Venner-ruokakassin perustaja Tuulia Järvinen: Ravitsevaa arkiruokaa ihan kaikille

Tuulia Järvinen ei vielä vuosikymmen sitten viihtynyt keittiössä. Nyt hän puhuu ravitsevan ruoan merkityksestä, kehittelee työkseen reseptejä sekä toimittaa vähävaraisille perheille kasvispitoisia ja kokkaamaan innostavia Venner-ruokakasseja.

Auttaa ja saada itsekin apua – siinä on Tuulia Järvisen siskonsa Emilia Järvisen kanssa perustaman yrityksen Vennerin idea. Venner jakaa vähävaraisille lapsiperheille ruokakasseja, joihin Tuulia kehittelee ravitsevia ja herkullisia kasvisruokareseptejä.

Elintarviketieteiden maisteri Tuulia ei kymmenen vuotta sitten laittanut itse lainkaan ruokaa. Vasta työskennellessään luontaistuoteyrityksessä Tuulia alkoi lisätä kasviksia aterioihinsa, aloitti gluteenittoman ruokavalion ja huolehti siitä, että saa riittävästi kaikkia vitamiineja ja ravinteita.

”Energiatasoni nousi ja vatsakipuni hävisivät. Kun aloin syödä monipuolisesti ja huolehtia ravinteista, ymmärsin, että en ollutkaan voinut aiemmin kovin hyvin”, Tuulia muistelee.

Uudenlaisen ruokavalion myötä syttyi innostus laittaa ruokaa, koska gluteenitonta ruokaa ei ollut tuolloin juuri valmiina tarjolla.

”Yllättäen huomasin olevani aika hyvä ja luova kokki.”

Ravintoa ja sen ilosanomaa myös muille

Tuulia halusi kertoa omista kokemuksistaan muillekin ja inspiroida muuttamaan arkiruokaansa entistä ravitsevammaksi. Syntyi oma Wellberries-blogi. Hän ryhtyi myös tarjoamaan ateriasuunnittelupalveluita kuluttajille ja yrityksille.

”Mitä tänään syötäisiin on varmasti yksi useimmin arkena esitettyjä kysymyksiä”, Tuulia toteaa.

Eräänä päivänä Tuulia sai idean erilaiseen, ravintorikkaaseen ruokakassipalveluun osallistuessaan Apuna-hyväntekeväisyysjärjestön toimintaan, jossa toimitettiin vähävaraisille perheille ruoka-apua.

”Sain puhelun erään perheen äidiltä. Hän kiitteli itkunsekaisin tuntein siitä, että tuomassani ruokakassissa oli kvinoaa, josta perhe oli kauan haaveillut. Itse seisoin siinä omassa keittiössäni superfoodieni keskellä. Mietin, että ei näin voi olla.”

Puhelu sysäsi Tuulian miettimään keinoja, joilla myös vähävaraiset perheet voisivat syödä monipuolisesti. Syntyi idea Venneristä. Syyskuussa 2018 ideasta tuli totta ja yhteiskunnallinen yritys aloitti toimintansa.

Vennerin sähköinen kokkikurssi

Vennerin tavoitteena on viedä ravitsevan arkiruoan sanomaa kaikenlaisiin perheisiin tuloluokkaan katsomatta. Vähäosaisilla ei välttämättä ole varaa ostaa ravitsemuksellisesti hyvää ruokaa; toisaalta monilla keskituloisilla ei aina ole aikaa arjen keskellä miettiä aterioiden ravintosisältöä ja reseptiikkaa.

Vennerin lapsiperheille toimittamien ruokakassien varat saadaan auttajilta – yrityksiltä tai tavallisilta ihmisiltä, jotka voivat ostaa kokonaisen kassin tai osan siitä. Myös kuukausiauttaminen on mahdollista. Vastineeksi auttajat saavat käyttöönsä samat reseptit kuin autettavatkin. He voivat myös tilata saman kassin itselleen.

Yksi ruokakassi sisältää ainekset ja reseptit 42 ravitsevaan kasvisannokseen. Lisäksi Tuulia tekee jokaisen ruokalajin valmistuksesta videon.

”Kyse on enemmänkin sähköisestä kokkikurssista, sillä Vennerin keittiössä -sivustolla on reseptien lisäksi tarjolla jokaisen ruokakassin ruokalajista video. Siinä näytetään kädestä pitäen, miten ateriat valmistetaan.”

Reseptien ja sähköisen kokkikurssin avulla on tarkoitus monipuolistaa arkiruokaa ja ruokatottumuksia sekä hälventää ennakkoluuloja kasvisruokaa kohtaan. Sen tutun makaronilaatikon sijaan voikin laittaa päivälliseksi linssikeittoa.

”Tarkoitus ei ole tehdä kaikista kasvissyöjiä. Itsekin olen sekasyöjä. Suomalaiset kuitenkin syövät päivässä kasviksia selvästi alle suositellun 500 gramman. Kasvisruoilla vihannesten osuutta ruokavaliossa saa lisättyä helposti”, Tuulia huomauttaa.

Venner hamuaa ulkomaille

Venner on toimittanut kaikkiaan 1 700 ruokakassia, ja toiminta on vastikään laajentunut pääkaupunkiseudulta Turkuun. Autetuilta ja auttajilta saatu palaute on ollut hyvin positiivista. Autettavat perheet ovat löytyneet hyväntekeväisyysjärjestö Hope ry:n kautta.

Yrityksessä on Tuulian lisäksi mukana muitakin: muun muassa sosiaalipsykologi ja ravitsemusterapeutti. Toistaiseksi kukaan ei ole vielä pystynyt nostamaan yrityksestä palkkaa.

Mukana on myös julkisuudesta tuttuja kasvoja. Muiden muassa televisiosta tutut Anni Hautala ja Arman Alizad ovat halunneet tukea Vennerin toimintaa. He ovat esimerkiksi mukana kokki­videoilla.

”Tavoitteena on, että toiminta laajenee koko Suomeen. Toivon, että voimme tehdä tätä joskus kokopäiväisesti. Visioissa on myös viedä Venneriä maailmalle. Missään en ole nähnyt vastaavaa palvelua”, Tuulia suunnittelee.

Teksti Anu Vallinkoski, Kuva Ville Rinne

Tuulia Järvisen vinkit entistä kasvispainotteisempaan ruokaan
  • Höystä aterioiden perinteisiä lisukkeita vihanneksilla. Esimerkiksi korvaa osan riisistä tai kvinoasta murustetulla kukkakaalilla. Sekoita pastan sekaan raakaa kesäkurpitsaa suikaleina.

  • Yhdistele erilaisia makumaailmoja rohkeasti. Hapan ja makea sopivat samaan kattilaan. Esimerkiksi tomaatti ja kookos ovat hyvä yhdistelmä. Samoin tulinen ja lempeä täydentävät toisiaan: hunaja pyöristää chiliä ja inkivääriä.