Otso Sillanaukeen elämäntapa on nollahukka

Zero waste -kirjan kirjoittaja, bloggari ja kauppatieteilijä Otso Sillanaukee haluaa selvittää, millainen olisi Suomessa helposti toteutettava kestävämpi elämäntyyli.

Otso Sillanaukee, millainen on ruokafilosofiasi?

Kokeile ja tee – heitä vaikka hatusta! Opin laittamaan ruokaa kokeilemalla erilaisia reseptejä. Nykyisin haen vain inspiraatiota keittokirjoista ja keksin ruokia niitä valmistaessani. Tuoreiden raaka-­aineiden osalta filosofiani on ”niin läheltä ja sesongin mukaan kuin mahdollista”.

Miten kestävä kuluttaminen näkyy arjessasi?

Kulutan ensisijaisesti vain tarpeeseen ja kierrätettyä. Kieltäydyn kaikesta turhasta, kuten ylimääräisistä pakkauksista ja kertakäyttötavaroista. Uutta ostaessani suosin kotimaista, kierrätysmateriaaleista valmistettua ja laatua. Ruoanlaitossani vältän ruokahävikkiä viimeiseen asti. Kasvisten kuoret ja kannat päätyvät pakkaseen odottamaan kasvisliemen keittoa, ja ruokakaupassa käymisen sijaan haastan itseni valmistamaan ruokia siitä, mitä keittiöstä jo löytyy.

Miten tutustuit nollahukka-elämäntyyliin?

Jo pienenä opin lajittelemaan lapsuudenkotini roskat pieteetillä. Tapa seurasi mukana, kun muutin omaan ensim­mäiseen asuntooni. Opintojeni aikana huolestuin globaalista jäte- ja muoviongelmasta sekä ilmastonmuutoksesta. Halusin tehdä asialle jotain, sillä roskien lajittelu alkoi tuntua riittämättömältä. Etsin suuria tekoja, mutta samalla ylenkatsoin arkisia tekoja ja valintoja, jotka täyttivät kahdeksaa lajitteluastiaani.

Tutustuessani zero waste -käsitteeseen ajattelin ensimmäistä kertaa, miksi käyttäisin enemmän aikaa ja vaivaa lajittelemiseen, kun voisin vain olla tuottamatta jätettä. Aloitin kieltäytymällä muovipusseista ja -pulloista sekä take away -kupeista. Kolmisen vuotta myöhemmin kehitin nollahukka-elämäntyylin ja sain mahdutettua koko vuoden 2018 sekajätteeni puolen litran hillopurkkiin.

Mikä on lempiraaka-aineesi?

Ekstra-neitsytoliiviöljy. Käytän sitä päivittäin levitteenä, ruoan maustamiseen ja jopa leivontaan.

Mikä on paras makuyhdistelmäsi?

Sitruuna, valkosipuli ja timjami. Ne saavat melkeinpä minkä vaan maistumaan hyvältä ja toimivat vuodenajasta riippumatta. Kesällä tuoreet sitruunat ja timjami luovat lempeät maut kesäsalaattiin. Talvella saa taas tehtyä erinomaisen pastan näillä mausteilla. Reilu loraus hyvää ekstra-neitsyt­oliiviöljyä joukkoon ja – ai, että!

Teksti Marina Ahlberg, kuva Ville Rinne