ja pippurin lisäksi. En valmista samaa ruokaa toista kertaa, ellei se ole erittäin hyvää ja haluan tarjota sitä vieraille.

Suomen luonto ja sen antimet ovat minulle rakkaita ja ehtymätön inspiraation lähde. Olen kasvanut maaseudulla, ja jo lapsena opin keräämään raaka-aineet luonnosta. Villiyritit, sienet ja marjat kerään edelleen lapsuuteni tutuista maisemista.

Mistä sait innostuksen perinneruokiin?

Olipa kerran vapaa viikonloppu ja puolihuolimaton kommentti ”pitäisikö noista omenoista tehdä jotain?” Pienen pohdiskelun jälkeen ajatus omenapiirakasta oli jo laukannut ruisleipään, saaristolaisleipään ja muutamaan muuhun ruokaan.

Suomalaiset perinneruoat ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Opettelin valmistamaan niitä mahdollisimman alkuperäisillä resepteillä, ja ystäväni Antti kirjoitti tekemiseni blogiin. Jossain vaiheessa aloin kokeilla perinneruoissa uusia makuyhdistelmiä ja kehitellä niistä täysin uudenlaisia versioita. Eräällä automatkalla heitetty letkautus ”perinne­ruokaa prkl!” oli lähtölaukaus uudelle ruokablogilleni, jossa rajana on ollut vain mielikuvitus.

Mikä perinneruoissa viehättää?

Kaikkien rakastamat perinneruoat ovat hyvä lähtökohta uusille mauille ja muodoille. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat esimerkiksi pikakaalikääryleet, jotka valmistuvat hetkessä muffinipellillä. Toinen blogini megasuosikki on porkkana­kakku-kääretorttu. Kaikki rakastavat kääretorttuja ja porkkanakakkua, joten tästä tuli selvä hitti. Sen sijaan peltikarjalanpiirakka aiheutti ison kohun ja suututti monen lukijan. Tosin se sai myös paljon positiivista palautetta. Olen myös kokeillut sushia karjalanpiirakan muodossa.

Mistä löydät ideat uusiin ruokiin ja resepteihin?

Minulla on listattuna suomalaisia perinneruokia ja ­vakiintuneita klassikkoja, jotka suomalaiset ovat ottaneet omikseen. Näihin ruokiin on hauska kajota. Pidän listaa mielenkiintoisista ideoista, joihin törmään, ja yhdistelen uutta ja vanhaa hauskoiksi ruoiksi. Toiset luomukset menevät suoraan ö-mappiin niiden jännittävän maun puolesta. Toisista sen sijaan syntyy jopa klassikkoja.

Onko sinulla lempiraaka-ainetta?

Punajuuri ja sienet. Punajuurireseptejä on blogissani valtavasti, samoin sieni. Punajuuri tarte tatin on suosikkini, joka sopii hyvin vaikka pikkujouluihin. Myös kurpitsa on yksi suosikeistani. Tavallaan kaikki suomalaiset syksyiset ja sadonkorjuun raaka-aineet ovat lähellä sydäntäni.

Mikä on paras makuyhdistelmäsi?

Raparperi-lakritsipavlova on erittäin toimiva. Kirpsakka raparperi toimii hyvin täyteläisen lakritsikastikkeen kanssa.

Paras makumuistosi?

Mummin tekemät muurinpohjaletut itsetehdyllä mansikkahillolla on paras ruokamuisto lapsuudesta. Uusista makuelämyksistä on vaikea löytää ehdotonta ykköstä.

Teksti Marina Ahlberg, kuva Satu Nyström