Virpi Mikkonen: Hyvä ruoka, parempi olo

Ruokakirjailija-bloggaaja Virpi Mikkonen kertoo mielipuuhakseen sokerittoman ja gluteenittoman – mutta silti viettelevän – herkun kehittelemisen.

Ruokakirjailija-bloggaaja Virpi Mikkosen mielestä ruoan on paitsi maistuttava hyvältä, myös tehtävä ihmiselle hyvää. Kiitos hyvää – Pikaruokaa -kirjassaan reseptitaiteilija näyttää, ettei nopeiden ja helppojen ruokien tarvitse olla epäterveellisiä.

Millainen on ruoka- ja juomafilosofiasi?

En jaksa juurikaan kikkailla tai hifistellä. Tykkään siitä, että ruoka valmistuu helposti, on maukasta ja tekee ihmiselle hyvää. Suosin eettistä sekä mahdollisimman ekologista ruokaa, ja kokkaankin pääasiassa gluteenittomia kasvisruokia tai luonnollisesti makeutettuja herkkuja. Juhlapöytään saatan kattaa riistaa. Ruokajuomina taas toimivat kotona maustetut kuplavedet tai erittäin kuiva luomuvalkoviini, joista valitsen yleensä rieslingiä.

Mistä saat ideoita resepteihisi?

Niitä tulee ihan kaikkialta. Joskus päähän saattaa pälkähtää sopiva ajatus – toisinaan taas näen ihanan, minua inspiroivan kuvan. Tykkään herkuista ja olen perso kaikelle makealle, mutta valkoista sokeria en käytä. Usein mietin, miten voisin toteuttaa jonkun perinteisen herkun noudattamalla ruokafilosofiaani.

Voiko terveellinen herkku maistua hyvältä?

Tietysti voi! Valkoinen, prosessoitu sokeri tai vehnäjauho ovat ravinneköyhiä, eivätkä edes hirveän maukkaita ainesosia. Esimerkiksi kookospalmusokeri tai kotimainen luomuhunaja makeuttavat ihanasti, ja vehnäjauhon voi korvata vaikkapa manteli- tai kookosjauholla.

Mikä on reseptisi menestykseen?

Monesti kysytään, millainen on hyvä ruokavalio. Ja sitten haetaan jotain täydellistä, kaikille sopivaa. Sellaista ei ole olemassakaan! Sama pätee elämässä. Se, että oppii luottamaan omaan intuitioon ja sydämensä ääneen johdattaa meidät usein oikeille poluille. Pettymyksistäkin voi ammentaa jotain hyvää, jos pystyy ensin syrjäyttämään surun ja kiukun.

Mikä on luottoreseptisi?

Sekä lapset että aikuiset tykkäävät täytetyistä uunibataateista. Se onkin monipuolinen ja täyteläinen resepti, jossa on raikkaat maut. Raaka-aineet löytyvät jokaisesta kaupasta, bataatit valmistuvat vaivatta ja reseptiä on helppo varioida. Kastikkeen eli täytteen voi tehdä myös kuppimallisiin pikkusalaatteihin ja nauttia näin raikkaita kikherne-curry-”tacoja”.

Lue myös heistä