Sami Kuronen saa hyvän mielen, kun hurmaa ruoalla

Sami Kurosen keittiö on huomattavan siisti ja toimiva. Tyttären ollessa kotona hän valmistaa ruoan joka päivä tasan kello viideksi – tai tilaa noutoruokaa.

Puhelimen herätys soi kello 4.15. Sami Kurosella ei ole vuosiin ollut varaa torkuttaa, sillä Radio Aallon aamulähetys on alkanut kuudelta.

Aikaisina aamuina hän on napannut esimerkillisen siistin keittiönsä jääkaapista rahkan ja pakastimesta marjasekoituksen ja surauttanut itselleen nopean smoothien. Hän ei halua lähteä kotoa töihin syömättä mitään.

Keittiökoneita Kurosella ei ole juuri ollenkaan: vain blenderi ja kahvinkeitin. Päivän ensimmäisen kahvimukillisen hän nauttii kuitenkin vasta työpaikalla. Kahvia kuluu kolme mukillista päivässä, mutta Kuronen ei huomaa kofeiinin vaikutusta. Hän kertookin piristyvänsä mieluummin raittiissa ilmassa kuin kahvin avulla.

Työnkuvan muutos takaa, että nyt aamut voi aloittaa rauhallisemmin.

Ruokamuistoja vuosien takaa

Sami Kuronen tunnetaan pehmeä-äänisenä televisiokasvona ja radiojuontajana. Hänen tiukkaan tenttiinsä joutuvat Temptation Island –tosi-tv:n pariskunnat, ja myös radiossa hän puhuu parisuhteista Kurosen Grillissä -ohjelmassa.

Mikä ettei mies voisi perustaa oikeankin grillin. Hän haikailee vanhan ajan grilliherkkuja niin, että saattaa ajaa puolen tunnin matkan Nummelan AG-grillille saadakseen makkaraperunoita ja kyytipojaksi puoli litraa maitoa suoraan tölkistä. Annos taitaa olla hänen ainoa ruokapaheensa.

”Olen maitopoika. Kun käyn Turussa, kurvaan Kaarinassa Sepen grillille ja otan saman setin.”

Kotikeittiössä Kurosesta on kuoriutunut kelpo kokki: hän on julkaissut jopa keittokirjoja. Nuoruutensa hän vietti Uudessakaupungissa, eikä varsinaissuomalaisesta makumaailmasta jäänyt juuri muita muistoja kuin koulun kumiperunat ja veriruoat, joita hän kavahti.

Kesälomien alussa isovanhemmat hakivat Samin ja pikkuveli Pasin Ilomantsin Haukivaaraan. Ukin kuoltua Sami alkoi viettää kesiä mummon kanssa kaksin. Hanna-mummon näpeissä syntyivät itäsuomalaiset sultsinat ja vatruskat. Hellalla kiehui perunavelli ja uunissa hautuivat karjalanpaisti ja lihakukko. Voissa ja suolassa ei säästelty.

Lapsuuden kesien makumuistot ja tuoksut herkistävät Samin.

”Isäni täytti vastikään 70 vuotta. Hänen syntymäpäivilleen 90-vuotias Hanna oli pyöräyttänyt lihakukon yllätyksekseni.”

Käänteentekevää Kurosen kokkaamiselle oli asua Turussa Pasi-veljen lähellä. Kokiksi opiskelleen veljen keittiössä oli mukava istuskella ja seurata tämän työskentelyä.

”En ollut itse siihen mennessä kokannut perunoita kummempaa. Minusta on huumaavaa nähdä, kun joku osaa tehdä jotain käsillään.”

Veli alkoi neuvoa Samia, joka soitteli välillä omasta kodistaan kesken ruoanlaittonsa ja kyseli apua: ”Mitäs mä nyt?”

”Saan hyvän mielen onnistuessani loihtimaan jotain, jolla pystyn hurmaamaan pöytäseurueen.”

Terveelliset elämäntavat rytmittävät arkea

Joka toinen viikko Kurosen tilavassa poikamieskodissa asuu myös tytär Oona. Silloin isä pyrkii­ valmistamaan päivällisen joka päivä noin kello 17. Välillä työkiireet estävät keittiöpuuhat, jolloin tilataan pizzat tai muuta noutoruokaa. Viime aikoina isä ja tytär ovat innostuneet sushista.

Tytärtä varten on herkkukaappi, josta löytyy keksejä, irtokarkkeja ja suklaata. Kuronen ei yleensä suklaaseen koske, eikä Oonallakaan ole rajatonta pääsyä kaapin antimiin.

”Makeannälkääni riittää aterian jälkeen yksi turkinpippuri-karkki”, Sami Kuronen sanoo.

Kun hän kuusi vuotta sitten lopetti tupakanpolton, paino nousi makuaistin palautuessa kymmenen kiloa.

”Olin kolmikymppiseksi asti laiha luikku. Tupakoinnin lopettamisen jälkeen makkaraperunat alkoivat näkyä vatsalla, eivätkä kilot lähteneet sohvalla makaamalla.”

Kuronen palkkasi personal trainerin, ja liikunnasta tuli arkirutiini. Salilla käymisen ja lenkkeilyn myötä ruokavaliokin raikastui. Syömisestä tuli säännöllistä ja aiempaa monipuolisempaa.

”Vähensin huonoja hiilareita, lisäsin kasviksia, järkevöitin annoskokoja ja rasvojen laatua. Ruokien punnituksiin ja eväskipotteluun en suostunut. Haluan nauttia syömisestä ilman stressiä.”

Ruokaoivallus Temptation Islandilla

Temptation islandin kuvauksissa Sami Kuronen söi jopa viisi viikkoa luottoreseptinsä tapaista thaimaalaista ruokaa.

”Aluksi söin sitä puolipakotettuna. Sitten tajusin, miten tuoreet raaka-aineet, kala, merenelävät ja mausteet luovat mielettömän kokonaisuuden.”

Silti kotiin palattua oli hienoa ostaa savulohta, keittää perunoita ja valmistaa kermaviilikastike. Se on Kurosen suosikkiruokaa.

Tosi-tv:n nuoret juhlivat railakkaasti ja alkoholi on kuvioissa joka ilta.

”Alkoholi kuuluu suomalaiseen tapaan juhlia ja on mukana pari-kolmekymppisten mökkiviikonlopuissa. Televisio antaa Temppareiden juhlista kärjistetyn kuvan. Jos joku alkaa juopua liikaa, puutumme tilanteeseen. Harvoilla nuorilla on mökillä valvoja, kuten tuotannossamme on.”

Sami Kuronen korostaa, että ketään ei ohjelmassa kehoteta juomaan. Viime kausilla mukana onkin ollut osallistujia, jotka eivät juo alkoholia ollenkaan.

Keittiöremontin yhteydessä Kuronen hankki viinikaapin, joka jäi heti pieneksi. Nyt viiniä on parissakin kaapissa ja jääkaapissa on aina kylmänä kuohu- tai valkoviiniä.

Kuka?

  • Sami Kuronen
  • 47-vuotias 11-vuotiaan Oonan isä
  • Motto: Asioilla on tapana järjestyä. Hyvin usein jopa paremmin kuin ennen.

Julkisuudessa

  • Juontaja. Lukenut äänikirjaksi pokkarin Sensuellit iltasadut (Otava, 2020), jonka kirjoitti yhdessä Ilkka Ihamäen kanssa.

Teksti Ulla-Maija Paavilainen, kuva Antti Raatikainen

Sinua voisi myös kiinnostaa