Queens on New Yorkin nouseva ruokakohde

Queens on New Yorkin ruokamaailman todellinen keskus. Sen satojen katukeittiöiden ja 6 000 ravintolan valtti on makujen aitous.

Kahden miljoonan asukkaan Queens on etnisesti maailman monimuotoisin alue, ja sitä se on myös ruokatarjonnaltaan. Ruokaharrastajalle Queens on paikka, josta löytyvät New Yorkin aidoimmat etniset keittiöt.

Queensiläisille oman naapuruston ravintolat, kahvilat, leipomot ja kulmakaupat ovat päivittäisessä käytössä, Manhattanilla käydään ainoastaan töissä. Puolet Queensin asukkaista on syntynyt Yhdysvaltojen ulkopuolella, mikä takaa makujen aitouden – pärjätäkseen kilpailussa on tarjottava oikeita makuja järkevään hintaan. Asiakkaat tuntevat ruoat ja haluavat dollareilleen vastinetta.

Queensin ravintolatarjonta monipuolistuu

Monet Queensin osat ovat keskiluokkaistumassa vauhdilla. Siitä kielivät rakenteilla olevat toimistotalot ja kymmenet hotellihankkeet. Nopeimmassa muutoksessa ovat Manhattania lähimpänä olevat Queensin kaupunginosat, erityisesti Long Island City.

Ravintolatarjonta elää muutoksen mukana. Sana kulkee, ja kiinnostavista uusista paikoista tulee ’kohderavintoloita’.

”Suurin osa ilta-asiakkaistamme tulee Manhattanilta. Lounaalla keskitymme palvelemaan seudun toimistotyöntekijöitä ja opiskelijoita”, kertoo Chintan Pandya, intialaisravintola Addan keittiömestari ja osakas. Ravintola Adda sijaitsee Long Island Cityssä vastapäätä Queens Collegea.

Pienestä ja ulkoisesti vaatimattomasta Addasta sekä sen kuusi vuotta sitten Intian Mumbaista Yhdysvaltoihin saapuneesta keittiömestarista on tullut yksi Queensin kulinaaririntaman kirkkaimmista tähdistä. Vuonna 2018 avattu paikka on keikkunut kymmenien listauksien kärjessä, ja New York Timesin ankara ruokakriitikko Pete Wells on suonut sille kehuja.

Keittiömestari uskoo tietävänsä syyn menestykseen ja ylipäätään Queensin nousuun ruokakohteena.

”Kun asioita tekee rehellisesti ja oikeista syistä, se huomataan. Teemme ruokaa, johon itse uskomme ja joka maistuu siltä, miltä meidän mielestämme intialaisen ruoan tulee maistua. Ihmiset kaipaavat aitoja makuja.”

Queens saa keittiömestarin innostumaan

Keittiömestari Panday kertoo koonneensa Addan listalle lapsuutensa rakkaimmat ruoat. Keittiön filosofiaan kuuluu, että ruokien mausteisuutta ei säädetä asiakkaan toiveiden mukaan. Raaka-aineet ovat yksinkertaisia mutta laadukkaita.

”Adda on urallani sellainen paikka, josta pidän eniten. Tarjolla on rohkeita makuja ja tiivistä yhdessä syömisen tunnelmaa. Nimi itse asiassa tarkoittaa paikkaa, jonne ihmiset kerääntyvät yhteen.”

Uransa fine dining -ravintoloissa tehnyt Chintan Panday tunnetaan myös Manhattanilla toimivasta ravintola Ronista yhdessä maanmiehensä, ravintoloitsija Roni Mazumdarin kanssa. Ronissa moderni intialainen fine dining yhdistyy Lähi-idän makuihin.

Pandayn kolmas ravintola on aukeamassa Manhattanin Lower East-Sidelle. Kuitenkin juuri Queens saa keittiömestarin innostumaan eniten.

”Queens on aina ollut kulttuurien hot pot, jossa on ihmisiä aivan kaikista maailman kolkista ja kulttuureista. Manhattanin ruokatarjonta ei ole edes verrattavissa Queensiin.”

Seuraavan sukupolven Brooklyn

Pandyan mukaan Queensin nosteeseen ovat vaikuttaneet myös uudet sukupolvet, jotka vaativat aitoja kokemuksia.

”Nuoret ovat matkustaneet enemmän kuin edelliset sukupolvet, ja sosiaalinen media on tehnyt osaltaan kaikkien maailmankolkkien ruoat tutuksi. Addan kaltaiset ravintolat voivat nyt nousta osaksi valtavirtaa.”

Manhattanin korkea hintataso tuo Queensiin asiakkaita. Myös monet ruokailijat Brooklynin trendialueilta ovat alkaneet suosia Queensin ravintoloita.

”Kohtuuhintaisen ravintolan perustaminen on Queensissä vielä mahdollista, koska vuokrataso ei ole yhtä hullu kuin Manhattanilla tai Brooklynissa. Asiakas hyötyy, sillä täällä veloitetaan ruoasta eikä osoitteesta tai seinistä”, Chintan Pandya sanoo.

Addassa pääruokien hinta on 12–25 dollaria. Juomapuolella on panostettu newyorkilaisten pienpanimoiden oluihin. Etenkin IPA:t ovat suosittuja. Intialaista keittiötä pidetään vaikeasti viiniin yhdistettävänä, mutta Addassa viini käy kaupaksi. Mietityssä viinilistassa paino on amerikkalaisissa viineissä. Newyorkilainen grüner veltliner tai oregonilainen pinot noir pärjäävätkin viilennettynä runsaiden mausteiden ja tulisuuden kanssa.

Teksti Kalle Kirstilä, kuvat Robert Seger