Noora Rädyn luottoresepti

Jääkiekkomaalivahti Noora Räty on ainoa laatuaan: hän edustaa yksin sukupuoltaan miesten sarjassa Mestiksessä. Räty käynnistää päivänsä proteiinipannukakuilla.

Mikä on hyvän ruoan merkitys urheilijalle?

Syön riisiä, kanaa, lihaa ja muita hyvinkin tavallisia ruokalajeja, vaikkakin viime kesän jälkeen rupesin vähentämään gluteenia ruokavaliossa. Olo tuntui silloin niin turvonneelta. Nyt olen selvästi energisempi, ja vatsakin toimii paremmin. En ole oikeastaan mikään ruokahifistelijä. Yleensä teen koko viikon ruoat valmiiksi jo viikonloppuna. Syön siksi, että täytyy – siis elääkseni.

Onko pelikauden ruoka erilaista kuin vapaalla?

Jos käynnissä ei ole pelikausi, niin käynnissä on treenikausi, eli lähes aina pitää olla liikkeellä. Keväisin pelikauden jälkeen pidän kuukauden loman ruokavalion tarkkailusta, kun lähden Minnesotaan valmentamaan jääkiekkoilijoita.

Millä ruoalla ja juomalla herkuttelet?

Sushilla. Minnesotassa on yksi tietty sushiravintola, johon menemme kerran viikossa. Myös Suomesta löytyy paljon sushibuffetteja. Erityisesti lohinigirit ovat herkkua, mutta oikeastaan kaikki sushit maistuvat – paitsi ne, joissa on tonnikalaa. Myös suklaa on pieni heikkouteni. Alkoholia en nauti kovinkaan usein, mutta kyllähän sitä joskus tulee otettua annos tai pari. Arkena juon enimmäkseen urheilujuomia ja kevytkolaa.

Mitä toivot tulevaisuudelta?

Lähitulevaisuuden suunnitelmissa ovat vuoden 2018 olympialaiset. Joskus myöhemmin haaveena olisi perustaa oma maalivahtikoulu Minnesotaan. Siellä laji kasvaa entisestään ja kysyntää riittää.

Luottoreseptisi?

Löysin proteiinipannukakkujen reseptin toissa vuonna, kun katselin televisiosta ruokaohjelmaa. Seuraavana päivänä kokeilin reseptiä muistini varassa, ja siitä lähtien se on kuulunut jokapäiväiseen elämääni. Syön pannukakkuja melkein joka aamu, kunhan vain ehdin tehdä niitä. Valmistamiseen menee kuitenkin vain viitisen minuuttia. Välillä vaihtelen reseptin ainesosia – tänään sitä, huomenna tätä. Aina en esimerkiksi laita kanelia. Proteiinijauhoissakin on paljon makueroja: esimerkiksi vaniljaproteiinijauhetta voisin hyvin kokeilla.

Lue myös heistä