Ravintola Gustav tuo uusia tuulia Rovaniemen ruokakulttuuriin

Ravintolan omistajiin kuuluva energinen parivaljakko Elisa Honkavuori ja Juha Eskelinen yhdistävät onnistuneesti työn ja lapsiperhearjen.

Rovaniemellä ravintoloiden kävijämäärät ovat pysyneet hyvinä myös koronapandemian aikana, vaikka ulkomailta saapuvat turistivirrat ovat hiipuneet. Liiketoiminta on jatkunut vireänä paikkakuntalaisten ja lähimatkailijoiden ansiosta, jotka ovat myös Elisa Honkavuoren ja Juha Eskelisen sekä pariskunnan yhtiökumppanin Roope Kotilan kiikarissa. He perustivat Rovaniemelle Kitchen & Bar Gustavin ja toivovat, että asiakkaat löytävät sinne vaikka suoraan marjametsästä.  

Rento ja helposti lähestyttävä ravintola Gustav  

”Haluamme, että Gustav on helposti lähestyttävä, niin että tänne voi tulla syömään vaikkapa tiistaina eikä vain viikonloppuna tai kerran vuodessa”, Juha Eskelinen kiteyttää.   

”Ajatus on, että tänne voi tulla miettimättä sen kummemmin, mitä pukee päälleen tai voiko tulla muksun kanssa”, Elisa Honkavuori jatkaa.  

Honkavuori ja Eskelinen tietävät omasta kokemuksesta, miten mukava on syödä ravintolassa, johon voi ottaa lapset mukaan. Heillä on kaksi lasta: kolmevuotias Noel Eskelinen ja vauva Edith Eskelinen. Lapset oppivat ravintolakäyttäytymistä pienestä pitäen, mutta kotona ollessa syödään tavallista kotiruokaa, jota valmistaa isä-Juha. Perheen äiti puolestaan hoitaa kodin siivouksen.  

Yksi työteliään ja aikaansaavan yrittäjäkaksikon salaisuuksista lieneekin se, että työnjako on selkeästi sovittu ja molemmat pysyvät tonteillaan. Gustavissa työnjako on ollut alusta asti se, että Honkavuori hoitaa sisustuksen ja hallinnolliset asiat, Eskelisen harteilla ovat yleisvastuu ja juomapuoli. Keittiömestari ja osakas Roope Kotila pitää keittiöpuolen kokonaisuuden visusti käsissään.   

”Lapset ovat pelastus kaaoksen keskellä. He pakottavat panemaan asiat tärkeysjärjestykseen”, Honkavuori sanoo.  

Pariskunta on tehokas tiimi  

35-vuotiaan Elisa Honkavuoren ja 38-vuotiaan Juha Eskelisen yhteinen tarina alkoi 2000-luvun alussa rovaniemeläisestä yökerhosta, kuinkas muutenkaan. Eskelinen oli baarimikkona, kun kaunis, tumma daami lähestyi häntä – ja muiskautti pusun.   

Rovaniemellä syntynyt Honkavuori oli opiskellut kauppatieteitä Oulun yliopistossa ja johtamista ja hallintotieteitä Lapin yliopistossa. Oulusta kotoisin oleva Eskelinen puolestaan valmistui liikunnanohjaajaksi Lapin ammattikorkeakoulusta. Opintojen ohessa hän oli sukeltanut ravintolamaailmaan ja suorittanut tarjoilijan ja baarimestarin ammattitutkinnot. Pariskunnan häitä vietettiin vuonna 2017 ravintoloitsijoille sopivasti Champagnen alueella Ranskassa.   

Pariskunta matkusteli paljon, nautti hyvästä ruoasta ja juomasta ja tutustui ravintoloihin eri puolilla maailmaa. Heistä hitsautui toisiaan tukeva ja täydentävä tiimi, jonka laaja ystäväpiiri jakoi kiinnostuksen hyvin valmistettuun ruokaan ja laadukkaisiin juomiin. Niinpä myös ravintola Gustavin leipiin siirtyi joukko heidän tuttujaan, huippuosaajia pääkaupunkiseudulta.  

Nykyisen lapsiperhearkensa ohessa pariskunta ehtii pyörittää Gustavin lisäksi kahta muuta rovaniemeläistä ravitsemusliikettä: Yucaa ja Cafe & Bar 21:tä. Yhteistä ravintolakokemusta heille on karttunut kahdeksan vuoden ajalta. Vuosiin on mahtunut myös yhteinen epäonnistuminen ja siitä saatu arvokas kokemus.  

”Perustimme viisi vuotta sitten Rovaniemelle uudenlaisen yökerhon, Sfäärin. Halusimme tarjota paikan, joka satsasi palveluihin ja viihtymiseen kovan biletyksen sijaan, mutta aika ei ollut siihen vielä kypsä. Saimme yökerhon myytyä ja selvisimme kuivin jaloin”, Honkavuori kertoo.

Gustavin ruokalista on kuin olisi ulkomailla  

Gustavia luodessa ei myöskään haluttu toistaa muiden ideoita, vaan luoda jotain ihan oman näköistä. Honkavuori ja Eskelinen olivat havainneet Lapin porttina tunnetun kaupungin ravintolavalikoimassa aukon, jonka Gustav voisi täyttää. Moni rovaniemeläinen ravintola on heidän mielestään keskittynyt pohjoisiin makuihin suunnaten tarjontansa pitkälti matkailijoille. Gustavin linja on toinen.   

”Halusimme eroon siitä Rovaniemi-imagosta, joka keskittyy lappilaiseen, turisteille suunnattuun ruokaan. Keittiössämme on vaikutteita joka puolelta maailmaa ja vapauksia tehdä mitä vain. Ruokalista elää”, selostaa Eskelinen.  

”Kuin olisi tullut ulkomaille” on näille ravintoloitsijoille paras kiitos, ja tuon lausahduksen he ovatkin ilokseen kuulleet jo monta kertaa.  

Gustavin ottamat vapaudet näkyvät harkituista yksityiskohdista, muun muassa omintakeisesta ruokalistasta. Valikoimaa ei kuvailla parilla rivillä, vaan sen sijaan käytetään maailman vanhinta yhteenkuuluvaisuutta tukevaa keinoa: tarinaa. Esimerkiksi lohi-ceviche esitellään ruokalistassa näin:   

Gustav tarjoilee limellä kypsytettyä Etelä-Amerikan herkkua kernaasti niin arkena kuin pyhänä villiriisin ja aromikkaan fenkolisalaatin kera. Itse tehty tilliöljy saa miehen onnesta soikeaksi, minkä vuoksi sitä on lisätty myös tähän annokseen.  

Elisa Honkavuori vastaa myös ravintolan sisustuksesta.    

Kuvitteellinen herra Gustav  

Mystinen Gustav on kuvitteellinen hahmo, mutta ei täysin tuulesta temmattu. Ravintolan nimi on saanut innoituksensa naapuritalon Osuuspankin suunnittelijasta Knut Gustaf Strandbergistä. Ravintoloitsijoiden mielestä oli tärkeä luoda kytkös kaupungin historiaan.   

”Ravintolaamme ei ole tehty vain pariksi vuodeksi, vaan pitkälle eteenpäin”, perustelee Eskelinen.   

Mieluinen tulevaisuudennäkymä olisi vaikkapa se, jos Noel saisi aikanaan kipinän ravintola-alasta ja haluaisi oppiin Gustaviin. Toistaiseksi isä ja poika kokkailevat yhdessä oman kodin keittiössä; isä oikean ja kolmivuotias leikkikeittiönsä ääressä.  

  

Juha Eskelisen kotiruoan kulmakivet  

Pitsa  

Kesällä grillissä ja talvella uunissa paistuu kirsikkatomaateilla, paprikalla, sienillä, pepperonilla ja mozzarellalla kuorrutettu, ruispohjaan tehty pitsa. Kokki juo kyytipoikana raikasta rieslingiä.  

Jauhelihakeitto  

Kasvisliemessä keitetyt porkkanat, lanttu, selleri, perunat ja purjosipuli ruskistetun vähärasvaisen naudanjauhelihan kanssa on klassikko. Kylkeen tuoretta leipää voin ja juuston kera sekä lasillinen kylmää maitoa.  

Grillattu lohi  

Uusien perunoiden ja vihannesten sekä voi-sipulikastikkeen kera tarjoiltu grillattu lohi maistuu taivaalliselta chablis'n kera.    

Teksti Helen Partti, Kuvat Jouni Porsanger

Sinua voisi myös kiinnostaa