Kevyemmät juomavalinnat

Moni haluaa keventää ruokavaliota tai rajoittaa alkoholin määrää. Laadukkaiden matala-alkoholisten ja alkoholittomien juomien ansiosta makunautinnosta ei tarvitse tinkiä.

Hyvinvointiin panostaminen on iso trendi. Yhä useampi miettii entistä tarkemmin ruokavaliotaan ja kiinnittää huomiota nautitun alkoholin määrään.

Alkon myymälöihin ja verkkokauppaan on nyt merkitty alkoholittomien lisäksi myös matala-alkoholiset punaviinit, valkoviinit, roseeviinit, kuohuviinit ja samppanjat sekä oluet. Matala-alkoholisissa viineissä alkoholia on 0,6–9,9 % ja matala-alkoholisissa oluissa 0,6–4,4 %.

Matala-alkoholiset ovat paikallaan, kun aterian kylkeen halutan ruokaan sointuva mutta vähemmän alkoholi- ja kaloripitoinen juoma.

Paljonko matala-alkoholinen juoma sisältää kaloreita?

Alkon tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine Taina Vilkuna kertoo, että alkoholin vähentäminen heijastuu suoraan juoman energiasisältöön.

”Moni ajattelee, että kevyt juoma tarkoittaa kuivaa juomaa. Kalorien uskotaan tulevan sokerista, vaikka suurin osa alkoholijuomien energiasta tulee alkoholista”, Vilkuna valottaa.

Esimerkiksi tavallinen kuiva tai puolikuiva valkoviini, jossa on 12,5–13,5 % alkoholia, sisältää noin 70–80 kaloria desiä kohden. Jos alkoholia on vähemmän, esimerkiksi 8,5 %, kaloreita on desissä vain 50, vaikka sokeria olisikin puolikuivan viinin verran.

Ero voi olla dramaattisempikin, sillä joissakin punaviineissä on jopa 17 % alkoholia.

Sama pätee myös oluissa. Vahva lager, jossa on 7,5 % alkoholia, sisältää noin 60 kaloria desiä kohden, kun desi 5,3-prosenttista lageria sisältää 50 kaloria. Matala-alkoholinen lager, jossa on 4 % alkoholia, sisältää vain 40 kaloria desissä ja kokonaan alkoholittomassa versiossa kaloreita on ainoastaan 20.

Vähäalkoholisuus saadaan luonnollisesti tai tekniikan avulla

Kiinnostus vähemmän alkoholia sisältäviin juomiin on virinnyt maailmalla, ja pikkuhiljaa myös Suomessa.

Vilkunan mukaan matala-alkoholiset viinit eivät kuitenkaan ole täysin uusi juttu.

”Meillä on jo perinteisesti saksalaisia valkoviinejä, jotka sisältävät luonnostaan muita vähemmän alkoholia. Samoin Portugalin pirskahtelevat vinho verdet kuuluvat tyypillisesti tähän ryhmään.”

Perinteiset matala-alkoholiset viinit tulevat viileiltä alueilta, joilla rypäleisiin ei kehity paljoa alkoholikäymisen vaatimaa sokeria. Muualla alkoholin määrää voidaan vähentää korjaamalla rypäleet tavallista aiemmin, jolloin niissä on vähemmän käymiskelpoista sokeria.

Apuun voidaan ottaa myös moderni tekniikka. Uudet nimeltään jännittävät menetelmät, kuten käänteisosmoosi ja hyrrähaihdutin, mahdollistavat alkoholin vähentämisen tai poistamisen valmiista viinistä.

Matala-alkoholiselle viinille ja oluelle sopii kevyt ruoka

Vilkunan mukaan alkoholin vähentäminen tekee viinin mausta kevyemmän. Myös ruokakumppanit voivat siksi olla maultaan keveitä. Huomioon kannattaa ottaa myös se, että useimmissa matala-alkoholisissa viineissä on jonkin verran sokeria.

Matala-alkoholiset valkoviinit sopivat yleisesti seurustelukäyttöön sekä salaattien, piiraiden, kasvisruokien ja vähänrasvaisen kalan seuraan. Kun viinissä on mukana hieman sokeria, se sopii myös Aasian mausteisiin makumaailmoihin.

Matala-alkoholiset punaviinit toimivat esimerkiksi pizzan, lihaisien salaattien ja vaalean lihan, kuten kanan tai possun kanssa. Ne ovat hyvä valinta myös, kun mausteisen liharuoan pariksi halutaan punaviini. Pehmeä ja hedelmäinen viini, jossa on hieman sokeria, on näet silloin paikallaan.

Vilkuna suosittelee tarjoamaan matala-alkoholisen punaviinin hieman viilennettynä. Viileys korostaa raikkautta ja toimii siksi keveyden sekä hienoisen makeuden kanssa.

Matala-alkoholisiin viineihin lukeutuu myös roseeviinejä sekä kuohuviinejä. Jälkimmäiset ovat usein hyviä jälkiruokien kumppaneita.

Matala-alkoholisissa oluissa on monia eri tyyppejä. Niistä kevyimmät, esimerkiksi lagerit ja pilsit, sopivat kalan ja salaattien kylkeen, runsasmakuiset stoutit ja portterit taas vaikka grillilihan kavereiksi.

Alkoholiton viini ja olut on hyvä vaihtoehto

Hyvä emäntä tai isäntä huomioi tarjoiluissa myös alkoholittomat juomat.

Alkoholittomat viinit ovat tyypillisesti kevyitä ja melko makeita.

”Alkoholin poistaminen viinistä tekee makuun ’aukon’, joka usein tasapainotetaan sokerilla”, Vilkuna selittää. Siksi alkoholittomien valkoviinien ohella myös alkoholittomat punaviinit kannattaa tarjota lähes jääkaappikylminä.

Vilkuna hehkuttaa alkoholittomien kuohuviinien ominaisuuksia.

”Ne ovat hyvä vaihtoehto tervetuliaismaljaksi. Esimerkiksi kotimaiset tuotteet ovat nyt niin hyviä, että juhlissa moni valitsee mieluummin alkoholittoman lasin tavallisen kuohuviinin sijaan.”

Alkoholittomissa oluissa alkoholin poistaminen tuntuu vähemmän kuin viineissä, sillä jo lähtötaso on matalampi. Niitä voi siksi käyttää tavalliseen tapaan monipuolisina ruokajuomina.

Alkon valikoimassa on myös alkoholittomia siidereitä.

Teksti Lasse Pakarinen