
Robin Packalen on koukussa korealaisiin makuihin
Robin Packalen innostui Soulissa asuessaan korealaisesta ruoasta. Ennakkoluulottoman maistelijan kaapista löytyy aina chiliä ja yrttejä.
Kolme kuukautta yhtä syömisen juhlaa. Sellaisena on jäänyt mieleen viime kevät, jonka Robin Packalen vietti Etelä-Koreassa. Alunperin laulajan houkutteli pääkaupunki Souliin populaarimusiikin kiehtova koneisto, johon hän halusi tutustua. Eteläkorealainen K-pop on onnistunut valloittamaan maailman ja tuonut samalla länsimarkkinoille liudan muitakin ilmiöitä.
Ruoka on niistä yksi. Suomessakin on innostuttu korealaisesta ruoasta, ja ravintoloiden listalta löytyy muun muassa perinteistä bibimbapia. Kulhoruoka kasataan usein riisistä tai nuudelista, marinoidusta naudanlihasta, paistetusta kananmunasta, kimchi-kaalista ja muista kasviksista. Mausteiden kulmakiviä ovat seesamiöljy, gochujang-tahna, sokeri, valkosipuli ja soijakastike.
Robinia kiehtoo korealaisessa keittiössä ruokien yksinkertaisuus.
”Tykkään siitä, että maistuvan annoksen saa valmistettua suhteellisen nopeasti ja helposti yksikertaisista raaka-aineista. Soulin kadut ovat täynnä ravintoloita, joissa voi syödä hyvin muutamalla eurolla.”
Yksi Robinin suosikeista on nuudelikeitto, naengmyeon, jonka arvioidaan syntyneen jo vuosisatoja sitten Pohjois-Korean puolella.
”Naengmyeon tarjoillaan usein kylmänä ja liemen joukkoon saatetaan laittaa jäämurskaa. Keitto on suosittua kesäkuukausina, mutta moni tykkää syödä sitä ympäri vuoden. Löysin juuri reseptin, jota haluan testata seuraavaksi. Siihen tuovat raikkautta kurkku ja päärynä.”
Pyrin aina maistamaan kaikkea
Ruokapöydässä Robin on ennakkoluuloton kokeilija. Soulissa hän päätyi maistamaan elävää mustekalaa, joka oli maustettu vain seesamiöljyllä ja suolalla.
”Ruoka on oleellinen osa korealaista kulttuuria. Kun olin vieraana parissa sikäläisessä tv-ohjelmassa, he halusivat minun testaavan paikallisia herkkuja ja seurailivat reaktioitani. Pyrinkin kohteliaasti aina maistamaan kaikkea.”
Aasiaan Robin on perehtynyt viimeisen vuoden aikana laajemmaltikin, sillä hän on kiertänyt mukana norjalaisen dj Alan Walkerin kiertueella Etelä-Korean lisäksi Intiassa, Kiinassa, Singaporessa ja Indonesiassa.
”Tutustuimme Alanin kanssa kolme vuotta sitten, kun esiinnyimme yhdessä MTV:n Posse-ohjelmassa. Ystävystyimme ja päädyin sitä kautta mukaan esiintymään Walkerworld-kiertueelle. Jatkan mukana tänäkin vuonna.”
Kiertueella ruokailua säätelevät usein aikataulut ja keikkapaikkojen sijainti. Robin kertoo, että
Intiassa tuotantoryhmä söi pääasiassa hotellien ravintoloissa varmistuakseen ruoan hygieenisyydestä.
”Erikoisin ruokakokemus tapahtui viime vuonna Kiinassa. Menimme Alanin kanssa ravintolaan, jossa ruoka valmistettiin fonduetyyppisesti hot pot -liemeen pöydässä. Siellä tulin maistaneeksi muun muassa sian aivoja.”
Isän kokkausvuorolla ei ollut yllätyksiä
Lapsuudenkodista Robinin mieleen ovat jääneet varsinkin äidin valmistamat pataruoat, jotka kypsyivät uunissa meheviksi. Usein ruoanlaittoon osallistui koko perhe ja Robin pääsi myös sisarustensa kanssa keittiöön pilkkomaan ja hämmentämään.
”Vanhemmilla oli arjen pyörittämisessä aikamoinen homma, sillä meitä lapsia on neljä ja kaikilla oli omat harrastuksensa.”
Kun osui isän kokkausvuoro, menun saattoi etukäteen arvata.
”Silloin söimme spagetti bolognesea, jota ei todellakaan tehty mihinkään Mutti-kastikkeeseen. Isä käytti aina valmiita einespussiaineksia ja lisäsi niihin vain veden ja jauhelihan”, Robin kertoo nauraen.
Toisaalta hän sanoo itsekin suosivansa arkisin nopeasti valmistuvia ruokia, sillä keikkailu tekee elämästä epäsäännöllistä. Robin asuu nykyään omassa kodissaan Helsingissä.
”Esimerkiksi tällä hetkellä jääkaapistani löytyy vain kalkkunapaketti, voita, kokispullo, valkosipulimurskaa, majoneesia ja sriracha-kastiketta. Eilen pyöräytin nopean kanapastan.”
Robinin kaapissa on aina chiliä, grillimaustetta sekä umamia, joka tuo ruokiin täyteläisen vivahteen. Basilika ja korianteri ovat tuoreyrttisuosikit.
”Tykkään kyllä ruoanlaitosta. Kokatessa saatan usein kuunnella albumillisen musiikkia, koska se kestää sopivasti ruoanlaiton ajan. Viimeksi fiilistelin Mirellan levyä.”
Keittiövälineet täydentyvät pikkuhiljaa
Robin myöntää, että kodin keittiö on tyypillinen kokoelma sekalaisia hankintoja, joissa ei ole aina menty estetiikka edellä.
”Tein lapsuudenkodista lähtiessäni juuri sen tyypillisen virheen, että ostin kaikki astiat äkkiä ja halvalla. Nyt olen pikkuhiljaa alkanut uudistaa keittiövälineitä.”
Kaappeihin on jo päätynyt uusia Iittalan juomalaseja, japanilainen veitsisarja ja blenderi. Pizzauunista on tullut kaveri-iltojen hitti. Parasta niissä on kiireetön yhdessäolo.
”En käytä arkisin juurikaan alkoholia, mutta vapaapäivinä voin ottaa ruokaa laittaessa joskus asennusoluen tai sekoitella ginidrinkin. Kävimme bändin kanssa kerran yhden ginitislaamon maistelukierroksellekin keikkamatkalla.”
Robinin suosikkipizzaan päätyy usein mozzarellaa ja tomaatteja. Pizzataikinan täydellistä sitkoa hän ei sen sijaan ole vielä oppinut tekemään, vaan hyödyntää mieluiten valmispohjia.
”Ensimmäisestä pizzataikinastani tuli hirveä köntti, jonka läpi tomaattikastike meni niin, että koko uuni oli ihan käryssä. Nauroimme sitä kaverien kanssa ihan kippurassa.”
Toisaalta juuri siinä tiivistyykin Robinin mielestä kokkauksen idea.
”Ruoanlaitossa on vähän sama juttu kuin biisien teossa: hyvät raaka-aineet ovat kaiken a ja o, mutta niitä voi joutua testailemaan monta kertaa ennen kuin lopputulos on täydellinen.”
Teksti Sanna Wallenius, kuvat Jirina Alanko
26-vuotias laulaja, joka keikkailee sooloartistina Suomessa ja norjalaisen dj Alan Walkerin kanssa Aasiassa.
Motto
Asioilla on tapana järjestyä.
Julkisuudessa
Julkaissut 8 täyspitkää albumia, joista viimeisin, Punasel, ilmestyi marraskuussa 2024. Englanninkielinen albumi julkaistaan kevään 2025 aikana.