Skifferin Tuomo Suoranta inspiroituu Itämerestä

Keittiöpäällikkö Tuomo Suoranta on mies ravintola Skifferin pidettyjen liuskojen eli pizzojen takana. Skifferin koti on siellä, missä Suorantakin mielellään viettää aikaa, Itämeren äärellä.

Jos Tuomo Suoranta ei olisi keittiöpäällikkö ja ravintola-alan yrittäjä, hän luultavasti veistäisi työkseen veneitä. Meri on Suorannalle tärkeä elementti, joka näkyy niin työssä kuin vapaa-ajalla.

Juuri Itämeren äärelle avautui vuonna 2010 Tuomo Suorannan ja Oskari Juvan ensimmäinen Skiffer-ravintola, joka tunnetaan omintakeisista pizzoistaan.

Liuskaluodon muotoinen pizza

Kaksikon orastava idea omasta ravintolasta sai alkunsa pari vuotta aikaisemmin eräänä kesäiltana Ahvenanmaalla.

”Saunottiin, grillattiin, juotiin vähän viiniä ja juteltiin ruoasta koko yö. Siitä se ensimmäinen kipinä lähti”, Suoranta muistelee.

Oskari Juvalle ja hänen veljelleen tarjoutui kaksi vuotta myöhemmin mahdollisuus ostaa Liuskaluodolla Helsingin edustalla sijaitsevan Gulf-merihuoltoaseman tilat, jonne päätettiin pystyttää pizzeria. Saaresta saatiin ravintolalle sopiva nimi, sillä Liuskaluoto on ruotsiksi Skifferholmen. Mitään peruspizzaa Skifferissä ei tarjottaisi, vaan asiat tehtäisiin omalla, erilaisella tavalla.

”Kun silloin 2010 fiilistelimme asiaa, huomasimme pian, ettemme edes osaa tehdä pyöreitä pizzoja. Niinpä Skifferin pizza on liuska: rustiikki, reilunkokoinen ja soikea. Kotisaarensa Liuskaluodon muotoinen.”

Skifferin ruoissa maistuu Australia

Suoranta on alusta saakka ollut Skifferin ruokaideoiden takana. Pitkään ravintola-alalla työskennellyt Suoranta jätti ennen Skifferiä kädenjälkensä muun muassa Hans Välimäen Le Société Du Cochonin sekä BW-ravintoloiden Farangin ja Gaijinin keittiöihin. Hän on vajaan vuoden verran asunut ja työskennellyt myös Australiassa. Se näkyy ja maistuu Skifferin ruoissa.

”Australian ruokakulttuuri on antanut minulle ammatillisesti paljon. Juuri Australiassa söin flatbreadin, joka oli tavallaan kuin pizza, mutta toisaalta ei lähelläkään pizzaa. Siinä oli päällä iso raikas salaatti, josta jäi freesi olo.”

Raikkautta Suoranta hakee myös Skifferin liuskoihin. Ravintolan pidetyin liuska on Soignon, jonka täytteenä on vuohenjuustoa, mansikoita, pinjansiemeniä ja rucolaa.

”Liuskat suunnitellaan aina gastronomia edellä. Makumaailma on valmiiksi mietitty kokonaisuus”, Suoranta kuvailee.

Yksinkertaisuus ja tarinat puhuttelevat Suorantaa

Laadukkaiden raaka-aineiden ja käsityön arvostus merkitsee Suorannalle paljon. Häntä puhuttelee italialaisen keittiön selkeys ja yksinkertaisuus, ja samalla tavalla Suoranta innostuu myös suomalaisesta ruokakulttuurista.

”Meillä on metsät ja järvet täynnä huippulaatuisia raaka-aineita. Se on mieletön makujen maailma. Ruoka on minulle pyhä asia, sitä pitää arvostaa ja kunnioittaa.”

Suoranta kertoo innostuvansa koko ajan enemmän myös viineistä. Kuten ruoan, myös viinien makumaailma on loputon. Skifferin viinilista koostuu pääosin pienien tilojen luonnonmukaisesti tuotetuista viineistä. Ravintolan nimikkoviinit tulevat Navarrasta Pohjois-Espanjasta.

”Olen käynyt melkein kaikilla tiloilla, joista Skifferin viinit ovat peräisin. Tykkään hirveästi tarinoista tilojen takana.”

Mummo on Suorannan innoittaja

Suoranta mainitsee ammatillisiksi esikuvikseen ravintola-alan suuria nimiä Hans Välimäestä Thomas Kelleriin ja Paul Bocuseen. Kaikkein suurin innoittaja ruoan saralla on kuitenkin ollut oma mummo, jo edesmennyt isän äiti.

”Mummo valmisti perinteistä, maukasta kotiruokaa. Kattaukset olivat aina viimeisen päälle hienoja. Kun mummosta aika jätti, hänen reseptinsä ja keittokirjansa siirtyivät minulle. Joukossa on monia upeita klassikoita.”

Suoranta toivoo, että hän saisi välitettyä aitoa kiinnostusta ruokaan myös omille lapsilleen, 2-vuotiaalle tyttärelle ja 4-vuotiaalle pojalle.

”Toivon, että lapset oppisivat suhtautumaan ruokaan avoimen innokkaasti. Ruoan maailma on niin hieno. Kaikenlaista kannattaa kokeilla ja maistaa, vaikka kaikesta ei tarvitsekaan pitää.”

Skiffer tukee Itämeren hyvinvointia

Skiffer-ketjuun kuuluvat tällä hetkellä kolme ympärivuotisesti toimivaa ravintolaa Helsingissä sekä kesäravintolat Hangossa ja Liuskaluodolla. Seuraavien ravintoloiden avaukset ovat jo suunnitteilla.

”Haluamme tehdä tästä tunnetun toimijan ravintola-alalla. Skiffer voi ilman muuta levitä myös muualle Suomeen ja totta kai maailmallekin.”

Rakkaus mereen näkyy myös yrityksen arvoissa. Ravintolaketju on jo muutaman vuoden tehnyt yhteistyötä WWF:n kanssa. Itämerellä on oma nimikkoliuska, jonka myynnistä lahjoitetaan rahaa WWF:n Itämeren suojelutyöhön. Samaa pottia kartuttaa myös Robert Pauligin paahtimon Skiffer-kahvi, joka saatiin äskettäin ravintolan valikoimaan.

”Haluamme tukea Itämeren hyvinvointia, sillä meri on tekemisemme punainen lanka. Liuskaluoto on aina Skifferin koti.”

Teksti Krista Korpela-Kosonen, kuva Anton Reenpää

Tuomo Suoranta – omin sanoin

Unohtumattomin ruokaelämykseni on illallinen vaimoni kanssa Monacossa kahdeksan vuotta sitten. Alain Ducassen kolmen Michelin-tähden ravintolassa oli mietitty pieninkin yksityiskohta.

Paras ruoan ja juoman liitto on Skifferin Soignon-liuska nautittuna kylmän, kuivan rieslingin kanssa Itämeren liplattaessa vieressä.

Ruoan vuoksi haluaisin matkustaa Kaliforniaan. Maistelisin alueen viinejä ja menisin syömään Thomas Kellerin The French Laundry –ravintolaan.

Jääkaapissani on aina pala hyvää juustoa ja pullo kuivaa valkoviiniä.

Rakkain ruokasesonkini on loppukesä ja syksy. Elonkorjuun aikaan on saatavilla kaikenlaisia kotimaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä, kalaa nousee ja metsästyskausi on alkamaisillaan.