Kiinnostus oluita kohtaan nostaa myös siidereiden suosiota

Siideri on perinteinen maataloustuote kuten viinikin. On luonnollista, että se on aina yhdistetty paikallisiin ruokiin.

Alkon oluiden ja siidereiden tuoteryhmäpäällikkö Kasper Kukkonen aprikoi, että samalla kun oluen arvostus ruokajuomana nousee, nousee myös siiderin arvostus.

Kukkonen näkee vastuullisen ajattelun heijastumana, että kiinnostus perinteisiin siiderimaihin kasvaa.

”Perinteisiä siidereitä pidetään enemmän aitoina luonnontuotteina. Ne ovat suurelta osin lisäaineettomia ja niihin yhdistyy mielikuva luonnonmukaisesta tuotteesta.”

Luomusiideriä kannattaa etsiä perinteisten siiderimaiden tuottajien hyllystä. Connosseurit tuntevat myös vintage-siiderit ja yhdestä lajikkeesta valmistetut erikoisuudet.

Kiinnostus siidereihin nousee oluen vanavedessä

Viime vuosina Alko on panostanut paljon olutvalikoiman kehittämiseen. Kasvava kiinnostus erikois- ja pienpanimo-oluisiin on alkanut heijastua myös siidereihin, toteaa Kasper Kukkonen.

”Asiakkaiden kiinnostus erilaisiin makuihin ja halu ymmärtää enemmän erilaisista juomatyypeistä näkyy myös siideripuolella”, Kasper Kukkonen havainnoi.

Alkon kokonaisvalikoimassa on noin 100 siideriä ja valikoima on lähes kaksinkertaistunut viime vuosina. Kiinnostus on vahvinta kotimaisissa siidereissä, mutta perinteiset siiderimaat kuten Ranska ja Iso-Britannia (Englanti) puhuttelevat myös laajasti. Trendeissä on selkeästi nähtävissä kasvava kiinnostus käsityöläisyyttä sekä craft-henkisyyttä kohtaan.

Siidereitä joka makuun

Pohjoismaiset päärynä- ja omenasiiderit sekä muut maut kattavat yli puolet Alkon siiderikysynnästä. Kuluttajia viehättävät pohjoismaisissa siidereissä selkeät maut ja vahvemman alkoholin tuoma pyöreys. Yhä useammin valinta kohdistuu kuivempaan vaihtoehtoon.

Perinteisten siiderimaiden Britannian, Ranskan ja Espanjan siidereiden yhteisiä nimittäjiä ovat kypsä hedelmäisyys, vahvat maut ja kuivuus.

Isosta-Britanniasta tulee suomalaisille tuttuja perinteisiä siidereitä, joiden kysyntä tulee luultavasti myös kasvamaan nykytrendin näkökulmasta.

”Englantilaisen omenasiiderin tyylissä on yleensä satokauden kypsyyden tuntua ja omenaista runsautta”. On kokeilemisen arvoista maistaa, löytääkö näistä omaan makumaailmaan sopivia”, Kukkonen kannustaa.

Uusien tekijöiden ja tuotteiden myötä on lisääntynyt nuorten aikuisten kiinnostus juomiin, jotka perinteisesti olivat iäkkäiden miesten suosikkeja.

Ranskalaiset siiderit muistuttavat joiltain ominaisuuksiltaan viinejä:

”Ranskalaisilla siidereillä voi olla terroir-ominaispiirteitä. Niistä löytyy tallimaisuutta, luonnetta, särmää ja hienostuneisuutta. Ne ovat suomalaiselle vähän uudempi tuttavuus, vaikka Ranska onkin perinteinen ja yksi kolmesta alkuperäisestä siiderin tuottajamaasta.

Kolmas suuri siiderimaa, Espanja, on suomalaisille vielä oudompi. Kukkonen aprikoi, että ihmisillä menee vielä aikaa löytää espanjalaiset siiderit. Ensimmäinen espanjalaissiideri tuli Alkon valikoimaan vuonna 2011.