Kuumien juomien uudet trendit

Kansainvälisissä kilpailuissa menestyneet baarimestarit Jesse Auvinen ja Erno Vainanen kertovat kuumien juomien uusimmat trendit sekä paljastavat omien suosikkijuomiensa reseptit.

Keväthangilla ja kirpeän ulkoilun jälkeen maistuu kuuma juoma. Alkoholipitoisissa kuumissa juomissa esimerkiksi glögi ja kahvipohjaiset klassikkojuomat kuuluvat suomalaisten suosikkeihin. Trendejä seuraavat baarimestarit loihtivat tuttujen juomasekoitusten rinnalle myös jatkuvasti uusia vaihtoehtoja.

Baarimestarit Jesse Auvinen (Bar Latva, Helsinki) ja Erno Vainanen (Bar Grotesk, Helsinki) kertovat, millaiset kuumat juomat ovat nyt trendikkäitä.

Omenasiideri, mehu tai tee juomasekoitusten pohjaksi 

”Selvä trendi kuumissa juomissa on siirtyminen punaviinipohjaisista juomasekoitteista muihin aineksiin, esimerkiksi omenasiideriin ja tuorepuristettuihin mehuihin. Kylmäpuristettu omenamehu on lämmitettynä erittäin hyvää.”

Tee on tällä hetkellä trendikäs juoma, ja tämä näkyy myös baarimestarien loihtimissa lämpimissä juomissa.

”Itse arvostan juomasekoituksissa eniten vihreää teetä”, Vainanen toteaa.

Muuntelulla saa uusia vivahteita tuttuihin juomiin

Tietyt kuumat juomat pitävät pintansa vuodesta toiseen. Joulunalusaika on perinteisesti glögikautta.

Myöhemmin talvella liköörillä maustettu kaakao on vuodesta toiseen suosittu etenkin laskettelukeskusten rinnebaareissa.

Baarimestarit painottavat, että klassikkojuomiinkin saa uusia vivahteita pienellä muuntelulla. Auvinen vinkkaa, että kahvipohjaisista juomista tulee entistä maistuvampia, jos käyttää pohjana suodatinkahvin sijaan espressoa.

Hedelmät ja suklaa sopivat kuumien juomien seuraksi

Kuumien juomien seuraksi istuu mainiosti pikkunaposteltava. Vainanen tarjoaa punaisen glögin kanssa esimerkiksi uunissa kypsennettyjä päärynänpaloja, jotka on ensin pyöritelty kanelissa ja sokerissa.

Kannattaa kokeilla myös sulalla suklaalla kuorrutettuja pakastekarpaloita.

”Vaalea glögi ja juustot ovat hyvä yhdistelmä. Joidenkin kuumien juomien kanssa on puolestaan mukava napostella pistaasi- tai muita laadukkaita pähkinöitä.”

Jesse Auvisen lämpimiä juomia ovat Kuuma talviomena ja Kuumat marjat, Erno Vainasen suosikkeja puolestaan Spanport caffe ja Hot o' tea time.

Katso myös nämä juomatrendit