Makeaa ja korkealaatuista kotimaista likööriä

Suomen ensimmäiset liköörit valmistuivat konditorioissa 1800-luvulla, mutta makealla alkoholivalmisteella on pitkä historia. Niitä tehtiin perinteisesti esimerkiksi luostarilikööreiksi ja lääkkeeksi.

Monella kotimaisella marjatilalla ­tuotetaan viinin rinnalla liköörejä. Puhtaat raaka-aineet saadaan läheltä. Tyypillisesti marjaliköörit tehdään uuttamalla lämmintä raaka-ainetta puhtaaseen alkoholiin.

”Mitä korkeammassa alkoholipitoi­suudessa uuttaminen tehdään, sitä paremmin marjan maku ja aromi säilyvät. Jos raaka-aine ei ole erittäin kypsää ja alkoholi on liian voimakasta, tuote hyytelöityy”, kertoo kymmeniä tuhansia litroja liköörejä valmistanut Punaisen Tuvan Viinitilan Jorma Keijonen.

Liköörejä voi valmistaa myös tis­­­laa­malla käytetty raaka-aine tai liuottamalla kylmässä alkoholissa. Pohjana puhtaan alkoholin sijasta voidaan käyttää esimerkiksi konjakkia, viskiä tai rommia, mutta nämä jättävät tuotteeseen oman makunsa. Liköörin valmistaminen uuttamalla kestää muutaman kuukauden.

Liköörien raaka-aineet poimitaan puhtaasta luonnosta

Kotimaisilla viinitiloilla valmistettuihin likööreihin käytetään luonnon omia raaka-aineita. Keinotekoisia väriaineita ei käytetä, vaan likööreitä värjätään tarvittaessa esimerkiksi tummilla marjoilla. Tuote makeutetaan sokerilla, hunajalla tai siirapilla. Valmis likööri on hyvin makea, kauniin värinen ja täyteläisen makuinen ja sopii hyvin moneen käyttöön.

Ilomantsissa Hermannin Viinitilalla on kymmeniä liköörireseptejä, joista kolme on tuotannossa. Lakasta, mustikasta ja viinimarjasta tehdyt liköörit taipuvat hienosti trendikkäisiin drinkkeihin tilan viinibaarissa.

Hermannin viinitila omistaa yhdessä Valamon luostarin kanssa Viinihermannin, joka tuottaa luostarille viinien lisäksi liköörejä. Tuotannossa on esimerkiksi pihlajanmarjoista tehty hunajainen likööri. Yksi erikoisuus on 13 suomalaisesta yrtistä valmistettu yrttilikööri, jonka maku on tekijöidensä mukaan taivaallinen.

Mustila Viinin viinituvassa Elimäellä voi maistella hieman erityylisiä, metsän antimista tehtyjä liköörejä mansikka- ja mustaherukkaliköörin ohella. Juoma­sekoitusten lisäksi liköörit sopivat suo­­malaiseen jälkiruokapöytään ja seurusteluun.

Trendinä kevyemmät liköörit

Alkossa liköörit ovat oma tuoteryhmänsä ja ne on jaoteltu pääraaka-ainei­den mukaisiin ryhmiin, esimerkiksi hedelmä- tai marjalikööreihin. Alkon 300 liköörin valikoimasta yli kolmannes on kotimaisia liköörejä ja myymälöiden valikoimasta noin puolet on kotimaisia.

”Kotimaisilla marjalikööreillä on Suomessa kunniakas historia. Viimeaikainen trendi on ollut kohti kevyempiä ja vähäsokerisempia tuotteita. Kiintoisaa onkin, miten tuottajat tulevaisuudessa yhdistävät kotimaisten marjaliköörien laadukkaat raaka-aineet ja perinteet nykyiseen makuun”, Alkon Category Manager Kasper Kukkonen pohtii.

Teksti Tiiu Kaitalo, kuva iStock