Neulo omat pihlajanmarja-lapaset

On aika kaivaa esiin pipot ja hanskat. Innostuimme alkoholittoman pihlajanmarjaglögimme kuviosta niin, että teimme siitä lapaset – ja nyt sinäkin voit tehdä. Neulo pihlajanmarja-lapaset itsellesi tai vaikka kaverille joululahjaksi.

Neulo omat pihlajanmarja-lapaset

Neulontaohje

Naiselle, koko noin 8. Miehen lapasen voi neuloa samalla ohjeella paksummasta langasta isommilla puikoilla, esimerkiksi Novita 7 Veljestä. 

Lanka Novita Nalle luonnonvalkoinen (010) vajaa 50 g, vaahtera (641) vajaa 20 g.

Sukkapuikot 3 mm tai käsialan mukaan. Silmukkatiheys noin 26 s ja 29 krs / 10 cm.

Lapaset neulotaan suljettuna neuleena sukkapuikoilla tai pitkillä pyöröpuikoilla magic loop -tekniikalla. Pitkissä langanjuoksuissa sido kuviolanka työn nurjalla puolella joka 3–5 silmukan välein kiertämällä se luonnonvalkoisen langan ali. Jotta sitomiskohdat jäisivät mahdollisimman huomaamattomiksi, pidä huoli, etteivät ne osu päällekkäisiin väleihin.

Vasen lapanen

Luo 52 silmukkaa, ja jaa ne neljälle puikolle. Neulo 2 oikein 2 nurin joustinneuletta noin 8 cm. Jatka neulomalla sileää neulosta 5 kerrosta ennen kuin aloitat kirjoneulekuvion kaavion mukaan. 

Kun olet neulonut kuvion kerroksen 15, neulo peukaloa varten 2. puikon viimeiset 10 silmukkaa toisen värisellä langalla. Siirrä nämä silmukat takaisin vasemmalle puikolla ja jatka kuvion neulomista. Kuvion kerrosten vaihtumiskohta jää kämmensyrjän puolelle. Kuvion päätyttyä neulo vielä 5 kerrosta luonnonvalkoisella.

Kärkikavennus on 16 kerrosta korkea. Tarkista, että korkeus riittää ja lisää tai vähennä kerroksia ennen kärkikavennusta tarpeen mukaan. Neulo kavennuskerroksella 1. ja 3. puikon alussa 1 oikein ja tee ylivetokavennus (nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) sekä 2. ja 4. puikon viimeiset kaksi oikein yhteen. Kavennusten väliin jää yksi silmukka molempiin reunoihin. Neulo yksi kerros oikein ilman kavennuksia ja jatka näin vuorotellen kavennuskerrosta ja ilman kavennuksia yhteensä viisi kertaa. Kuudella viimeisellä kerroksella tee kavennukset joka kerroksella. Vedä lanka loppujen kahdeksan silmukan läpi.

Peukalo neulotaan luonnonvalkoisella langalla. Poimi apulangan ala- ja yläpuolelta kymmenen silmukkaa ja poista apulanka. Poimi aukon sivuista vielä 2–3 ylimääräistä silmukkaa. Neulo ensimmäisellä kerroksella ylimääräiset silmukat kiertäen. Toisella kerroksella kavenna ylimääräisiä silmukoita reunoissa niin, että jäljelle jää 21 silmukkaa, 7 s jokaisella kolmella puikolla. Neulo noin 5 cm eli kunnes peukalon päätä näkyy noin sentin verran. Tee kavennuksia neulomalla jokaisen puikon viimeiset kaksi silmukkaa oikein yhteen. Vedä lanka viimeisten 6 silmukan läpi.

Oikea lapanen neulotaan samoin, mutta peukalo aloitetaan 3. puikon toisesta silmukasta ja neulotaan apulangalle 10 seuraavaa silmukkaa.

Päättele langat nurjalle ja tasoittele silmukoita sidoksien vieressä ennen kuin viimeistelet lapaset höyryttämällä kevyesti liinan läpi.

Ohje: Liisa Kylmänen / handmadebyliisa.com