Alen monet vivahteet

Ale-olut on kirjavan kiehtova makukokemus. Oluttyyppi pitää sisällään monenlaisia juomia hennon hedelmäisistä oluista makeahkoihin ja aromikkaisiin oluihin.

Alen juuret ovat Englannissa, mutta jälkeläisiä tällä oluttyypillä on ympäri maailman.

Pintahiivaoluiden yleisnimenäkin käytetty ale voi tarkoittaa Brittein saarilla vaikkapa hennon maltaista ja hedelmäistä mild alea, reippaan katkeraa ja aromikasta bitteriä tai Koillis-Englannin makeahkoa brown alea, jonka tuoksussa voi aistia toffeeta.

Pubien klassinen mieto bitter voi olla myös muhkeampaa, jolloin sitä kutsutaan nimellä extra special bitter. Siirtomaakauden aikana syntyi puolestaan india pale ale. Olut humaloitiin hurjasti, jotta se kestäisi pitkän laivamatkan. Se saapuikin Intiaan äärimmäisen katkerana olutherkkuna.

Vahvat alet tarjoavat makukokemuksia, joita yhdistää alkoholin tuoma pyöreys ja runsas luonne. Belgiassa osataan tehdä maistuvia aleja, esimerkiksi mausteista, hedelmäistä ja vahvaa golden alea.

Oluenystävät tietävät, että Belgiasta tulee myös suuri joukko makean hedelmäisiä, vahva-alkoholisia luostarioluita, jotka jaetaan kolmeen ryhmään: vaaleaan blondeen, tummaan dubbeliin ja hyvin aromikkaaseen tripeliin.

Pale alea tehdään kolmena perinteisenä versiona. Brittiläinen pale ale on kevyen pähkinäinen, belgialainen vahvempi sekä aromaattisempi ja amerikkalainen versio ja erityisistä humalalajikkeista johtuen usein sitruksen tai parfyymin tuoksuinen.

Hitaasti nautiskeltaviksi sopivat täyteläisen maltaiset old alet tai mausteisen hedelmäiset strong alet. Jälkimmäisten skottiversioissa voi olla turpeen ja savun aromeita.

Muita olutaiheisia artikkeleita