Ulla Koski ja koko Suomi leipoo

Ulla Koski oppi leipomaan samaan aikaan kuin puhumaan. Syksyllä 2014 hänet on voinut nähdä televisiossa Koko Suomi leipoo -ohjelmassa.

Innokas harrastelijaleipuri ja -kokki on kotoisin Pohjanmaalta, missä kahvipöydässä on edelleen vähintään seitsemää sorttia tarjottavaa. ”Meidän suvussa on aina leivottu – ja usein. Äiti, täti ja mummo ovat kaikki kovia leipomaan."

Koski oppi leivontakilpailussa todella paljon, varsinkin itsestään. ”Leipominen määräajassa koetteli hermoja, koska olen ruoanlaittajana suurpiirteinen. Muunnan vauhdissa reseptejä, ja välillä menee pieleenkin.”

Myös kesäsää asetti haasteita: tehtävät tehtiin ulkona, eikä kerma vispaudu helteessä helposti. ”Kun harjoittelin ohjelmaa varten, saatoin viedä neljä täytekakkua kerrallaan työkavereille maisteltavaksi, ja naapurit saivat omenamantelipiirakkaa useammin kuin kerran.”

Koski on paitsi mestarileipuri myös edelliseltä ammatiltaan Alkon myyjä. Hän on työskennellyt Vaasan, Maarianhaminan ja viimeksi Turun Länsikeskuksen myymälässä. ”Viihdyin ihmisten kanssa ja tykkäsin paneutua asiakkaiden kysymyksiin. Ihmisen kuunteleminen on arvokas taito.” Eräs tyytyväinen Alkon asiakas tuli jälkikäteen kiittämään, kun Koski oli vinkannut mantelimarinadireseptin runebergintortuille.

Nyt Kosken reseptejä, kuten suklaaviikunakakkua, voi testata sivuillamme. ”Ruoan ja juoman – ja nimenomaan leivonnaisten ja juoman liitto on kiehtova. Hieno yhdistelmä on muun muassa lemon curd -kastikkeella maustettu britakakku ja prosecco”, hän vinkkaa.

Koski tunnustaa, että hänen on vaikea maistella kahvilan kakkupalaa tekemättä siitä perusteellista analyysiä. "Itseäkin välillä ärsyttää, ettei voi vain olla ja nauttia mauista.”

Sesongin lähiruokaa suosiva Koski haki Turussa asuessaan vihannekset aina torilta. Nyt on aika tutustua Helsingin hallien ja torien valikoimaan. Koski muutti syksyllä pääkaupunkiin ja aloitti työn ruotsin kielen opettajana kielikylpykoulussa Sipoossa.

Koski itse haluaisi oppia liekittämään, ehkä uuden asunnon kaasuliedellä. Yksi Ullan lempiresepteistä on 1930–40-luvulta saakka suvussa kulkenut omenapiirakka. ”Sitä reseptiä ei muuten blogissa jaeta ikinä.”

Lue myös heistä